Το φαράγγι του Σκα και το πέρασμα του

Παρόλο που το φαράγγι του Σκα
βρίσκεται δίπλα στην πόλη της Ναυπάκτου,
λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τις ομορφιές που κρύβει.

Περνώντας κανείς το Φαράγγι με τους πολλούς καταρράκτες
έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει ένα από τα ομορφότερα σημεία της Ναυπάκτου,
καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου Βουττού
κοντά στη Σκάλα και τα Οχυρά του Πάνω Βενέτικου,
όπως και το παλιό μονοπάτι που συνέδεε το Πάνω Νεόκαστρο με τη Ναύπακτο

 

 

Ας περπατήσουμε νοερά μέσα από τις φωτογραφίες και την αφήγηση που βρίσκουμε στην ηλεκτρονική σελίδα του Ορειβατικού Συλλόγου της Ναυπάκτου. Η διαδρομή ξεκινά ουσιαστικά από το μύλο του Λαγαρού και όσο προχωρά κανείς μέσα και δίπλα στην κοίτη του χειμάρρου το περιβάλλον γίνεται όμορφο με άγρια μεγαλοπρέπεια. Δεξιά και αριστερά βράχοι, άγρια βλάστηση και απάτητα μέρη. Ατελείωτες οι συστάδες πλατανιών από την αρχή μέχρι το τέλος της διαδρομής. Το νερό κελαρύζει και όσο ανεβαίνει κανείς γίνεται πιο πολύ. Οι πέτρες γυαλιστερές σαν μάρμαρο από την πολύχρονη τριβή του νερού. Στο σημείο που το ρέμα της Σκάλας συναντά το χείμαρρο ξεκινά το ανηφορικό μονοπάτι για τα απομεινάρια του Ασκληπιείου Βουττού.

Μετά από μιας ώρας πορεία συναντάει κανείς το διπλό αναβαθμό που σχηματίζει τον πρώτο εντυπωσιακό καταρράκτη που οι φερτές ύλες με την πάροδο των χρόνων έχουν αλλοιώσει την ομορφιά που είχε στα πρώτα χρόνια της εκδήλωσης. Εδώ για να συνεχίσει κανείς χρειάζεται παράκαμψη, η οποία γίνεται με τη βοήθεια σκάλας.

Λίγο μετά πάνω ψηλά δεσπόζει το μοναστήρι του Αι Γιάννη Βομβοκούς και κάτω πλάι στην κοίτη τα απομεινάρια του ερειπωμένου νερόμυλού του. Όσο πλησιάζει κανείς προς το τέλος της διαδρομής μέσα στην κοίτη το ποτάμι στενεύει και πολλές φορές είναι αναγκασμένος να πατήσει και μέσα στο νερό, αν δεν μπορέσει να αναρριχηθεί στα πλαϊνά της.

Στο τέλος της υδάτινης διαδρομής φτάνει κανείς στον διπλό φυσικό καταρράκτη που σχηματίζεται εκεί που συναντώνται τα δυο ρέματα της Άνω Μαμουλάδας και του Νεοκάστρου. Εκεί αρχίζει και η κάθετη και κοπιαστική ανάβαση μέσω Κουβαράδων για να συναντηθεί το παλιό μονοπάτι, που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και συνέδεε το Νεόκαστρο με τη Ναύπακτο και το διέσχιζαν και πάρα πολλοί κάτοικοι της ενδοχώρας της Ναυπακτίας.

Απέναντι και στα δυτικά διακρίνεται ο οχυρός λόφος Παλιοκάστελα. Το μονοπάτι σιγά- σιγά και ανηφορικά με μια στάση στο εικόνισμα του Αγίου Δημητρίου οδηγεί στο Νεόκαστρο, στην πλατεία της Χοχλαστής με τα βαθύσκιωτα πλατάνια και την πέτρινη βρύση με το πηγαίο κρυστάλλινο νερό.

Η πολύωρη προσπάθεια και εμπειρία ολοκληρώνεται με το γεύμα και το γλέντι, που προσφέρουν ο Πολιτιστικός σύλλογος Νεοκάστρου και ο Ορειβατικός σύλλογος Ναυπάκτου στην χώρο της πλατείας της Χοχλαστής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Τόποι