Ν. Κωστακόπουλου – Αρκετά πλέον με τις συκοφαντίες…

Άρθρο- απάντηση του Προέδρου Δ.Σ. Θέρμου κ. Νικόλαου Κωστακόπουλου
σε δελτίο τύπου της Συμβούλου Κοινότητας Πετροχωρίου
του Δήμου Θέρμου κ. Παγώνας Δρόσου.

13 Φεβρουαρίου, 2022

Με έκπληξη και διάχυτη απορία διαπίστωσα ότι σε δελτίο τύπου που εξέδωσε πρόσφατα η κ. Παγώνα Δρόσου, Σύμβουλος της Κοινότητας Πετροχωρίου του Δήμου Θέρμου, με αφορμή πολιτική παρέμβαση του Δημάρχου κ. Σπύρου Κωνσταντάρα στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση που διεξήχθη κατά τη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου της 31ης Ιανουαρίου 2022, καταφέρεται εναντίον του Δημάρχου, τον οποίο κατηγορεί για άσκηση bullying εναντίον της, με κατηγορίες, μεταξύ άλλων, ως εξής:

«…Η ανομολόγητη αυτή επίθεση, του πρώτου πολίτη του Δήμου μας, κατά γυναίκας και μάλιστα αιρετής, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, να μείνει αναπάντητη. Το bullying ως τακτική εκφοβισμού και διαστρέβλωσης της αλήθειας, είναι απαράδεκτο. Σε αίθουσες μάλιστα σαν κι αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου, το bullying κατά αιρετού είναι και ανεπίτρεπτο και κολάσιμο…».

Συνεχίζοντας, μάλιστα, καταφέρεται και εναντίον μου, χαρακτηρίζοντάς με ως συμπράττοντα και ανεχόμενο το bullying, με τα παρακάτω αναφερόμενα:

«Κι ήταν υποχρέωση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, να διακόψει τον ομιλούντα, τονίζοντας το απαράδεκτο της επίθεσης κατά απούσας αιρετής Κοινοτικής Συμβούλου. Κάτι όμως που δεν έγινε, κι αυτό βαρύνει τον Πρόεδρο του Δ.Σ. που συνέπραξε ανεχόμενος το bullying. Αν αυτά που εκτόξευσε εναντίον μου ο κ. Δήμαρχος τα έλεγε για κάποιον Δημοτικό Σύμβουλο, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. θα έδινε τον λόγο στον βαλόμενο επί προσωπικού. Στην δική μου περίπτωση, ούτε κάν παρατήρηση.». Και σε άλλο σημείο: «Το μικρόφωνο στο Δ.Σ. το χορήγησαν οι δημότες για να ακούγονται λόγοι πολιτικοί, κι όχι λόγοι βερμπαλιστικοί, λόγοι εντυπωσιασμού. Δεν μπορεί με την συναίνεση του Προέδρου του Δ.Σ. να το χρησιμοποιεί ο κ. Δήμαρχος για να εκτοξεύει κατηγορίες εναντίον πολιτών, να καταφέρεται εναντίον απόντων κι ανυπεράσπιστων δημοτών, που δεν έχουν την δυνατότητα απάντησης….»

Αναφορικά μ’ αυτά, λοιπόν, αντιπαραθέτω τα εξής: Η τοποθέτηση του Δημάρχου είχε αποκλειστικά πολιτικό περιεχόμενο και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απολύτως δικαιολογημένη από πολιτική σκοπιά, καθώς σχετιζόταν με αντικείμενο για το οποίο γινόταν λόγος εκείνη τη στιγμή, όπως και για παρεμφερή ζητήματα αρμοδιότητας του Δήμου, για τα οποία υπήρχαν αντίστοιχες τοποθετήσεις της εν λόγω κυρίας στο όργανο που μετέχει, το Συμβούλιο της Κοινότητας Πετροχωρίου του Δήμου Θέρμου, για κάποιες μάλιστα εκ των οποίων έχουν ληφθεί και αποφάσεις του εν λόγου οργάνου, οπότε με πολιτικούς όρους ήταν επιβαλλόμενη αντίστοιχη δημόσια τοποθέτηση και του Δημάρχου στο κυρίαρχο όργανο του Δήμου, που είναι φυσικά το Δημοτικό Συμβούλιο.

