Ο Φαρμάκης στα έργα για το φυσικό αέριο στο Αγρίνιο

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης στα έργα
για το δίκτυο φυσικού αερίου στο Αγρίνιο:

«Δεν είναι πια σχέδιο επί χάρτου,
είναι έργο που γίνεται πράξη
και σπάει την ενεργειακή απομόνωση»

Την περιοχή από όπου ξεκίνησαν στο Αγρίνιο οι εργασίες για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Στυλιανό Μπλέτσα. Στο σημείο παρόντες ήταν ακόμη, ο Πρόεδρος του Τοπικού διαμερίσματος Αγ. Κωνσταντίνου, Γεώργιος Σταύρου,καθώς και εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Διανομής Αερίων, enaonEDAκαι της αναδόχου εταιρείας.

«Βρισκόμαστε στο Αγρίνιο, όπου αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή των δικτύων φυσικού αερίου και καταθέτουμε την ικανοποίησημας για ένα έργο που επιτέλους ξεκίνησε. Τον Αύγουστο του 2021 στα μισά της πρώτης μας θητεία μας εντάξαμε το έργο και εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότησή του και έκτοτε δρομολογήσαμε όλες τις διαδικασίες. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι δεν ήταν σχέδιο επί χάρτου, αλλά έργο που γίνεται πράξη» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Το τοπικό δίκτυο, συνολικού μήκους 70 χλμ περίπου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, φιλοδοξεί να συνδέσει σε πρώτη φάση πάνω από 2.000 κατοικίες και επιχειρήσεις του Αγρινίου με φυσικό αέριο δεδομένου ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με πρωτοβουλίες που ανέλαβε και πιέσεις που άσκησε προς κάθε κατεύθυνση κατάφερε να διπλασιάσει τους δυνητικούς καταναλωτές. Επομένως, μόνο περήφανοι μπορούμε να είμαστε για όλα όσα έχουμε καταφέρει. Είμαστε εδώ, διαχειριζόμαστε τα χρήματα του ΠΕΠ με τον καλύτερο τρόπο για να κάνουμε όσο καλύτερη μπορούμε τη ζωή των συμπολιτών μας. Όπως έχω πει κι άλλες φορές, η Δυτική Ελλάδα πρέπει να πάψει να κυνηγάει τους καιρούς και επιτέλους, να βγει μπροστά από αυτούς».

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της enaon EDA εκτίμησε ότι εντός του 2024 θα έχουν κατασκευαστεί τα πρώτα 12 χλμ του δικτύου, έτσι ώστε να προχωρήσει με συνέπεια ο προγραμματισμός και το 2025, προσθέτοντας ότι το φυσικό αέριο θα διανέμεται στους οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές του Αγρινίου από τη δεξαμενή LNG που θα υπάρχει στο Δοκίμι.

Σημειώνεται πως οι εργασίες στην παρούσα φάση, εκτελούνται στο Αγρίνιο, επί της Εθνικής Αντιστάσεως στο ύψος της Αγίου Κωνσταντίνου με κατεύθυνση προς την οδό Μακρυγιάννη.

Η ανάπτυξη υποδομών διανομής φυσικού αερίου στο Αγρίνιο και τον Πύργο, με κύριο του έργου την Ελληνική Εταιρεία Διανομής Αερίων enaon EDA, προβλέπει επενδύσεις ύψους 10,3 εκατ. ευρώ. Συγχρηματοδοτείται από κεφάλαια της enaonEDA , πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας (ΕΣΠΑ 2014-2020) και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Το ενιαίο έργο (Αγρινίου – Πύργου) αφορά στην κατασκευή 72 χλμ. δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη του Αγρινίου και 16 χλμ. δικτύου στην πόλη του Πύργου. Μέσω του δικτύου, θα τροφοδοτηθούν, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον 2.700 καταναλωτές από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα. Σημειώνεται ότι, σε πρώτη φάση, το Αγρίνιο και ο Πύργος θα τροφοδοτηθούν με εικονική διασύνδεση μέσω σταθμού επαναεροποίησης (LNG station).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *