Έτοιμος να «καθαρίσει» ο ΥΗΣ της Μεσοχώρας

Σενάριο ένταξης στις αρχές του 2022(!;)
του Υδροηλεκτρικού Σταθμού της Μεσοχώρας
στο σύστημα παραγωγής ενέργειας

  • του Λευτέρη Τηλιγάδα

Τα μάθετε;

Ακριβοπληρώνουμε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, για να κάνουν ανυπόστατους «σχεδιασμούς επί χάρτου».

«Βγαίνει» στις 29 Γενάρη Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και γράφει: «Απαραίτητος μέχρι και το 2025 θα είναι ο λιγνίτης για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, αλλά και δύο πετρελαϊκές μονάδες της Κρήτης μέχρι και το 2024, όταν θα λειτουργήσει η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση με την Αττική. Αυτό προκύπτει σαφώς από την υπουργική απόφαση που ανήρτησε χθες στο «Διαύγεια» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η οποία, κάνοντας αποδεκτό σχετικό αίτημα της ΔΕΗ, παρατείνει τις ώρες λειτουργίας 7 λιγνιτικών μονάδων (Αγ. Δημήτριος 1, 2, 3, 4 και 5, Μελίτη και Μεγαλόπολη 4) και των πετρελαϊκών μονάδων του ΑΗΣ Αθερινόλακκου στην Κρήτη, βάζοντας ουσιαστικά στον πάγο το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης». (Δείτε ΕΔΩ)

«Στα καπάκια», βγαίνει η ΔΕΗ την ίδια μέρα με δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρει: «Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» για παράταση του χρόνου λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, η ΔΕΗ διευκρινίζει τα εξής: Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο πλάνο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, όπως αυτό έχει παρουσιαστεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 και υλοποιείται κανονικά. Η απόφαση της Γεν. Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ για τις ώρες λειτουργίας των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων αφορά σε ώρες που θα έχουν εξαντληθεί έως τον προγραμματισμένο χρόνο απόσυρσής τους». (Δείτε ΕΔΩ)

Τι λέει όμως, το πλάνο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2023;

 

Ο Πίνακας 14: («Χρονοδιάγαμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων») που βλέπετε  από πάνω, βρίσκεται στη σελίδα 96, του Εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα (μπορείται να το δείτε ΕΔΩ) και επιβεβαιώνει ότι, όλα αυτά τα εργοστάσια του «βρωμικου» λιγνίτη θα αποσυρθούν μέχρι το 2023 για να καθαρίσει η ενέργεια και να αντιστραφούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλάγης.

Και τι θα γίνει με την επάρκεια και την ευστάθεια του συστήματος μέχρι τότε;

Μέχρι τότε, θα ενταχθούν καλύπτωντας τα κενά της παραγωγής οι παρακάτω μονάδες: 

      • 1 μονάδα «βρώμικου» λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα, ισχύος 660 MW, με την ονομασία Πτολεμαΐδα V
      • 2 μονάδες «βρώμικου» φυσικού αερίου, συνολικής ισχύος 1650 MW και
      • 3 ΥΗΣ, της Μεσοχώρας (;!), του Μετσοβίτικου(;!) και της Νέας Άντλησης(;!), συνολικής ισχύος 829 MW, εκ των οποίων, ο πρώτος, όπως γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, είναι κατασκευαστικά «παράνομος», με πλέον της δεκάδας καταδικαστικές αποφάσεις από το ΣτΕ, ο δεύτερος κωλυσιεργεί επί 20 χρόνια και είναι ζήτημα αν θα είναι έτοιμος προς λειτουργία το 2024, ενώ ο τρίτος είναι ακόμα στα χαρτιά.

Οι εντάξεις αυτές θα μου πείτε ότι «παίζουν» σε επίπεδο σεναρίου, όπως μπορείτε να δείτε στον πίνακα που ακολουθεί και βρίσκεται στην 24 σελίδα της «ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2020 – 2030».

 

Η ζωή όμως δεν σεναριογραφείται.

Η ζωή προχωράει και θέλει ενέργεια.

Και κάπως έτσι, η σημερινή κυβέρνηση με αυτές τις επιλογές της θα εισάγει τα επόμενα χρόνια, «βρώμικη» ενέργεια, που θα παράγεται από «βρώμικο» λιγνίτη στα βόρεια σύνορά μας και θα εισάγεται ακριβοπληρωμένη, θα παράγει «βρώμικη» ενέργεια με την εισαγωγή «βρώμικου» φυσικού αερίου, αφήνοντας ανεκμετάλευτο το «βρώμικο» υπέδαφός της και επιβάλλοντας στους υπηκόους της τα χαράτσια των ρύπων, μέχρι να «καθαρίσουν» τα «ανεμιστηράκια των βουνών» και τα «καθρεφτάκια των κάμπων».

Κι όλα αυτά γιατί;

Για την κλιματική αλλαγή, της επιπτώσης της οποίας -όπως υποστηρίζει η Κυβέρνηση- επιδιώκει και αυτή να αντιστρέψει, πείθοντας τους πολίτες ότι, πληρώνοντας τώρα την εισαγώμενη «βρώμικη» ενέργεια, κάποια στιγμή στο μέλλον θα έχουν «καθαρίσει» με το περιβάλλον.

Εδώ γελάμε… και πάμε χορεύοντας τσάμικα, μέχρι τον γκρεμό, όπου μας περιμένουν οι κινέζοι και οι αμερικάνοι αντάμα, οι οποίοι τα βλέπουν όλα αυτά, σκάνε από τα γέλια και συνεχίζουν να ρυπαίνουν και να μην πληρώνουν.

Εδώ η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει τον κόσμο να βάλει μάσκα και να κάνει το εμβόλιο και θα τον πείσει να πληρώσει την ενεργειακή μετάβαση από τον «βρώμικο» λιγνίτη στο «βρώμικο» φυσικό αέριο, την ώρα που δεν έχει να «λάβει» τίποτα… «εκ του μη έχοντος»

Επειδή όμως το θέμα είναι μεγάλο, θα επανέλθουμε.

Ας ξεχαστούμε προς το παρόν, χαζεόντας τους λογαρισμούς της ΔΕΗ, που μας θέλουν… πλούσιους.

Γιατί, μη μου πείτε:όταν παίρνετε αυτόν τον λογαρισμό του ρεύματος στα χέρια, δεν νοιώθετε μια περηφάνια, μια πλουσιάδα, ένα «μα ποιος είμαι τέλος πάντων».

 


AgrinioStories