6 Οκτωβρίου 2022

Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 19ῃ Αυγούστου…

Καλεντάρι της 19ης Αυγούστου του:

1946: Πολιτική δολοφονία στο Δοκίμι
1962: Μητέρα και κόρη πνίγηκαν στο βάλτο της Λυσιμαχίας

19 Αυγούστου 1946

 

«Συνεχίζεται η αλληλοεξόντησις εις ολόκληρον την ύπαιθρον – 12 νεκροί ο χθεσινός απολογισμός» είναι ο τίτλος του δίστηλου του Ριζοσπάστη της 20ης Αυγούστου 1946, στο οποίο δημοσιεύονται μία σειρά τηλεγραφημάτων προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ένα από από αυτά αναφέρει ότι, στο Δοκίμι, στη θέση Αμνός, ο δεξιός Κώστας Χαντζάρας σκότωσε με ρόπαλο τον αριστερό Κώστα Καμάρα.

 

 

19 Αυγούστου 1962

 

Μία μητέρα και η κόρης της, οι οποίες κατοικούσαν στο Ζευγαράκι της Μακρυνείας, έπλεναν στην όχθη της Λυσιμαχίας όταν το ρεύμα παρέσυρε μερικά ρούχα, τα οποία προσπάθησε να ανασύρει η κόρη. Στην προσπάθεια της αυτή άρχισε να βυθίζεται στη λάσπη. Η μητέρα της έσπευσε να την βοηθήσει αλλά είχε την ίδια τύχη.
Στις φωνές των δύο γυναικών προσέτρεξαν οι κάτοικοι των γύρω παραπηγμάτων, όταν όμως κατάλαβαν ότι η περιοχή εκείνη ήταν βαλτώδης παραιτήθηκαν από κάθε προσπάθεια και παρακολουθούσαν τις δυο γυναίκες να βουλιάζουν μέχρι που πνίγηκαν.

 

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Περίοδος Λευκής Τρομοκρατίας. Οι δολοφονίες ανάμεσα σε δεξιούς και αριστερούς ήταν καθημερινό γεγονός, ακόμα και εάν τα αίτια δεν ήταν μόνο πολιτικά. Στη φωτογραφία πολίτες και στρατιώτες κάπου στην ύπαιθρο.


AgrinioStories | Πηγή: Αρχείον Αγρινίου