O Αγρινιώτης Γιώργος Ζιόβας σε σειρά της ΕΡΤ

Ο Γιώργος Ζιόβας συμπρωταγωνιστεί με Καραμπέτη και Ψαρρά,
στη μίνι σειρά εποχής της ΕΡΤ 1, «Παράνομη αγάπη», του Κ. Θεοτόκη

 

Σήμερα στην ελληνική τηλεόραση υπάρχουν σειρές που ουρλιάζουν «κοιτάξτε πόσο ωραίες είμαστε», με μια ακατάπαυστη φλυαρία σε όλα τα επίπεδα (σκηνοθετικά, σεναριογραφικά, φωτογραφικά, υποκριτικά), σειρές που πατάνε σε παλιές φωσκολικές συνταγές με στόχο της μεγάλες τηλεθεάσεις και τις πετυχαίνουν. Κι από την άλλη υπάρχουν σειρές, οι οποίες είναι απλά εξαιρετικές, και δεν χρειάζεται να είναι τίποτα περισσότερο, γιατί είναι σειρές όπου η αίσθηση του μέτρου και της αισθητικής διατηρείται σε όλα τα επίπεδα.

Μία τέτοια σειρά είναι και η μεταφορά στη μικρή οθόνη του διηγήματος του Κωνσταντίνου Θεοτόκη «Παράνομη Αγάπη», στην οποία, ανάμεσα στους πολύ σπουδαίους ηθοποιούς που συμμετέχουν (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Ψαρράς, Γιάννης Νταλιάνης, Μαριάνθη Σοντάκη κ.α.) κάτω από την σκηνοθετική καθοδήγηση του Νίκου Κουτελιδάκη, είδαμε και τον Αγρινιώτη Γιώργο Ζιόβα.

 

 

Ο Γιώργος Ζιόβας γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1958 και μεγάλωσε στην Μυρτιά της Αιτωλοακαρνανίας. Από το 1968 ζει στην Αθήνα. Έχει τελειώσει την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και εργάζεται ως ηθοποιός.

Τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων, έχει παίξει στις παραστάσεις «Ηρακλής Μαινόμενος», του Ευρυπίδη, στο Εθνικό Θέατρο (2011), «Δαμάζοντας τα κύματα» του Λαρς φον Τρίερ, στο Εθνικό θέατρο (2016), «Δεύτερη φωνή» των Ρέππα, Παπαθανασίου, με την Νένα Μεντή στο θέατρο Αποθήκη (2016), «Η δύναμη του σκότους», του Λέοντα Τολστόι, στο Σύγχρονο θέατρο (2017), «Ο θάνατος του εμποράκου», του Άρθουρ Μίλλερ, στο Θέατρο Εμπορικόν, με τον Δημήτρη Καταλειφό (2019), «Οιδίπους Τύραννος», του Σοφοκλή, με τον Δημήτρη Λιγνάδη (2019)

Μέχρι σήμερα έχει γράψει οκτώ ποιητικές συλλογές και ποιήματά του έχουν περιληφθεί στην Ανθολογία των ποιητών της «Γενιάς του ’80», που εξέδωσε το περιοδικό Νέο Επίπεδο.

Ποιήματα και άλλα κείμενά του, καθώς και κριτικές για το έργο του, έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά: Ακτή, Αναιρέσεις, Διαβάζω, Εμβόλιμον, Νέα Πορεία, Νέο Επίπεδο, Παρέμβαση. Πολιτιστική, Ρωγμή και Τετράδια Μαρξισμού.

Έργα του είναι «Το ύδωρ», Διογένης 1983, «Ο γιός των περιβολιών στο Άστυ», Αθήνα 1984. «Μάγμα», Αθήνα 1987, «Ο αμείλικτος Μίσκιν», Διογένης 1994, «Στίχοι παρά πόδα», Αθήνα 2005, «Το νερό και η νύχτα», Θεατρική Εταιρία Στοά, 2013, «Το τέλος της κρίσης», Αθήνα 2015.

 

 

Η σειρά προβάλλεται κάθε Σάββατο, στις 22:00 και τα επεισόδια που ήδη έχουν προβληθεί μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ

Όπως ήδη αναφέραμε, η σειρά δραματουργικά στηρίζεται πάνω σε ένα διήγημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη (σεναριακή διασκευή, Ελένη Ζιώγα), ο οποίος έγραψε σπουδαία λογοτεχνικά έργα όπως  «Η τιμή και το χρήμα», που μετασχηματίσθηκε στη θρυλική ταινία της αξέχαστης Τώνιας Μαρκετάκη, «Η τιμή της αγάπης». Πέρα από το εξαιρετικό γράψιμο του Θεοτόκη, τα έργα του χαρακτηρίζονται από πυκνές υποθέσεις, ωραίους διαλόγους και διαπνεόνται από προοδευτικές αντιλήψεις και αξίες, παρά το γεγονός ότι η οικογένεια του έπαιξε ουσιαστικό και σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή αυτής της χώρας για τη συντηρητική παράταξη.

 

 

Η ιστορία…

Ο Στάθης Θεριανός (Νίκος Ψαρράς), ένας από τους πιο εργατικούς και νοικοκύρηδες κατοίκους του χωριού Δαφνύλα της Κέρκυρας, παντρεμένος με τη Διαμάντω (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη), ερωτεύεται κρυφά και κεραυνοβόλα τη νεαρή Χρυσαυγή (Ευγενία Ξυγκόρου), την περιζήτητη κόρη του εύπορου κτηματία Σπύρου Ασπρέα (Γιάννης Νταλιάνης). Μαγεμένος από την απαράμιλλη ομορφιά της, κάνει τα πάντα για να την παντρέψει με τον γιο του, Γιώργη (Μιχαήλ Ταμπακάκης), προκειμένου να την έχει έστω κι έτσι κοντά του.

