Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 21η Ιανουαρίου

Καλεντάρι της 21ης Ιανουαρίου:
Έρευνα - Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας

1949: Μελέτες για δύο γέφυρες
1981: Κοντά στις εκβολές του Αχελώου
θα εγκατασταθεί το εργοστάσιο των Πετροχημικών

21 Ιανουαρίου 1949

Μελέτες για δύο γέφυρες

Με απόφαση του Υπουργού Δημοσίων έργων Σταύρου Νικολαΐδη προσκλήθηκαν να μετέχουν σε δημοπρασία 28 στατικοί μηχανικοί για να μελετήσουν την κατασκευή 51 γεφυρών. Η αξία των έργων αυτών συνολικά ήταν 14.930 εκατομμύρια δραχμές και ανάμεσά τους βρίσκονταν δύο που αφορούσαν στο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου. Η πρώτη θα ένωνε τις δύο όχθες του Χουνορέματος πάνω στο εθνικό δρόμο Αγρινίου – Καρδίτσας και η δεύτερη τις όχθες του Αχελώου πάνω στον εθνικό δρόμο Αγρίνιο – Άρτα. (Πηγή: Εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 23.01.1949)

21 Ιανουαρίου 1981

Κοντά στις εκβολές του Αχελώου θα εγκατασταθεί το εργοστάσιο των Πετροχημικών

Ήταν μια μέρα σαν την σημερινή που το σήριαλ της τοποθεσίας της εγκατάστασης του εργοστασίου πετροχημικών που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήθελε να κατασκευαστεί στη χώρα έμοιαζε να έφτανε στο τέλος του. Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού της χώρας, Γεωργίου Ράλλη, ρυθμίστηκε η ειδική χρηματοδότηση για το μεγάλο πετροχημικό της ΕΛΕΒΜΕ, καθορίστηκε μετά από συνεχείς παλιδρομήσεις η τοποθεσία της εγκατάστασης και η υλοποίηση της επένδυσης ήταν έτοιμη να ξεκινήσει.

Μέσα στις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Ράλλη οι εργασίες θα ξεκινήσαν κοντά στις εκβολές του ποταμού Αχελώου και όχι όπως αρχικά προβλεπόταν  στην περιοχή του Κρυονερίου. Η αλλαγή της θέσης υπαγορεύθηκε από την ανάγκη απομάκρυνσης του συγκροτήματος από κατοικημένες περιοχές όπως έγραφε το σύνολο του τύπου αλλά και μετά την σθεναρή αντίδραση των κατοίκων του Γαλατά και του Κρυονερίου.

Το παρακάτω δημοσίευμα είναι χαρακτηριστικό της κυβερνητικής προπαγάνδας εκείνης της εποχής

 

 

Φωτογραφία: Νεαροί γράφουν σύνθημα στο Νιοχώρι
ενάντια στην επένδυση της ΕΛΕΒΜΕ
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Ημερολόγιο Αγρινίου