Ο.Ε.Σ.ΒΔ.Ε.Ν. – Ανακοίνωση για αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

Ο.Ε.Σ.ΒΔ.Ε.Ν.
Ανακοίνωση για την επικείμενη αύξηση
των ασφαλιστικών εισφορών

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,

Σαν να μην έφταναν η ακρίβεια, η ενεργειακή ανασφάλεια, η υψηλή φορολογία, έρχεται από πάνω η κυβέρνηση, επικαλούμενη τον πληθωρισμό, να εφαρμόσει ένα νέο χαράτσι ύψους 9,6% στις εισφορές του ΕΦΚΑ. Οι αυξήσεις αφορούν τις  κύριες συντάξεις τις εισφορές την Υγεία, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, όπως επίσης σε όσους ασφαλίζονται για επικουρική και εφάπαξ.

Η απόφαση, που υπογράφτηκε πριν λίγες ημέρες από τον αρμόδιο υφυπουργό της κυβέρνησης, Π. Τσακλόγλου, ισχύει για τις εισφορές του 2023, ενώ στο ύψος του πληθωρισμού του τρέχοντος έτους θα είναι και η αύξηση των εισφορών για το 2024. Αυτή η απόφαση πατάει πάνω στον νόμο Κατρούγκαλουτης προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις για τις εισφορές των επαγγελματιών.

Μάλιστα, χωρίς ίχνος ντροπής παρουσιάζουν τις αυξήσεις σαν μικρότερες από αυτές που προβλέπονταν αλλά και σαν μια προσπάθεια προστασίας των συντάξεων από την “απαξίωση”. Χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι οι 8 στους 10 αυτοαπασχολούμενοι. ασφαλίζονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, οι εισφορές τους είναι χαμηλότερες απ’ αυτές των μισθωτών και για αυτό παίρνουν χαμηλές συντάξεις.

Μόνο που η βασική αιτία για το γεγονός ότι οι έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι «επιλέγουν» να ασφαλίζονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, είναι η αδυναμία τους να πληρώσουν μεγαλύτερες εισφορές αφού αδυνατούν να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα από την εργασία τους, ενώ τους πνίγουν τα χρέη και η ακρίβεια. Μάλλον δεν έχουν ακούσει τίποτα για την καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων για δεκαετίες, με την ευθύνη να βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά

Καλούμε την ΕΣΕΕ να πάρει αντίστοιχη απόφαση καταδίκης των νέων αυξήσεων και να προβεί σε κινητοποιήσεις.

Καλούμετους συλλόγους μέλη μας να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και ανακοινώσεις ενημέρωσης των συναδέλφων μας. Να συντονίσουμε την δράση μας με άλλασωματεία αυτοαπασχολουμένων της περιοχής μας καινα απαιτήσουμε την απόσυρση της υπουργικής απόφασης.

Να διεκδικήσουμε:

• Πάγωμα των ασφαλίστρων εδώ και τώρα.
  • Κοινωνική ασφάλιση δημόσια, καθολική, επιχορηγούμενη κατά τα 2/3 από τον Κρατικό προϋπολογισμό.
  • Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικώννόμων. Αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους και όλες. Αύξηση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας-περίθαλψης-πρόληψης.
  • Σύνταξη με βάση τα όρια συνταξιοδότησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απόδοση σύνταξης σε όσους χρωστούν στο ταμείο με βάση τα πληρωμένα χρόνια ασφάλισης όταν συμπληρωθούν τα χρονικά όρια συνταξιοδότησης
  • Θεσμοθέτηση τέλους επί των κερδών των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, κλιμακούμενο προοδευτικά, για κέρδη άνω των 20.000€.
  • Καμία παραπέρα μείωση των συντάξεων. Αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων.
  • Επιστροφή των αποθεματικών που ληστεύτηκαν με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η καταβολή των συντάξεων, με βάση τα κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, είναι ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού. Οι συνταξιούχοι πλήρωσαν τις εισφορές τους.
  • Αύξηση της βασικής σύνταξης, επέκτασή της σ’ όλους τους συνταξιούχους του πρώην ΟΑΕΕ.
  •    Καμία αύξηση των Ασφαλιστικών εισφορών.
  • Κατώτερη σύνταξη που να διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης π.χ. στα 650 ευρώ σήμερα, εγγυημένη στο σύνολό της από το κράτος. Διπλασιασμός των σημερινών συντελεστών αναπλήρωσης.
  •   Δημόσιο, υποχρεωτικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στη βάση των σύγχρονων αναγκών. Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρης αποκατάσταση των απωλειών, αυξήσεις  σε συντάξεις και προνομιακά επιδόματα. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Να επιστραφούν τα αποθεματικά των ταμείων.
  • Να παίρνουν οι συνάδελφοι το επίδομα για τα εργατικά ατυχήματα ανεξάρτητα των οφειλών που έχουν στον ΕΦΚΑ
  •  Να παίρνουν οι συνάδελφισες  το επίδομα τοκετού  ανεξάρτητα των οφειλών που έχουν στον ΕΦΚΑομοσπονδία εμπ
  •  Να βγαίνουν σε σύνταξη οι συνάδελφοι ανεξάρτητου ποσού οφειλής στον ΕΦΚΑ και να παρακρατείται ένα ποσό από την σύνταξη που θα πάρουν

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ε.Σ.ΒΔ.Ε.Ν.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ | O ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΟΥΒΙΤΣΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ | ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