Ο Ζαΐμης στη ΓΣ της Επιτροπής Βαλκανίων και Ευξείνου Πόντου

Συμμετοχή του Aντιπεριφερειάρχη Φ. Ζαΐμη
στη Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Βαλκανίων
και Ευξείνου Πόντου της CPMR στην Κέρκυρα

Ο Aντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης,  συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Βαλκανίων και Ευξείνου Πόντου της CPMR η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουνίου 2023 στην Κέρκυρα.

Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν επίσης ο Mihai Huleni, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Περιφέρειας Tulcea, ο Δρ. Κωνσταντίνος Καποδίστριας, Α΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων, η ​​Irina Cozma, Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης και Υποδομών, Υπουργείο Ανάπτυξης, Δημοσίων Έργων και Διοίκησης (Ρουμανία), ο Θάνος Σμάνης, Λεκάνη του Ευξείνου Πόντου-Μηχανισμός Βοήθειας, ο καθ. Θεοχάρης Τσούτσος, Σχολή Χημικών & Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης, η Γεωργία Χαντζή, Υπεύθυνη Ανάπτυξης Έρευνας και Πολιτικής, Διεθνές Κέντρο για Σπουδές Μαύρης Θάλασσας (ICBSS) και η Anastasiya Dobrovolska, Τμήμα Διεθνούς Συνεργασίας, Ουκρανικό Πολιτιστικό Ίδρυμα

O Αντιπεριφερειάρχης, Φωκίων Ζαΐμης, μίλησε για την Αστική Εναέρια Κινητικότητα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Παρουσιάσαμε εντός της αίθουσας του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) την πρωτοβουλία για την νομοθεσία του εναέριου ελέγχου των ιπταμένων μη στελεχωμένων  μέσων (drones) και τους προβληματισμούς που εμπλέκουν την τοπική αυτοδιοίκηση ειδικά πάνω από πόλεις και πυκνοκατοικημένες περιοχές. Η Ε.Ε. είναι σε διαβούλευση με συμμετοχή και της CPMR μέσω της πρωτοβουλίας UIC2 και η γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι ηχηρή και διεισδυτική, διότι είναι πιο κοντά στα προβλήματα και τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Μετά την ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη, ακολούθησε η ομιλία του, Βασίλη Αγουρίδα, Επικεφαλής της πρωτοβουλία UAM (UIC2), Πρωτοβουλία CIVITAS της ΕΕ, ο οποίος παρουσίασε την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Αστικής Εναέρια Κινητικότητα (UIC2), το νέο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο, καθώς και για τα οφέλη των Περιφερειών και των πόλεων που αποκομίζουν συμμετέχοντας στο δίκτυο

Τη Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Βαλκανίων και Ευξείνου Πόντου της CPMR ακολούθησε η συνεδρίαση της Ομάδας Δράσης της CPMR Αδριατική-Ιόνιο συζητώντας κοινά θέματα ενδιαφέροντος με βάση τους τέσσερις βασικούς άξονες της Στρατηγικής: Γαλάζια Ανάπτυξη, Συνδέοντας την Ευρώπη, Περιβαλλοντική Ποιότητα και Βιώσιμος Τουρισμός. Άνοιξε διάλογος και δρόμος συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών για τις (συγ)χρηματοδοτούμενες προσκλήσεις των νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Τις εκδηλώσεις συντόνισε ο Σταύρος Καλόγνωμος, Εκτελεστικός Γραμματέας της Επιτροπής Βαλκανίων και Ευξείνου Πόντου της CPMR.

Κλείνοντας ο Αντιπεριφερειάρχης, Φωκίων Ζαΐμης, επισήμανε πως: «Πέραν των ανωτέρω είχαμε την χαρά να διαβουλευτούμε με συναδέλφους από τα Ιόνια Νησιά, την Μακεδονία και την Θράκη αλλά και με κεντρικούς φορείς της κυβέρνησης (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπουργείο Ναυτιλία & Νησιωτικής Πολιτικής κ.τ.λ.) για τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας και τον ρόλο των περιφερειών. Αν και οι συναντήσεις ήταν ολιγόωρες, ωστόσο η φυσική παρουσία και η ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων με πολλούς φορείς δεν αντικαθίσταται εύκολα από την ψηφιακή συμμετοχή».

 


AgrinioStories