Και είναι απορίας άξιο πώς είναι δυνατόν να αμφισβητείται από την εν λόγω κυρία το δικαίωμα του Δημάρχου να τοποθετηθεί πολιτικά επί ζητημάτων για τα οποία η ίδια έχει ήδη τοποθετηθεί στο όργανο στο οποίο μετέχει και έχει προκαλέσει μάλιστα και τη λήψη αποφάσεων για πολλά απ’ αυτά από το εν λόγω όργανο, αλλά να αρνείται στον Δήμαρχο να πράξει το ίδιο μέσω οργάνου στο οποίο ο Δήμαρχος μετέχει, πόσο μάλιστα που ο Δήμαρχος αποτελεί εξ’ αντικειμένου το κατ’ εξοχήν αρμόδιο όργανο για ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητας του Δήμου.

Και είναι, φυσικά, παντελώς απαράδεκτο και πέραν κάθε λογικής το να αποδίδονται από την εν λόγω κυρία στην εν λόγω τοποθέτηση του Δημάρχου χαρακτηριστικά που επ’ ουδενί αυτή έχει, καθότι η εν λόγω τοποθέτηση και κόσμια ήταν και σε απολύτως ήπιο τόνο και δεν εμπεριείχε καμία λεκτική υπέρβαση, έτσι ώστε ουδόλως να μπορεί να χαρακτηριστεί ως κακοποιητική συμπεριφορά (bullying).

Συνακόλουθα, βεβαίως, είναι ακατανόητο με αυτά τα δεδομένα πώς είναι δυνατό να αποδίδεται αντίστοιχα σε μένα κατηγορία από την εν λόγω κυρία περί δήθεν σύμπραξής μου και ανοχής στο υποτιθέμενο bullying.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι για όλους όσοι γνωρίζουν τα τεκταινόμενα περί της πολιτικής αντιπαράθεσης σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης στον τόπο μας κατά το χρονικό διάστημα της τελευταίας αυτοδιοικητικής περιόδου σε σχέση με τη στάση της εν λόγω κυρίας και ενός κύκλου προσώπων περί αυτής, τα οποία μάλιστα ενίοτε εκφράζονται ποικιλοτρόπως πολιτικά δι’ αυτής χωρίς να εμφανίζονται τα ίδια, είναι γνωστή η τακτική τους για εξάντληση και σπίλωση πολιτικών τους αντιπάλων μέσω ποικίλων μεθοδεύσεων, μεταξύ των οποίων η υποβολή πλειάδας αιτημάτων και αναφορών είτε προς τα όργανα του Δήμου είτε προς τις ελεγκτικές αρχές, δημοσιεύματα είτε στον τοπικό τύπο είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενίοτε με αναληθή και ανακριβή στοιχεία, αλλά και απόπειρες   ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής ή απειλές περί αυτού, όπως και στην εν λόγω περίπτωση.

