Τετάρτη 16/2: Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται

Όσα πρέπει να γνωρίζετε στα γρήγορα,
για να είστε ενήμεροι σήμερα, Τετάρτη 16/2

Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 1. Με τους Ρώσους να δηλώνουν ότι η «άσκηση» των Ενόπλων Δυνάμεών τους στα σύνορα με την Ουκρανία «ολοκληρώθηκε» και ότι σταδιακά οι δυνάμεις των άνω των 100.000 ανδρών θα επιστρέψουν στις βάσεις τους, πλέον η Oυκρανική κρίση μοιάζει να μπαίνει σε νέα φάση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πέσκοφ, «ανέκαθεν λέγαμε πως μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, […] τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους. Αυτό είναι που συμβαίνει εδώ, είναι η συνήθης διαδικασία», ωστόσο, προσέθεσε ότι η Μόσχα θα οργανώσει στο μέλλον και άλλες «ασκήσεις σε όλη τη Ρωσία» διότι «είναι δικαίωμά μας να οργανώνουμε γυμνάσια στο έδαφός μας, παντού όπου το θεωρούμε πρόσφορο».

***

Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 2. Εν τω μεταξύ, οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είχαν τηλεφωνική συνομιλία για τις εξελίξεις και σύμφωνα με ενημέρωση του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως είναι αναγκαίο να υπάρξει μία επιβεβαίωση εκ μέρους της Μόσχας για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας. Σε δήλωσή του το βράδυ της Τρίτης, ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ανοικτές στον διπλωματικό διάλογο σε υψηλό επίπεδο, σε στενό συντονισμό με τους συμμάχους τους και ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει να πιστεύει ότι η διπλωματία και η αποκλιμάκωση είναι η καλύτερη οδός που πρέπει να ακολουθηθεί, όμως είναι προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο.

***

Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 3. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Κατ’ αρχάς, μένει να φανεί αν όντως η Ρωσία θα αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, ή απλώς κάνει «παιχνίδι εντυπώσεων» και επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση. Επίσης, ακόμα αναμένεται η αντίδραση της Μόσχας στις απαντήσεις ΝΑΤΟ και ΗΠΑ σχετικά με τα ζητήματα που έχει εγείρει η Ρωσία για την ασφάλειά της και οι οποίες, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, δεν ήταν ικανοποιητικές. Από την άλλη, η Δύση παραμένει σε «κόκκινο συναγερμό», δεδομένων των ναυτικών ασκήσεων που πραγματοποιεί η Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, οι οποίες βασίστηκαν σε σενάρια πολέμου στην Κριμαία και αποτελούν προετοιμασία για μία ακόμη μεγαλύτερη άσκηση στο μέλλον.

***

ΠΟΥΤΙΝ – ΣΟΛΤΣ 1: Κωδικοποιώντας τις κοινές δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Όλαφ Σολτς, μετά από την τρίωρη κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στη Μόσχα, οι θέσεις των δύο πλευρών μπορούν να περιγραφούν ως εξής:

Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με την ΕΕ και όλες τις δυτικές χώρες. «Ωστόσο», όπως είπε ο Πούτιν, «τα συμφέροντα της Ρωσίας θα πρέπει να ληφθούν δεόντως υπόψη. […] Δεν θέλουμε πόλεμο στην Ευρώπη», τόνισε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που η χώρα του απαιτεί εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση: «Θέλουμε πόλεμο ή όχι; Φυσικά και όχι. Γι’ αυτό κάνουμε τις προτάσεις μας για μια διαπραγματευτική διαδικασία», είπε. Ο ίδιος πάντως, υπογράμμισε ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί ικανοποιητική απάντηση στα αιτήματα της χώρας του. Επιπλέον, εξήρε τη σημασία του αγωγού «Nord Stream 2» στη Βαλτική Θάλασσα, ο οποίος, όπως δήλωσε, θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

