Σχολεία: Τα σενάρια για άνοιγμα και τηλεκπαίδευση

Σχολεία: Τα σενάρια για άνοιγμα και τηλεκπαίδευση.
Έρχονται αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας.

Κορυφώνεται η αγωνία για το άνοιγμα των σχολείων με την απόφαση να αναμένεται την Τρίτη ή την Τετάρτη και τους κινδύνους να παραμονεύουν. Η μετάλλαξη Ομικρον σαρώνει και είναι εκτός ελέγχου και πολλοί είναι οι ειδικοί που ανησυχούν ότι με το άνοιγμα των σχολείων θα αρρωστήσουν δάσκαλοι, καθηγητές και παιδιά και αυτά θα κλείσουν μετά από 10 μέρες…

Η κατάσταση μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη και σήμερα είναι στην επικαιρότητα και το σενάριο για τηλεκπαίδευση, χωρίς να υπάρχει καμία απόφαση. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας θέλουν άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου κανονικά, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιες θα είναι οι εξελίξεις.

Οι ειδικοί, κυρίως οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής από τις ΜΕΘ και τα νοσοκομεία ζητούν να μην ανοίξουν τα σχολεία, ωστόσο η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους για να επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις ακόμη και με 60.000 κρούσματα την ημέρα.

Από την άλλη, δεν μπορεί να αγνοηθούν καθηγητές όπως ο Νίκος Τζανάκης και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης που ζητούν να μην ανοίξουν αμέσως τα σχολεία.

Το θέμα με τα σχολεία αναμένεται να τεθεί σε συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας αύριο ή μεθαύριο, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Ηδη, πάντως με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, επαναλειτουργούν κανονικά οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ενώ ανακοινώθηκε ότι ανοίγουν κανονικά και τα φρονιστήρια.

Όπτε και αν ανοίξουν τα σχολεία, είτε στις 10 Ιανουαρίου, είτε στις 17 Γενάρη, θα ανοίξουν με νέα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πρόθεση της επιτροπής φέρεται να είναι η αλλαγή στο τέστινγκ, με τους μαθητές να υποβάλλονται σε έλεγχο με rapid αντί για self τεστ,. Συζητείται να γίνουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο όσον αφορά στον εντοπισμό κρούσματος. Δηλαδή όταν βρεθεί κρούσμα στην τάξη όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test

Τα test προτείνεται να γίνονται κάθε 5 ημέρες αντί για 7 ενώ η καραντίνα να ισχύει για 5 ημέρες.

Πάμε για άνοιγμα σχολείων στις 10 Γενάρη;

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ όλες οι απόψεις συγκλίνουν στον να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, με την επιτροπή να χαρακτηρίζει ανεδαφικό το σενάριο να παραταθούν οι σχολικές διακοπές καθώς την μεθεπόμενη εβδομάδα τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν και να υπάρχει διασπορά και στα παιδιά.

Επιθυμία της επιτροπής να υπάρξει αλλαγή στο τέστινγκ, με τους μαθητές να υποβάλλονται σε έλεγχο με rapid αντί για self τέστ, αν αυτό είναι εφικτό.

Αυτό το σενάριο επιβεβαίωσε και ο Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του, σημειώνοντας ότι η βούληση και η αρχική θέση είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι ένα από τα μέτρα που εξετάζονται για τα σχολεία είναι να γίνονται περισσότεροι διαγνωστικοί έλεγχοι. Συγκεκριμένα είπε: «Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών.

Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε».

Ανησυχούν οι ειδικοί

Στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων μετά τις γιορτές έχουν αναφερθεί μια σειρά επιστήμονες με πολλούς από αυτούς να ανησυχούν λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κοροναϊού που έχει επιφέρει η νέα παραλλαγή του ιού.

Ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, αφού επισήμανε ότι ο ίδιος είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, εμφανίστηκε υπέρ της παράτασης του ανοίγματος των σχολείων, μέχρι «να δούμε πώς θα μεταφραστεί αυτή η πίεση των κρουσμάτων» σε νοσηρότητα και νοσηλείες, όπως είπε.

Στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων καθώς και στο άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Μιλώντας στον Alpha, ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε πως «θα συνεχίσουμε να έχουμε πολλά κρούσματα. Αυτή είναι η Όμικρον, έτσι είναι η εξέλιξή της, θα μας απασχολήσει και τις επόμενες εβδομάδες, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου τόνισε πως χαρακτηριστικό της μετάλλαξης Όμικρον είναι τα πολλά κρούσματα αλλά όχι οι πολύ βαριές νοσήσεις που έφερε η Δέλτα.

Ερωτηθείς για το ποιοι κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά το επόμενο διάστημα, ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε πως οι ανεμβολίαστοι, άνω των 50 είναι οι άνθρωποι που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. «Εκεί περιμένουμε να έχουμε βαριές νοσήσεις, αν θα έχουμε», τόνισε, επισημαίνοντας ωστόσο, πως η Όμικρον εκδηλώνεται πιο γρήγορα και υπάρχει μικρότερη πιθανότητα για νοσηλεία λόγω αυτής.

Επίσης, αναφορικά με τα σχολεία, εξήγησε πως «θα αλλάξει το πρωτόκολλο διαχείρισης σίγουρα γιατί είναι διαφορετικά τα δεδομένα του ιού», υπογραμμίζοντας πως «η διάθεση όλων είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά».

 


AgrinioStories | Πηγή