Συνεδρίασε η Συντονιστική κατά της Εκτροπής

Συνεδρίασε
η Συντονιστική Επιτροπή Αιτωλ/νίας
κατά της Εκτροπής του Αχελώου στη Θεσσαλία

Ύστερα από τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με την επανεμφάνιση στο προσκήνιο της Eκτροπής του Αχελώου Ποταμού στη Θεσσαλία μέσα από την 2η αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής των υδατικών διαμερισμάτων της χώρας, άμεσες ήταν οι αντιδράσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Αιτωλοακαρνανίας (Σ.Ε.) κατά της εκτροπής.

Πέραν των παρεμβάσεων των εκπροσώπων της στην διαδικασία διαβούλευσης που προηγήθηκε στο Μεσολόγγι την προηγούμενη εβδομάδα, ακολούθησε και Συνεδρίαση των Μελών της στο Δημαρχείο Αγρινίου τη Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2023.

Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η διερεύνηση και η δρομολόγηση όλων των πιθανών παρεμβάσεων και ενεργειών της, σε περίπτωση που το Υπουργείο Περιβάλλοντος επιμένει στον αρχικό του σχεδιασμό για την επαναφορά της εκτροπής του Αχελώου, μέσα από την 2η αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης και πάρα τις αιτιολογημένες αντιδράσεις που υπήρξαν στην διαδικασία διαβούλευσης.

Άλλωστε όπως είναι γνωστό, η εκτροπή έχει κριθεί αρνητικά και σε επίπεδο χώρας μέσα από την έκδοση έξι καταδικαστικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.Τ.Ε.), αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με την έκδοση σχετικών Κοινοτικών Οδηγιών και γνωμοδότησης του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Να σημειωθεί ότι τα έργα της εκτροπής που με διάφορα τεχνάσματα πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν, δεν χρηματοδοτήθηκαν ποτέ από Κοινοτικούς πόρους πάρα μόνον από Εθνικούς, επιβαρύνοντας πέρα από το φυσικό περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή και την Εθνική μας Οικονομία συνολικά.

Και όλα αυτά όταν στο πρόσφατο παρελθόν έχουν προταθεί αξιόπιστες προτάσεις και μέτρα, προκειμένου να συμβάλουν είτε στην ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων της Θεσσαλίας, είτε στην άμβλυνση των όποιων προβλημάτων άρδευσης μπορεί να έχει η περιοχή.

Ωστόσο όμως η εμμονή των κυβερνητικών αρμοδίων στην συνέχιση του τερατουργήματος της εκτροπής εξακολουθεί να υφίσταται, δημιουργώντας έτσι ένα κλίμα έντονου προβληματισμού μεταξύ των μελών της Σ.Ε. και όχι μόνο.

Σαν απόρροια αυτού του προβληματισμού, η Σ.Ε. επαναδιατυπώνει με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την διαχρονική της θέση κατά της Εκτροπής του Αχελώου Ποταμού στην Θεσσαλία προς κάθε κατεύθυνση.

Παράλληλα καλεί το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Κυβέρνηση συνολικά, όπως εγκαταλείψουν κάθε σχεδιασμό η μεθόδευση για την συνέχιση των έργων της εκτροπής, σεβόμενοι τις δικαστικές αποφάσεις και το Κοινοτικό δίκαιο.

Επίσης καλεί το σύνολο των Βουλευτών της Αιτωλοακαρνανίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος γενικότερα, να πάρουν θέση και να σταθούν σθεναρά απέναντι στο εγχείρημα της Εκτροπής του Αχελώου, με κάθε τρόπο και από όποιο μετερίζι συνάδει με την Κοινοβουλευτική τους ιδιότητα.

Τέλος υπενθυμίζει στην Κυβέρνηση, ότι απεύχεται την όποια εξέλιξη η όποια θα την εύρισκε αντιμέτωπη της, ενώπιων των αρμοδίων δικαστικών και θεσμικών οργάνων της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνεδρίαση της Σ.Ε έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της και Δήμαρχος Αγρινίου κος. Γιώργος Παπαναστασίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κος. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κος. Παναγιώτης Τσιχριντζής, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητήριου Αιτωλοακαρνανίας κος. Λίνος Μπλέτσας, ο Αντιδήμαρχος Ιεράς Πόλεως του Δήμου Μεσολογγίου κος. Αντώνης Αλετράς, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Α.Σ. Αγρινίου κος. Γιάννης Καλίμορφος και ο Γραμματέας της Επιτροπής κος. Δημοσθένης Καπώνης.

 

 


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις
που αφορούν στην ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
κάνοντας clik πάνω στο λογότυπο που ακολουθεί

AgrinioStories