Γυμνάσιο Θηλέων Αγρινίου αρχές της 10ετίας του ’50

Γυμνάσιο Θηλέων Αγρινίου
Μια φωτογραφία του Ξυθάλη στο Πάρκο

 

του Λευτέρη Τηλιγάδα
Πηγή: Αρχείον Αγρινίου, τεύχος 22

 

Από το 1929, που καθιερώθηκε η εξάχρονη μεικτή πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ένα κοινό αναλυτικό πρόγραμμα εξάχρονης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για κορίτσια και αγόρια, που θα εφαρμοζόταν στα Γυμνάσια Αρρένων και στα Γυμνάσια Θηλέων, τα οποία θα λειτουργούσαν στις πόλεις, καθώς και στα μεικτά Γυμνάσια που θα λειτουργούσαν σε περιοχές, όπου ήταν αδύνατη η συντήρηση δύο ξεχωριστών δευτεροβάθμιων σχολείων, μέχρι το 1939 που δημιουργήθηκε και λειτούργησε στο Αγρίνιο το πρώτο Γυμνάσιο Θηλέων της πόλης, πέρασαν δέκα ολόκληρα χρόνια.

Ένα χρόνο πριν τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940, με το ξεκίνημα του σχολικού έτους το Σεπτέμβριο του 1939, αρχίζει να λειτουργεί για πρώτη φορά στην πόλη το Γυμνάσιο Θηλέων Αγρινίου και στεγάζεται μαζί με το προγενέστερό του Μεικτό Γυμνάσιο Αγρινίου στα κτίρια των εκπαιδευτηρίων Παπαστράτου.

Το Θηλέων λειτουργεί παράλληλα με το Μεικτό Γυμνάσιο Αγρινίου μέχρι την αποφοίτηση όλων των μαθητριών που ξεκίνησαν τη φοίτησή τους τα προηγούμενα χρόνια σ’ αυτό. Τα δύο γυμνάσια χωρίζουν εκπαιδευτικά το 1943 (25 Ιανουαρίου) με τη δημιουργία δύο ξεχωριστών διευθύνσεων αλλά με τον ίδιο σύλλογο καθηγητών. Πρώτος διευθυντής του Θηλέων Αγρινίου ήταν ο Α. Μπαλτάς.

Τα δύο γυμνάσια παραμένουν κάτω από την ίδια στέγη μέχρι το σχολικό έτος 1947 – 1948, οπότε και διαχωρίζονται.

Τη φωτογραφία που παρουσιάζουμε σήμερα, την «τράβηξε» ένας από τα αδέρφια Ξυθάλη τη δεκαετία του ΄50 (Η ακριβής χρονολογία δεν μας είναι γνωστή, αλλά η φωτογραφική της ταυτότητα επιβεβαιώνεται από την ανάγλυφη σφραγίδα της γνωστής φωτογραφικής οικογένειας που υπάρχει κάτω αριστερά) και ανήκει στο αρχείο του κ. Ι. Μαργαρίτη, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρησή της. Σ’ αυτήν απεικονίζονται οι καθηγητές του Γυμνασίου και οι τελειόφοιτες μαθήτριες εκείνης της χρονιάς.

1η σειρά – Καθηγητές (Από δεξιά): I. Παπαθανασίου, Κωστόπουλος, Λ. Αλεξανδροπούλου, Π. Βαληνδρά, Παπαστάμος, Καλλέργη, Μανώλης Θεοδωρόπουλος, Λ. Μπαμπινιώτη, Γ. Πάστρας, Β. Κουτζούνη, Χ. Παπαλάμπρος, Μ. Μποκώρου, Α. Χαριτωνίδου, Γραβάνης.

2η σειρά – Μαθήτριες: Κοτρώνη, Κάππα, Σκοτίδα, Κοτσίρη, Καραγεώργου, Κιτσοπάνου, Νικόλσκη, Τσαπραλή, Χατζή, Θηνιάτη, Σακογιάννη, Κοντογιάννη, Φούκα, Βαμβακά, Ταμανίδου, Παπαγεωργίου, Αντωνίου, Σελιμά.

3η σειρά – Μαθήτριες:  Νικολακάκου, Παπαθανασίου, Βλαχοπούλου, Τόλια, Παπανικολάου, Μώκου, Παρμάκη, Δρακοπούλου, Αραχωβίτη, Χρυσικού, Παπαχρήστου, Βότση Άννα, Αϋφαντοπούλου, Αγγελοπούλου, Σίμου, Βεληβάση, Τουρουνίδου, Βάσου, Μεταξά, Σακογιάννη.

4η σειρά – Μαθήτριες: Αλεξάνδρα Τάκη, Λαμπρινή Τζούβαλη, Βασιλική Τσαρούχη, Παπαδημητρίου, Ελπίδα Μπαμπίτσου, Κανή, Παπαδοπούλου, Κατερίνα Μαραβέλη, Ζαμπάρα, Κολοβού, Κατσαρού, Κότσαλη, Γεωργία Τσιρώνη, Φρόσω Βλασοπούλου, Βασιλική Καλογεώργου, Γιολάντα Σκοτίδα, Μαρία Σαλάπα, Φλώρα Μεταξά, Ντίνα Μάτη, Καβαλλάρη, Νέλη Ξηροτσοπάνου, Γεωργία Παπαχρήστου, Τριχοπούλου

Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα Μαρτυρίες
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Μαρτυρίες

2 thoughts on “Γυμνάσιο Θηλέων Αγρινίου αρχές της 10ετίας του ’50

  1. Πολύ με συγκινεί ο,τι έχει σχέση με το παληό αγαπημένο μου Αγρίνιο ειδικά όταν αναφέρεται στο υπέροχο Παπαστράτειο εκπαιδευτήριο μας απ’όπου πραγματικά πήραμε ανεκτίμητα εφόδια για την ζωή μας. Από τούς γλυκυτατους καθηγητές της φωτογραφίας είχα την τύχη να γνωρίσω τους περισσότερους την περίοδο 1957-1963 που φοίτησα και έκτοτε τούς θυμάμαι πάντα με αγάπη και ευγνωμοσύνη που πολύ θα ήθελα να τους είχα εκφράσει.. απουσιαζοντας έκτοτε από την ιδιαίτερη πατρίδα ένα κομμάτι της καρδιάς και της νεανικής ζωής μου είναι πάντα εκεί.. για αυτό πάντα χαίρομαι να μαθαίνω τα αγρινιωτικα νεα και μπράβο σε όσους ασχολούνται με αυτά.

Comments are closed.