Πέρκος: Ένα ιστορικό χωριό της Ναυπακτίας

Χωριό της ορεινής Ναυπακτίας και δημοτικό διαμέρισμα
του δήμου Θέρμου του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Πέρκος είναι χτισμένος στις μεσαίες ΝΑ πλαγιές του βουνού Ψώριαρης (1.404 υψ.), κάτω από ένα αρκετά πυκνό δάσος. Κόβεται από δύο ρυάκια και απέχει από τον Φίδαρη μια ώρα. Εχει γύρω στα ογδόντα σπίτια τα περισσότερα είναι καινούργια και φροντισμένα. Στην ευρύχωρη πλατεία είναι χτισμένη η εκκλησία ο Αγιος Νικόλαος. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την αμπελουργία, την κτηνοτροφία, το εμπόριο.

Μέχρι το 1912 ανήκε στο Δήμο Προσχίου . Ο Δήμος αυτός πήρε το όνομά του από ένα αρχαίο νόμισμα που βρέθηκε στη θέση Καστράκι του Αχλαδοκάστρου, πρώην Αρτοτίβας, με την επιγραφή Πρόσχιο. Πρωτεύουσα του Δήμου Προσχίου ήταν ο Πλάτανος και περιελάμβανε τα χωριά Πλάτανο-Κάτω Πλάτανο (πρώην Βονώρτα), Αχλαδόκαστρο (πρώην Αρτοτίβα), Διασελάκι (πρώην Σέλψα), Πέρκο, Περίστα, Καστανιά, Χώμορη-Αγία Τριάδα και Άγιο Δημήτριο.

 

 

Αποτελεί ένα από τα χωριά της ιστορικής περιοχής των Κραβάρων και ανήκε στα λεγόμενα «Άνω Κραβαροχώρια». Ο τότε «Μπέρκος» αναγνωρίστηκε ως οικισμός με το ΦΕΚ 19Α της 07/12/1835, όταν και υπήχθη στον τότε Δήμο Προσχίου. Με το ΦΕΚ 261Α της 31/08/1912 η ονομασία του χωριού διορθώθηκε σε «Πέρκη» και, με τον σχηματισμό των Κοινοτήτων, ορίστηκε ως έδρα της τότε Κοινότητας Πέρκης. Στις 16/10/1940 η ονομασία του χωριού διορθώθηκε εκ νέου σε «Πέρκος», ομοίως και της Κοινότητας. Την περίοδο 1997-2010, βάσει του «Σχεδίου Καποδίστριας», αποτελούσε έδρα του ομώνυμου πρώην Δημοτικού Διαμερίσματος του «καποδιστριακού» Δήμου Θέρμου.

Η ονομασία του χωριού έχει πολλές εκδοχές και ανάγεται σε πολλές ετυμολογίες. Γεγονός είναι ότι έλκει την ύπαρξη του πολύ πριν από την Τουρκοκρατία.

Σχετικά με την ετυμολογία της ονομασίας του χωριού υπάρχουν διάφορες απόψεις και προσεγγίσεις, χωρίς ωστόσο να είναι επικρατούσα κάποια. Το χωριό χωρίζεται σε τρεις γειτονιές: τον Επάνω Μαχαλά, τον Κάτω Μαχαλά και το Κέντρο, ονομασίες οι οποίες προήλθαν από τις ομώνυμες βρύσες που υδεύουν το χωριό μαζί με άλλες τέσσερις που υπάρχουν. Στο χωριό υπάρχει αγροτικό ιατρείο, ξενώνας, παντοπωλείο, ο ενοριακός ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο ενώ στην περιφέρεια του χωριού υπάρχουν και τέσσερα ξωκλήσια. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με την αμπελουργία, την κτηνοτροφία και το εμπόριο.

 

 

 

Το χωριό βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της τεχνητής λίμνης Ευήνου, σε περιοχή νοτιοδυτικά της, όντας αμφιθεατρικά χτισμένο στις βορειοανατολικές δασωμένες υπώρειες του όρους Ψωριάρης σε υψόμετρο περίπου 690 έως 770 μέτρων. Το χωριό έχει πανοραμική θέα προς την περιοχή του γειτονικού χωριού Περίστα η οποία βρίσκεται στις πλαγιές του Ξεροβουνίου ενώ ανάμεσα στα δύο χωριά σχηματίζεται σκιερή ρεματιά που σχηματίζει ο Κάκαβος, μικρός ξεροπόταμος της περιοχής που εκβάλλει στον Εύηνο.

Eγγύς του χωριού βρίσκονται, πέρα από το Θέρμο που αποτελεί το διοικητικό κέντρο της περιοχής και την αντικριστά γειτονική Περίστα, τα χωριά Αχλαδόκαστρο, Διασελλάκι, Κόνισκα, όπως επίσης ο Πλάτανος και Κάτω Πλάτανος (πρώην Βονώρτα) Ναυπακτίας.

Η περιοχή του χωριού εξυπηρετείται από το ορεινό οδικό δίκτυο χωματόδρομων της περιοχής. Το χωριό απέχει από το Αγρίνιο 57 χλμ., από το Θέρμο 27,5 χλμ., από το Καρπενήσι 79 χλμ. ενώ η Ναύπακτος απέχει οδικώς μέσω Θέρμου 70 χλμ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ


AgrinioStories | Πηγή