Ποιος θυμάται την επενδυτική βαθμίδα;

Ποιος θυμάται την επενδυτική βαθμίδα;
Αυτή που ήταν ένα από τα βασικά
προεκλογικά αφηγήματα της ΝΔ. Αυτή που θα μας έκανε πλούσιου

Ποιος θυμάται την επενδυτική βαθμίδα; Αυτή που ήταν ένα από τα βασικά προεκλογικά αφηγήματα της ΝΔ. Αυτή που θα μας έκανε πλούσιους. Σήμερα κλείνουμε σχεδόν 1 μήνα που ο Καναδικός οίκος DBRS μας αναβάθμισε κ αναμένεται εντός μηνός να το κάνουν κ οι υπόλοιποι. Τι συνέβη ομως τον τελευταιο μηνα στις 2 κυριες οικονομικες παραμέτρους που έπρεπε να βελτιωθουν; Πως κινήθηκε τον τελευταιο μηνα το Χρηματιστήριο και το επιτόκιο δανεισμού του κράτους; Το μεν Χρηματιστήριο είχε πτώση 9% τον τελευταιο μηνα, διπλάσια από τον μεσο όρο πτώσης των Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Το δε επιτόκιο δανεισμού της χώρας (πχ το 10ετες Ομόλογο) ανέβηκε 30 μοναδες βασης στο 4,28%.

Ειναι γνωστό ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν έχει επίπτωση στα λαϊκά στρώματα κ στην πλειοψηφία των εργαζομενων. Κυριως εξυπηρετεί τις μεγάλες εταιρίες, τις εισηγμένες και όσες δανείζονται με έκδοση ομολόγων. Επίσης το κρατος δεν έχει να κερδίσει ιδιαιτερα γιατί το 80% του Δημοσίου Χρέους ειναι με σταθερό επιτόκιο μέχρι το 2030.

Το ότι το επιτόκιο δανεισμού δεν πέφτει παρα την επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι οι αγορές εκτιμούν ότι δεν θα αποκλιμακωθεί γρήγορα ο πληθωρισμός. Ότι το Χρηματιστήριο δεν απογειώνεται οπως υποστήριζε η ΝΔ, σημαίνει ότι υπάρχουν αμφιβολίες ως προς την πορεία της οικονομίας. Το ότι η επίσημη αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) κανει κριτικη στην ΝΔ στη βάση ότι δεν έχει πάρει ακομη πλήρη επενδυτική βαθμίδα δείχνει ποσο έχει ενστερνιστεί το συνολικό αφηγημα της ΝΔ. Εναπόκειται στην υπόλοιπη Αριστερά να πείσει ότι καλύτερες μέρες για την πλειοψηφία θα έρθουν από αυξήσεις στους μισθούς, σταθερές εργασιακές σχέσεις, οργάνωση σε σωματεία, και όχι από επενδυτικές βαθμίδες.

 


Τα ενυπόγραφα κείμενα που ανθολογούμε από το FB εκφράζουν τον συντάκτη τους,
χωρίς να συμπίπτουν κατ’ ανάγκη και εξ ολοκλήρου  με την άποψη μας

AgrinioStories