***

ΠΟΥΤΙΝ – ΣΟΛΤΣ 2:  Από την πλευρά του, ο Σολτς τόνισε ότι οι σχέσεις Γερμανίας και Ρωσίας είναι «καλές» κι ότι οι διμερείς οικονομικοί δεσμοί εξακολουθούν να έχουν μεγάλες δυνατότητες. Σε ότι αφορά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ο Σολτς υποστήριξε ότι είναι ένα «καλό σημάδι». Επίσης, επισήμανε ότι «οι διπλωματικές επιλογές για αποτροπή του πολέμου δεν έχουν εξαντληθεί» και δήλωσε ότι «είμαστε καταδικασμένοι να διαφυλάξουμε την ειρήνη στην Ευρώπη».

Πάντως, ο Γερμανός καγκελάριος εξέφρασε στο Ρώσο πρόεδρο την ανησυχία του για τους χιλιάδες στρατιώτες που παραμένουν στα σύνορα: «Ανησυχούμε πολύ για το τι θα γίνει με τους εκατό χιλιάδες στρατιώτες και τις δραστηριότητές τους στο άμεσο μέλλον. Δεν μπορούμε να δούμε καμία λογική στην παρουσία των στρατευμάτων. Ως εκ τούτου, απαιτείται επειγόντως αποκλιμάκωση. Αυτό είναι σημαντικό σε αυτή την τεταμένη και δύσκολη κατάσταση, ώστε να μην υπάρξει πόλεμος στην Ευρώπη», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς.

***

ΨΗΦΙΣΤΗΓΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ. Ευρεία πλειοψηφία εξασφάλισε το νομοσχέδιο για την αμυντική θωράκιση της χώρας.Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. «Παρών» δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ –ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ. «Το μήνυμα που καλείται να εκπέμψει το ελληνικό κοινοβούλιο είναι μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

«Μου έκανε πολύ εντύπωση η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνολικά στο ζήτημα το οποίο συζητούμε», ανέφερε, συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Λέτε ναι στις φρεγάτες και τις τορπίλες, λέτε όχι στα Rafale. Όλα τα βάζετε σε κάποιο κοινοβουλευτικό μίξερ για να καταλήξουμε στο παρών. Αυτό είναι υπεύθυνη στάση αξιωματικής αντιπολίτευσης;».

ΤΣΙΠΡΑΣ – ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ. «Κανείς δεν αμφιβάλλει για την σημασία της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας», δήλωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι υπερψηφίζει την αγορά των φρεγατών, αλλά σημειώνοντας παράλληλα ότι «είναι θράσος να μας κουνάτε το δάχτυλο γιατί δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή για να διαχειρίζεστε τις αμυντικές δαπάνες, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς διαφάνεια και εκτός των προβλεπόμενων θεσμικών διαδικασιών».

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ – ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ. «Στηρίζουμε τις συμφωνίες για την αγορά των αεροπλάνων Rafale και των φρεγατών Belharra, όπως στηρίξαμε και την Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία, για να έχουμε όλα τα μέσα περιφρούρησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δεν πρέπει όμως να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, με σφορμή τη συζήτηση των σχετικών συμβάσεων στη Βουλή.

***

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για λογαριασμό του ΑΝΤ1 που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 8-12 Φεβρουαρίου προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα πολιτικά ευρήματα:

Σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 10,5 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας 31,5% έναντι 21% του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ το ΚΙΝΑΛ στην τρίτη θέση συγκεντρώνει 14,6%.

Το 42,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν συγκυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ, με το 44% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ να τάσσεται υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης του κόμματος.

Συντριπτικά πλειοψηφικό είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων της ΝΔ (79,4%) που θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ.

Στο ΚΙΝΑΛ πλειοψηφική είναι η θέση υπέρ μιας κυβέρνησης με βασικό κορμό τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Υπέρ αυτής της άποψης τάσσεται το 28,2% του ΚΙΝΑΛ. Τρίτη επιλογή με 16,2% είναι για τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ μια συγκυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 16,6% θέλει αυτοδυναμία του ΚΙΝΑΛ.