Η Διαμάντω προσπαθεί να αποτρέψει το προξενιό, καθώς γνωρίζει τη μαύρη «σκιά» του άντρα της, ο οποίος, ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια έχει υπάρξει υποδειγματικός σύζυγος και πατέρας. Η Διαμάντω προσπαθεί μάταια να πείσει τον γιο της να παντρευτεί την παιδική του φίλη, Ευγενία (Ιζαμπέλλα Μπαλτσαβιά) κόρη του Κωνσταντή Βλάχου (Γιώργος Ζιόβας), για να αποτρέψει το κακό, αλλά το σχέδιό της, δεν ευοδώνεται. Ο Γιώργης και η Χρυσαυγή παντρεύονται και εγκαθίστανται στο σπίτι των πεθερικών της, όπως επιτάσσουν οι κοινωνικοί νόμοι της εποχής.

Όταν ο Γιώργης φεύγει για να υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του, η Χρυσαυγή βρίσκεται στο «έλεος» του Θεριανού, ο οποίος καταλαμβάνεται από έναν τρελό ερωτικό πόθο για τη νύφη του, που ξυπνάει το «θηρίο» που κρύβει μέσα του. Καθημερινά παλεύει με τον εαυτό του και με το αλκοόλ, προσπαθώντας απεγνωσμένα να τιθασεύσει τους πιο κρυφούς δαίμονές του… Χωρίς να αντιληφθεί το πραγματικό πρόβλημα, η αρχοντική και επιβλητική μητέρα της Χρυσαυγής, Κατερίνα (Μαριάνθη Σοντάκη), διαισθάνεται ότι κάτι κακό συμβαίνει μέσα στο σπίτι που έχει μπει σαν νύφη η κόρη της. Ωστόσο, κανείς δεν της αποκαλύπτει την αλήθεια.

Νύφη και πεθερά συνασπίζονται σ’ έναν κοινό σκοπό. Στον κρυφό πόλεμο, που έχει κηρυχτεί, πια, μέσα στο σπίτι του Θεριανού. Μένει να δούμε τι από τα δύο θα νικήσει: το εγκληματικό πάθος του πατέρα-αφέντη ή η δίκαιη συμμαχία των καταπιεσμένων γυναικών…

 

 

      • Σκηνοθεσία: Νίκος Κουτελιδάκης
      • Σενάριο: Ελένη Ζιώγα
      • Σκηνικά-Κοστούμια: Κική Πίττα
      • Συνεργάτις Ενδυματολόγος: Μυρτώ Καρέκου
      • Μουσική: Χρίστος Στυλιανού
      • Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου
      • Mοντάζ: Στάμος Δημητρόπουλος
      • Ηχοληψία: Παναγιώτης Ψημμένος
      • A΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Άγγελος Κουτελιδάκης
      • Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Καρανάσου
      • Βοηθός σκηνογράφου: Ευαγγελία Γρηγοριάδου
      • Casting director: Ανζελίκα Καψαμπέλη
      • Οργάνωση παραγωγής: Γιώργος Λιναρδάκης
      • Διεύθυνση παραγωγής: Αλεξάνδρα Ευστρατιάδη
      • Παραγωγή: Γιάννης Μ. Κώστας
      • Εκτέλεση παραγωγής: Arcadia Media

Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Διαμάντω Θεριανού), Νίκος Ψαρράς (Στάθης Θεριανός), Μιχαήλ Ταμπακάκης (Γιώργης Θεριανός), Ευγενία Ξυγκόρου (Χρυσαυγή Ασπρέα), Γιάννης Νταλιάνης (Σπύρος Ασπρέας, πατέρας της Χρυσαυγής), Μαριάνθη Σοντάκη (Κατερίνα Ασπρέα, μητέρα της Χρυσαυγής), Γιώργος Ζιόβας (Κωνσταντής Βλάχος, πατέρας της Ευγενίας), Μαρία Αθανασοπούλου (Φωτεινή Βλάχου, μητέρα της Ευγενίας), Ιζαμπέλλα Μπαλτσαβιά (Ευγενία Βλάχου), Δημήτρης Αριανούτσος (Θοδωρής Ασπρέας, αδελφός της Χρυσαυγής), Παντελής Παπαδόπουλος (παπάς), Ελένη Φίλιππα (μαμή), Σαβίνα Τσάφα (Αρετή, ψυχοκόρη του Ασπρέα), Τάσος Παπαδόπουλος (Μάνθος, εργάτης), Μιχάλης Αρτεμισιάδης (Ανδρέας Καπης, φοιτητής Ιατρικής), Κατερίνα Παντούλη (Μαρία, η μεγάλη κόρη του Θεριανού), Έλλη Νταλιάνη (Ειρήνη, η μικρή κόρη του Θεριανού), Κατερίνα Αμυγδαλιά Θεοφίλου (Βδοκιώ, αδελφή της Χρυσαυγής), Κώστας Βελέντζας (ψάλτης), Αργύρης Γκαγκάνης (λοχαγός), Γιώργος Τσαγκαράκης (Ευτύχης, ο καφετζής), Πέτρος Παρθένης (ταγματάρχης), Στράτος Νταλαμάγκος (Βασίλειος) κ.ά.

 


AgrinioStories|ΚείμενοΕπιμέλεια: Λ.Τ.