Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 17 Οκτωβρίου…

Καλεντάρι της 17ης Οκτωβρίου:
(Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας)

1916: Επίσκεψη βουλευτών Λαϊκού Κόμματος

17 Οκτωβρίου 1916

Έφτασαν στο Αγρίνιο οι βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Λιόντος (Αχαΐα), Νίκος Καζαντζής (Ιωαννίνων), καθώς και ο πρώην βουλευτής Σπύρος Ράγκος και εκφράσθηκαν με αισιοδοξία για την κατάσταση της χώρας.

Να θυμίσουμε ότι από το 1915 μέχρι το 1917 μία σειρά από γεγονότα ανάμεσα στον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Βασιλιά Κωνσταντίνο Α΄, σχετικά με την είσοδο ή μη της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο οδήγησαν σε «εθνικό διχασμό». Η διένεξη αυτή χώρισε τη χώρα σε δύο διαφορετικά στρατόπεδα και προκάλεσε εξαιρετικά βαθύ χάσμα στην ελληνική κοινωνία μέχρι τη δικτατορία του Μεταξά. Σημαντικές επιπτώσεις αυτού του χάσματος παρέμειναν ως το 1974 και την έκπτωση της μοναρχίας στην Ελλάδα. Η Μικρασιατική Καταστροφή ήταν σε μεγάλο βαθμό απόρροια αυτής της βαθιάς πολιτικής κρίσης.

Παρ’ όλα αυτά οι τρεις κοινοβουλευτικοί επιδιώκοντας την ανύψωση του ηθικού των βασιλοφρόνων, υποστήριξαν, ότι η ευνοϊκή τροπή που τους έδινε το δικαίωμα να αισιοδοξούν, στηριζόταν στην πίστη του ελληνικού λαού στην πολιτική του επίσημου κράτους και στον «αγωνιστή βασιλιά», ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά είπαν, διέλυσε «τα νέφη της συκοφαντίας των κατά της πατρίδος εργαζομένων». (ΕΜΠΡΟΣ, φύλ. 18. 10.1916, Σελ. 2)

 

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Η πλατεία Αγοράς, η μετέπειτα πλατεία Στράτου (πάνω πλατεία), η σημερινή πλατεία Ειρήνης ήταν ο τόπος που χτυπούσε η καρδιά της πόλης τους δύο προηγούμενους αιώνες. Το γεγονός αυτό δεν άλλαξε ούτε όταν δημιουργήθηκε η πλατεία Μπέλλου, μετέπειτα πλατεία 2ιης Απριλίου, μετέπειτα Πλατεία Δημοκρατίας.
Συνδέουμε τη συγκεκριμένη ανάρτηση με αυτή τη φωτογραφία, γιατί σύμφωνα με τα ήθη της εποχής, στην οποία αναφέρεται η είδηση της επίσκεψης, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι και οι τρεις παραπάνω βουλευτές, δεν γίνεται να μην επισκεφθήκαν το φημισμένο εκείνη την εποχή καφενείο των αδελφών Στεροδήμα που βρίσκονταν στην πλατεία και ήταν, «τρόπον τινά», ένας θεσμιμένος δημόσιος χώρος, ο οποίος ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με την κοινωνική και πολιτική ζωή της πόλης.  Την παράδοση αυτή συνέχισε το καφενείο του Αρκουμάνη που βρίσκονταν στην ίδια πλατεία.
Η συγκεκριμένη φωτογραφία αποδεικνύει ότι η φημισμένη πεντάφωτος λυχνία της πόλης, που ήταν τοποθετημένη στην πλατεία Μπέλλου (σημερινή πλατεία Δημοκρατίας), ή μετακινήθηκε αργότερα στην πλατεία Αγοράς ή αντί για μία λυχνία η πόλη διέθετε δύο. Πηγή της φωτογραφίας είναι η έκδοση «Το Αγρίνιο Κάποτε» του Αρ. Μπαρχαμπά.

AgrinioStories