***

ΑΝΑΚΑΜΨΗ. Την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, “παρά το πέπλο της ρευστότητας, της αβεβαιότητας και των δυσκολιών που προκαλούν η γεωπολιτική, η πανδημική και η ενεργειακή κρίση”, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο “The World Ahead 2022 – Athens Gala Dinner”.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε στην ομιλία του ότι η Ελλάδα, το 2021, ανέκτησε σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020, που οφείλονταν στην επέλαση της πανδημίας, προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας “ξεπέρασε, όπως όλα δείχνουν, τις προβλέψεις, και αναμένεται να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη”.

“Οι προβλέψεις δείχνουν, ότι η χώρα μας αναμένεται να επιτύχει τη δεύτερη υψηλότερη – σωρευτικά – ανάπτυξη την τριετία 2021-2023”, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας

***

ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου και το πετρελαίου καθώς η απόφαση της Μόσχας να αποσύρει ένα μέρος των στρατιωτικών δυνάμεων που είχε αναπτύξει στα ουκρανικά σύνορα δημιουργεί προσδοκίες για αποκλιμάκωση της ρώσο – ουκρανικής κρίσης.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Μαρτίου του φυσικού αερίου (Dutch TTF) κατρακυλά στα 71,475 ευρώ/MWh με βουτιά 11,5% καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για μια καταστροφική στρατιωτική σύρραξη στην περιοχή.

Σε παρόμοιο κλίμα, μεγάλες απώλειες καταγράφουν και οι τιμές του πετρελαίου καθώς υποβαθμίζονται οι ανησυχίες για εξελίξεις που θα προκαλούσαν διαταραχές στην προσφορά. Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαρτίου χάνει 4,61 δολ. ή 4,8% στα 90,85 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

***

ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Σε αύξηση των προβλέψεων και των τιμών-στόχων για τις ελληνικές τράπεζες προχωρά με χθεσινή της έκθεση η Morgan Stanley.

Ο οίκος αυξάνει τις εκτιμήσεις του για τα καθαρά κέρδη 2023 των τραπεζών κατά 5-10%, μετά την πρόβλεψη για αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης έως τον Μάρτιο του 2023. Οι αναθεωρημένες τιμές-στόχοι υποδηλώνουν περιθώριο ανόδου 4-12% για τις μετοχές.

***

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ανήλθε σε 332,4 δισ. ευρώ το 2021, από 316,9 δισ. ευρώ το 2019. Δηλαδή, είναι αυξημένος κατά 15,5 δισ. ευρώ.

Στα αποτελέσματα του τζίρου των επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας: Πρόκειται για ακόμη μια θετική εξέλιξη, που αποτυπώνει όχι μόνο την ανθεκτικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας, αλλά και τη δυναμική που αυτές έχουν αποκτήσει χάρη στην προσαρμοστικότητά τους και τη γενναία κρατική στήριξη που τους έχει παρασχεθεί καθ’ όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο. Παράλληλα, σηματοδοτεί ισχυρές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και συνολικά της οικονομίας μας το 2022″.

***

ΙΣΡΑΗΛ – ΕΛΛΑΔΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ. Την Αθήνα αναμένεται να επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, σε μία επίσκεψη η οποία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και στη συνέχεια, θα επισκεφτεί την Τουρκία, η οποία επιδιώκει συστηματικά εδώ και καιρό την αποκατάσταση των ταραγμένων σχέσεων με την Ιερουσαλήμ.Σύμφωνα με πληροφορίες, το ταξίδι του Ισραηλινού προέδρου στην Αθήνα προγραμματίζεται για την επόμενη Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, ενώ θα επισκεφθεί και την  Λευκωσία πριν φθάσει στην Αθήνα. Ο πρόεδρος του Ισραήλ έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην Τουρκία στις 9 έως 10 Μαρτίου.

Κατά την Jerusalem Post, ο κ. Χέρτζογκ έχει στόχο να διαβεβαιώσει ότι η προσέγγιση με την Άγκυρα δεν θα γίνει εις βάρος των στενών δεσμών που έχει αναπτύξει το Ισραήλ με την Ελλάδα, οι οποίοι είναι πολυεπίπεδοι. Η άφιξη του Ισραηλινού προέδρου στην χώρα μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού γίνεται «εμβόλιμη» σε αυτήν που θα πραγματοποιήσει στις 9 Μαρτίου στην Τουρκία όπου και θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

***

ΙΣΡΑΗΛ – ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε την Τρίτη ότι επιδιώκει μια νέα περιφερειακή αρχιτεκτονική με Άραβες εταίρους για να σταθεί ενάντια σε “εχθρούς που υποδαυλίζουν το χάος και τον τρόμο”.

“Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μια νέα περιφερειακή αρχιτεκτονική μετριοπαθών χωρών (για να) παρέχουμε σταθερότητα, οικονομική ευημερία και να είμαστε σε θέση να σταθούμε δυνατά απέναντι σε εχθρούς που υποδαυλίζουν το χάος και τον τρόμο”, είπε ο Μπένετ στους δημοσιογράφους κατά την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού ηγέτη στο Μπαχρέιν. από τότε που τα δύο κράτη εξομάλυναν τις σχέσεις τους, το 2020.

***

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 4 ΗΜΕΡΩΝ. Όσοι προέβλεπαν ότι το πέρασμα της πανδημίας θα αλλάξει πολλά στο παγκόσμιο στερέωμα και στο εργασιακό τοπίο, μάλλον επιβεβαιώνονται.

Πρώτο, άνοιξε “το χορό” το Βέλγιο, το οποίο προχώρησε χθες σε μία νέα εργατική συμφωνία, σύμφωνα με την οποία, οι Βέλγοι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Στόχος της συμφωνίας αυτής είναι να φέρει ευελιξία σε μια κατά τα άλλα άκαμπτη αγορά εργασίας.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας από τον επτακομματικό συνασπισμό της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρό είπε ότι η πανδημία του κοροναϊού ανάγκασε τους ανθρώπους να εργάζονται πιο ευέλικτα και να συνδυάζουν την ιδιωτική και την επαγγελματική τους ζωή.

***

ΧΑΑ.Επέστρεψαν οι αγοραστές  στο Χρηματιστήριο Αθηνών και οδήγησαν και πάλι τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 960 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,17% στις 961,85 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 953,31 μονάδων (+0,27%) και 965,55 μονάδων (+1,56%). Ο τζίρος ανήλθε στα 98 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 33,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6,8 εκατ. τεμάχια (26,2 εκατ. ευρώ).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,33%, στις 2.354,49 μονάδες, ενώ στο +1,10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.591,06 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,95% στις 736,91 μονάδες.

*

WALL STREET. Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό Nasdaq να πρωταγωνιστεί την Τρίτη στην άνοδο με άλμα 2,5%.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 422,67 μονάδες ή 1,22% και έκλεισε στις 34.988,84 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε  69,40 μονάδες ή 1,58% στις 4.471,07 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε άλμα 348,84 μονάδων ή 2,53% και σκαρφάλωσε στις 14.139,76 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 26 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και μόλις τέσσερις με αρνητικό.

*

ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ. Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακτώντας ένα μικρό μέρος του χαμένου εδάφους από την κατρακύλα της Δευτέρας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,4% στις 467,56 μονάδες, μετά από τρεις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε άλμα 2% στις 15.412,71 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,9% στις 6.979,97 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 1% στις 7.608,91 μονάδες.Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε άλμα 2,1%, ενώ ο IBEX 35 σημείωσε άνοδο 1,7%.

 


AgrinioStories | Πηγή