Οπότε, δεν υπάρχει και στη συγκεκριμένη περίπτωση κάτι νέο για ν’ απορεί κανείς, αν και συνιστά περίσσεια πολιτικού θράσους, όπως βάσιμα θα μπορούσε  να ισχυριστεί κανείς, να επιχειρείται εκ μέρους τους ο πολιτικός εκφοβισμός, με τον οποίο οι ίδιοι επιδιώκουν να πλήξουν τους αντιπάλους τους, να αποδοθεί ως κατηγορία στους αντιπάλους τους και μάλιστα προσδίδοντας σ’ αυτόν νομική χροιά, έστω κι αν και οι ίδιοι γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, με προφανή στόχο να τους πλήξουν μέσω σπίλωσης της προσωπικότητάς τους, ακόμη και με διαστρέβλωση της πραγματικότητας, αφού δεν καταφέρνουν να το κάνουν αυτό με πολιτικούς όρους. Πρόκειται προφανώς για επιλογή που δεν περιποιεί τιμή για όσους μετέρχονται τέτοιων μεθοδεύσεων, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους δημοκρατικούς θεσμούς τους οποίους υπηρετούν, και επιπλέον δεν τους τιμά η επιμονή τους ενίοτε να εμπλέξουν σε πολιτικές αντιπαραθέσεις αυτού του τύπου τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, μη σεβόμενοι, αν όχι το πρόσωπο, έστω τον θεσμό που το πρόσωπο αυτό εκπροσωπεί.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που η εν λόγω κυρία καταφέρεται και εναντίον μου δημοσίως και άνευ αποχρώντος λόγου, όπως σχετικά πρόσφατα, στις 4 Αυγούστου 2021, όταν εξέδωσε δελτίο τύπου κατηγορώντας με γιατί τη διέγραψα από διαδικτυακή μου φίλη στο προσωπικό μου προφίλ στο facebook, κίνηση στην οποία αναγκάστηκα να καταφύγω λόγω του άσχετου σχολιασμού της σε σχέση με τη φυσιολατρικού περιεχομένου εν λόγω ανάρτησή μου και του ύφους του εν λόγω σχολιασμού της, με αποτέλεσμα να αναγκαστώ να εκδώσω απαντητικό δελτίο τύπου προς δημοσίευση σε αντιπαράθεση με το δικό της δελτίο τύπου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, η εν λόγω κυρία υπερέβη τα εσκαμμένα, καθώς με τα αναφερόμενα στο προαναφερόμενο δελτίο τύπου επιχειρεί να με σπιλώσει καταλογίζοντάς μου ευθύνη για σοβαρό αδίκημα που δεν υφίσταται, όπως αντίστοιχα επιχειρεί βέβαια να κάνει μέσω του εν λόγω δελτίου τύπου κυρίως για τον Δήμαρχο, επιχειρώντας προφανώς να προσποριστεί πολιτικά οφέλη μ’ αυτόν τον παντελώς ασύμβατο με τα χρηστά ήθη τρόπο που μετέρχεται.

Επειδή, λοιπόν, η εν λόγω κυρία μού αποδίδει με τα προαναφερόμενα ευθύνη περί δήθεν σύμπραξης και ανοχής σε υπόθεση bullying εναντίον της, πράγμα που ενέχει ποινική και ηθική απαξία και είναι συκοφαντικό, ψευδές και προσβλητικό, είμαι υποχρεωμένος να απαιτήσω να ανακαλέσει όσα συκοφαντικά και προσβλητικά μού καταμαρτυρεί.

Και προς μεγάλη μου λύπη – καθώς, όπως προκύπτει και από τη διαχρονική στάση μου κατά τη μακρόχρονη θητεία μου στην αυτοδιοίκηση της περιοχής μου σε ποικίλα ζητήματα αντιπαραθέσεων, αποτελεί στάση ζωής για μένα η προσπάθειά μου στο μέτρο του δυνατού  για αποφυγή κάθε φορά ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής – εάν δεν το πράξει, και μάλιστα δημόσια και κατά τον ίδιο τρόπο που επιχειρεί τη σπίλωσή μου, (δηλαδή με δημοσίευση με μέριμνά της κειμένου ανάκλησης όσων συκοφαντικών και προσβλητικών μού καταμαρτυρεί σε αντιπαράθεση με το εν λόγω δελτίο τύπου της ιδίας σε όσα μέσα ενημέρωσης αυτό δημοσιεύθηκε), θα εξαναγκαστώ, μετά την παρέλευση δύο ημερών, να προσφύγω στην ετυμηγορία της δικαιοσύνης, προκειμένου να προστατεύσω την τιμή και την υπόληψή μου.

Κωστακόπουλος Νικόλαος

(Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θέρμου)

 


AgrinioStories