Ο Ιερόθεος μεταβάλλει και την ώρα της Αναστάσεως

«Ο Ιερόθεος μεταβάλλει και την ώρα της Αναστάσεως
Οι κάτοικοι θα περιφέρουν δικό τους επιτάφιο
και θα παρακολουθήσουν την Ανάσταση… από τα μεγάφωνα»

  • Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας

Το 1953 και το 1952, όπως γράψαμε και σε προηγούμενες αναρτήσεις, το χριστεπώνυμο πλήθος του Αιτωλοακαρνανικού λαού είχε «μπλέξει» με τις εμμονές ενός μητροπολίτη, του Ιερόθεου, ο οποίος κάθε λίγο και λιγάκι εξέδιδε εγκυκλίους, που κάθε άλλο παρά το σεβασμό και την τιμή προς τα ορθόδοξα χριστιανικά ήθη και έθιμα διακονούσαν. Ήδη στο «Καλεντάρι» έχουμε αναρτήσει αποφάσεις του, που αναστάτωσαν τα μέλη της τοπικής εκκλησίας (μπορείτε να τις δείτε ΕΔΩ) και οδήγησαν πολλούς πιστούς στη συλλογή επιγραφών, για να αναγκάσουν τη Σύνοδο των Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδας, να στείλει ψυχίατρο από την Αθήνα να τον εξετάσει.

Μεγάλη Πέμπτη του 1953 όμως, εκτός από την οργή που ένοιωθαν οι πιστοί εναντίον του δεσπότη τους μετά την απαγόρευση της περιφοράς των επιταφίων, βρέθηκαν αντιμέτωποι και με μια νέα απόφασή του, η οποία ξεπερνούσε τα ήδη εξαντλημένα όρια της ανοχής τους. Σύμφωνα με αυτή, η Ανάσταση δεν θα έβγαινε κανονικά στις 12:00΄ τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, όπως συνέβαινε όλα τα χρόνια από καταβολής Ορθοδοξίας, αλλά στις 4:00΄ το πρωί της Κυριακής του Πάσχα!

Οι πρώτοι που αντέδρασαν ήταν οι κάτοικοι του Μεσολογγίου, οι οποίοι αποφάσισαν να μαζευτούν όλοι τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου στην πλατεία Μπότσαρη, μπροστά στο Δημαρχείο και να παρακολουθήσουν την Ακολουθία της Ανάστασης από τα μεγάλα μεγάφωνα, που θα τοποθετούνταν για το λόγο αυτό από το Δήμο Μεσολογγίου.

 

Πατήστε πάνω στο απόκομμα του τίτλου για να δείτε ολόκληρο το πρωτοσέλιδο

 

Πηγή της φωτογραφίας της ανάρτησης: Διαδικτυακός τόπος της Εκκλησίας της Ελλάδας

AgrinioStories