29 Μαΐου 2023

Διαδρομή via ferrata στο φαράγγι της Mαύρης Σπηλιάς

Η μοναδική σε ομορφιά διαδρομή via ferrata
στο φαράγγι της Mαύρης Σπηλιάς
μας φέρνει λίγο έξω από το χωριό Προυσός στην Ευρυτανία

 

Το φαράγγι έχει πάρει το όνομα του από την Μαύρη Σπηλιά η οποία βρίσκεται στην έναρξη της via ferrata διαδρομής. Αλλά για να βάλουμε λίγο τα πράγματα σε μία σειρά και να εξηγήσουμε μερικές απορίες, via ferrata ονομάζεται η διάσχιση μονοπατιού σε βράχο με την βοήθεια σιδερένιων σκαλοπατιών τα οποία είναι πακτωμένα σε αυτόν.

Σε αυτή την υπέροχη διαδρομή θα κινούμαστε πότε μέσα στον ποταμό και πότε θα διασχίζουμε τους βράχους είτε οριζόντια είτε κάθετα. Η ροή των νερών του ποταμού αλλά και η μορφολογία του εδάφους σχηματίζουν υπέροχους καταρράκτες μοναδικού κάλλους. Σε κάποια σημεία του φαραγγιού ο βράχος έχει σκαφτεί τόσο πολύ από το νερό που στον βράχο έχουν σχηματιστεί μικρές λιμνούλες, στις οποίες μπορεί κανείς να κάνει ένα πολύ γρήγορο μπάνιο.

Το μονοπάτι που ακολουθούμε λοιπόν είναι το Μ7, με κόκκινη σήμανση και αποτελεί συνέχεια του Μ6, το οποίο ξεκινάει από το μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισας και φτάνει μέχρι το Αλλαντοποιείο Στρεμμένου. Η via ferrata της μαύρης σπηλιάς δεν είναι δύσκολη για κάποιον που έχει έστω και ελάχιστη εμπειρία από παρόμοια εδάφη (ποτάμια, βράχους κλπ), αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι και για τον καθένα, απλά είναι πιο εύκολη στην πράξη από ότι δείχνει ή μπορεί να φανταστεί κανείς.

Ως σημείο έναρξης της διαδρομής ορίζουμε την γέφυρα που βρίσκεται έξω από το χωριό Προυσό ακριβώς μετά το Αλλαντοποιείο Στρεμμένου. Από την γέφυρα παίρνουμε το μονοπάτι για την Μαύρη Σπηλιά, μία πολύ όμορφη διαδρομή μέσα από το δάσος που αποτελείται κυρίως από έλατα, το όμορφο τοπίο συμπληρώνουν μικρά γραφικά γεφυράκια, καταρράκτες και φυσικά τα νερά του ποταμού που διατρέχει το φαράγγι. Για να προσεγγίσουμε την Μαύρη Σπηλιά θα χρειαστούμε περίπου 20 λεπτά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όταν η Μαύρη Σπηλιά θα είναι ορατή σε εμάς θα βρούμε την έναρξη της via ferrata διαδρομής ακριβώς μετά το τρίτο σε σειρά ξύλινο γεφυράκι στα δεξιά μας. Για την via ferrata χρειαζόμαστε ειδικό εξοπλισμό. Η διάσχιση της via ferrata θα μας πάρει περίπου 50 λεπτά, ανάλογα και με την ταχύτητα που θα κινούμαστε μέσα στο φαράγγι βέβαια.

Η έξοδος της via ferrata θα εμφανιστεί κάποια στιγμή στα δεξιά μας όπως θα μας δείχνει και η σήμανση του μονοπατιού, για να βγούμε από το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς λοιπόν θα πρέπει να σκαρφαλώσουμε με την βοήθεια ενός συρματόσχοινου σε μία απότομη πλαγιά. Στην συνέχεια το Μονοπάτι Μ7 μας οδηγεί μετά από περίπου 30 λεπτά στο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, στο κομμάτι αυτό της διαδρομής μπορούμε κοιτώντας προς το δεξιά μας, καθώς κινούμαστε στην άκρη του απόκρημνου μονοπατιού, να πάρουμε μία ιδέα της πορείας που ακολουθήσαμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής μας οδηγεί ξανά στο σημείο εκκίνησης το οποίο μας οδηγεί ξανά στην γέφυρα μετά το Αλλαντοποιείο Στρεμμένου.

* Η όλη διαδρομή διαρκεί περίπου 2 ώρες και 10 λεπτά χωρίς στάση και με κανονικό ρυθμό ανάβασης, η διαδρομή ενδείκνυται από το Μάιο μέχρι τέλος Σεπτέμβρη, καθώς την υπόλοιπη περίοδο ο καιρός δύσκολα θα είναι καλός αλλά και η στάθμη του νερού θα είναι πιο ψηλή με αποτέλεσμα το βαθμός δυσκολίας να ανεβαίνει όπως και η επικινδυνότητα της διαδρομής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

AgrinioStories

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *