Αναζητώντας φοιτητική κατοικία:
δεν είναι πάντα η πιο εύκολη υπόθεση
Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας για ενοικίαση δεν είναι πάντα η πιο εύκολη υπόθεση, πόσο μάλλον σήμερα που η πολιτική των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται οι τιμές των ενοικίων στα ύψη. Παρόλα αυτά, τώρα που είσαι στο τσακ να βάλεις πλώρη για τον υπέροχο κόσμο της φοιτητικής ζωής, χρειάζεσαι κάποιες βασικές συμβουλές και οδηγίες σχετικά με τα “πρέπει” και “μη πρέπει” στην αναζήτηση κατοικίας. Ακολουθώντας τα σωστά βήματα και λαμβάνοντας υπόψιν τα παρακάτω 20 σημεία, θα καταφέρεις να γλιτώσεις πολλές ατυχίες, ασυμφωνίες και ευτράπελα.
Σου έχουμε μερικές οδηγίες που είναι εξαιρετικά χρήσιμες, προκειμένου και να κυλήσει ομαλά η διαδικασία αναζήτησης, αλλά και να πάρεις τελικά τη σωστότερη απόφαση για το σπίτι που θα νοικιάσεις.
Τι πρέπει να προσέξεις:
- 1. Να απορρίπτετε πιθανή πρόταση για αύξηση του µισθώµατος.
- 2. Να µη δέχεστε να καταβάλετε δύο εγγυήσεις.
- 3. Να ψάχνετε ακίνητα µε αυτόνοµη θέρµανση.
- 4. Κατά τις ηµέρες των εγγραφών δεν αποκλείεται να προστεθεί «καπέλο» έως και 20% σε σχέση µε το αρχικά ζητούµενο µίσθωµα.
- 5. Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του πανεπιστηµίου. Λίγα τετράγωνα παρακάτω υπάρχουν ευκαιρίες.
- 6. Να προσέχετε να έχει καλή και εύκολη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο. Δηλαδή, να κοιτάξεις να υπάρχουν κοντά στάσης με λεωφορεία που να σου δίνουν άμεση πρόσβαση στο πανεπιστήμιο.
- 7. Να αποφεύγετε να µισθώνετε υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.
- 8. Να οργανώνετε την αναζήτησή σας και µη σπεύδετε να καταλήξετε στο πρώτο σπίτι που θα εντοπίσετε. Αν το κόστος µίσθωσης υπερβαίνει τον προϋπολογισµό σας, µη δεχτείτε την προσφορά, καθώς θα βρείτε σίγουρα το ακίνητο που ζητάτε λίγο παραπέρα.
- 9. Να µην ανταποκρίνεστε σε αγγελίες µε χαµηλές τιµές ενοικίων, τις οποίες για να τις δει κάποιος απαιτείται προκαταβολή.
- 10. Να µην προκαταβάλλετε χρήµατα σε διάφορες δήθεν εταιρείες συµβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών.
- 11. Εάν απευθυνθείτε σε µεσιτικό γραφείο, θα πρέπει να ελέγξετε ότι είναι νόµιµο. Ο µεσίτης δικαιούται αµοιβή, γι’ αυτό ρωτούµε ποιο είναι το ύψος της και καταβάλλουµε την αµοιβή µόνο αν ενοικιάσουµε το σπίτι που µας υπέδειξε.
- 12. Πριν προχωρήσετε στην υπογραφή συµβολαίου να ενηµερωθείτε για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασµούς του σπιτιού και όλα τα πιθανά έξοδα πέραν του ενοικίου.
- 13. Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων και των λογαριασµών κοινής ωφελείας έχει τα ίδια αποτελέσµατα µε την καθυστέρηση πληρωµής ενοικίου.
- 14. Να ελέγχετε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι µας παρέχει αυτή (super market, τράπεζες, αστική συγκοινωνία κ.λπ.).
- 15. Να ελέγχετε καλά το σπίτι για να διαπιστώσετε τυχόν βλάβες και να τις επισηµάνετε στον ιδιοκτήτη, ώστε να προχωρήσει στις απαραίτητες επισκευές πριν αρχίσετε να κατοικείτε στο σπίτι.
- 16. Η µίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια ακόµα και αν έχει συµφωνηθεί µικρότερος ή αόριστος χρόνος.
- 17. Η µίσθωση ορισµένου χρόνου λήγει µόλις περάσει αυτό το διάστηµα, χωρίς να απαιτείται άλλη ενέργεια. Μάλιστα θεωρείται ότι ανανεώνεται, για αόριστο χρόνο, όταν, µετά την παρέλευση του συµφωνηµένου χρόνου, ο µεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιµοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται
- 18. Η µίσθωση αόριστης διάρκειας, µετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει µε καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
- 19. Το ενοίκιο καταβάλλεται την ηµεροµηνία που έχει συµφωνηθεί.
- 20. Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή που πηγάζει από τον νόµο, αλλά έχει επικρατήσει ως µισθωτική συνήθεια.