Ο Αντιπεριφερειάρχης Θ. Βασιλόπουλος
στο 36ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο
της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας στο Αγρίνιο
«Ο τομέας της κτηνοτροφίας στην Αιτωλοακαρνανία αποτελεί βασική συνιστώσα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου» επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος στην τοποθέτησή του κατά την διάρκεια των εργασιών του 36ου Ετήσιου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας που πραγματοποιείται στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.
Το συνέδριο που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους Δήμους Αγρινίου και Αμφιλοχίας έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον κυρίαρχα του κτηνιατρικού κλάδου, καθώς και φορέων που απασχολούνται στον τομέα της ζωικής παραγωγής σε όλη τη χώρα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε στην ομιλία του ότι η κτηνοτροφία περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των αλλαγών προτεραιοτήτων ενός πλέγματος πολιτικών και υπηρεσιών και του γεγονότος ότι οι ΚΑΠ οδήγησαν κυρίως σε δραστηριότητες που ήταν άμεσα παραγωγικές και πρόσθεσε: «Η ενίσχυση της κτηνοτροφίας των αιγοπροβάτων – στην Αιτωλοακαρνανία δραστηριοποιούνται περίπου 8.000 αιγοπροβατοτρόφοι με 900.000 αιγοπρόβατα – είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την Πολιτεία εάν θέλει να διασώσει το εθνικό μας προϊόν, τη φέτα, η οποία μαζί με το γιαούρτι αποφέρουν σε επίπεδο εξαγωγών 561 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στην χώρα. Απαιτούνται χρηματοδοτικά εργαλεία διαθέσιμα για τους κτηνοτρόφους όπως και Οργανώσεις παραγωγών όπου μέσα από αυτές τις Οργανώσεις θα αυξηθεί η διαπραγματευτική τους δύναμη.»
Ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις και τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είναι σημαντικές οι προκλήσεις του κτηνοτροφικού τομέα στην περιοχή μας όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, η μείωση του ζωικού κεφαλαίου, η συμπίεση της τιμής του γάλακτος και του κρέατος και οι ελληνοποιήσεις των κτηνοτροφικών προϊόντων. Επίσης κυρίαρχο θέμα για εμάς και επιτακτικά το έχουμε ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Άμεση ανάγκη για στελέχωση των αρμόδιων δημόσιων φορέων όπως οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής με έμπειρο προσωπικό που θα δραστηριοποιείται στο πεδίο , στους στάβλους και στα βοσκοτόπια.».