Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 12η Φεβρουαρίου

Καλεντάρι της 12ης Φεβρουαρίου:
Έρευνα - Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας

1949: Για 66 ημερομίσθια εισφορών,
40 καταβλητέα ημερομίσθια ανεργίας.
2007: Θάνατος του Μητροπολίτη
Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεόκλητου

12 Φεβρουαρίου 1949

Για 66 ημερομίσθια εισφορών, θα προκύπτουν 40 καταβλητέα ημερομίσθια ανεργίας.

Ο υπουργός εργασίας (κυβέρνηση Σοφούλη, υπ. Ελευθέριος Γονής) ενέκρινε απόφαση του Ταμείου ανεργίας με την οποία καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις καταβολής εισφορών από 12 Μαρτίου 1948 έως 30 Μαρτίου 1949 για απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας με στόχο την επιδότηση των ανέργων καπνεργατών. Καθορίστηκε επίσης ο αριθμός των καταβληθέντων ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας κατά την ίδια περίοδο. Οι προϋποθέσεις αυτές καθορίστηκαν διαφορετικά για κάθε κέντρο επεξεργασίας καπνού με αποτέλεσμα για το Αγρίνιο να οριστεί ότι για 66 ημερομίσθια εισφορών, θα προκύπτουν 40 καταβλητέα ημερομίσθια ανεργίας.

12 Φεβρουαρίου 2007

Θάνατος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεόκλητου 

Ο Θεόκλητος, κατά κόσμο Λουκάς Αβραντινής, γεννήθηκε το 1920 στο χωριό Κάτω Βλασία Καλαβρύτων. Ήταν το τέταρτο από τα δέκα παιδιά της υπερπολύτεκνης οικογένειας του Ιωάννη και της Νικολίτσας Αβραντινή.  Τα εγκύκλια γράμματα τα έμαθε στο χωριό του και πολύ μικρός, δεκαπέντε χρονών, πήγε στην Ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας. Εκάρη Μοναχός και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Γυμνάσιο των Καλαβρύτων. Το 1943 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Θεόκλητο, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας (1957 – 1962), και πήρε το όνομα Θεόκλητος.
Μέχρι το έτος 1949 υπηρέτησε στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας. Τον Ιούνιο του 1946 προχειρίσθηκε Πρεσβύτερος και του απονεμήθηκε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη και πνευματικού, από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αγαθόνικο και τον διόρισε Ηγούμενο στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βλασίας. Το έτος 1949 έδωσε εξετάσεις στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία πήρε πτυχίο το έτος 1954. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του υπηρέτησε ως εφημέριος στον Πανεπιστημιακό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου «Καπνικαρέας». Το 1955 γίνεται Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών από τον Μητροπολίτη Θεόκλητο και όταν ο Μητροπολίτης γέροντάς του έγινε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών τον ακολουθεί ως Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και λίγο αργότερα λαμβάνει τον τίτλο του Μέγα Πρωτοσύγκελλου της Αρχιεπισκοπής των Αθηνών.
Στις 21 Νοεμβρίου 1965,  εκλέχτηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Υπηρέτησε ως Επίσκοπος επί σαράντα ολόκληρα χρόνια.
Διέθεσε από  τους μισθούς της Ιερατικής του σταδιοδρομίας και άλλων  οικονομιών του, ποσό 50.000.000 δραχμών και συνέστησε κοινωφελές Ίδρυμα που το ονόμασε «Θεοκλήτειον Κοινοφελές Ιδρυμα Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας» με έδρα το Μεσολόγγι. Το ίδρυμα αυτό έχει σκοπό την παροχή, από τους τόκους του κεφαλαίου του, δέκα γαμήλιων βοηθημάτων κάθε χρόνο σε ισάριθμες κόρες πολυτέκνων οικογενειών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Επίσης διέθεσε 15.000.000 δραχμές για την ανέγερση του Μνημείου των  Κληρικών στον Κήπο των Ηρώων.
Ο Μητροπολίτης Θεόκλητος ήταν Μέγας χορηγός προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσύλημα, της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, των Ορθοδόξων Εκκλησιών στα Βαλκάνια.
Την 12ην Φεβρουαρίου 2007 και ώρα 15.40 ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεόκλητος άφησε την τελευταία του πνοή.

 

Φωτογραφία ανάρτησης: 
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Ημερολόγιο Αγρινίου