Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 10η Φεβρουαρίου

Καλεντάρι της 10ης Φεβρουαρίου:
Έρευνα - Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας

1904: «Εμφάνισις ληστοφυγόδικων»
1909: Φόνος Ληστού
1946: Χορήγηση πλασματικών δάνειων σε καπνοπαραγωγούς

10 Φεβρουαρίου 1904

«Εμφάνισις ληστοφυγόδικων»

«Αναγγέλλεται εξ Αγρινίου», αναφέρει η εφημερίδα, «Σκρίπ», στο φύλλο της 10. 2.1904, «ότι εις την θέσιν Συκιάν του χωρίου Ζευγαράτο (Ζευγαράκι) ενεφάνη πολυμελής συμμορία ληστοφυγόδικων, οι οποίοι προ ημερών επυροβόλησαν κατά των εκεί αγροφυλάκων Σ. Κατσανόπουλου και Σ. Συρμοπούλου.
Προς τούτοις δε οι αυτοί ληστοφυγόδικοι συνέλαβον και ελήστευσαν τον εκ Γραμματικής (Γραμματικού) χωρικόν Θ. Τσούρην αφαιρέσαντες παρ’ αυτού περί τας 12 δρχ., την κάπαν του και το σελάχι του. Μη αρκούμενοι δε εις τούτο εξέδωκαν προκήρυξιν προς πάντας τους χωρικούς καλούντες, όλους εις υποταγήν».

 

 

 

10 Φεβρουαρίου 1909

Φόνος Ληστού

Στο φύλλο της 10ης Φεβρουαρίου του 1909 της ίδιας εφημερίδας (Σκρίπ) διαβάζουμε, ότι αναγγέλθηκε επίσημα στην Εισαγγελία Εφετών στην Πάτρα η εξόντωση του λήσταρχου Ντοβάκου, λίγο έξω από το Αγρίνιο. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ο σύντροφος του Ντοβάκου, Ντάβος, απέδρασε και διέφυγε πληγωμένος. Κατά τη συμπλοκή τραυματίσθηκε επίσης και ο ενωμοτάρχης της Χωροφυλακής Αγρινίου, Φοντάνας.

 

 

10 Φεβρουαρίου 1946

Χορήγηση πλασματικών δάνειων σε καπνοπαραγωγούς

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας στην οποία συζητήθηκε το ζήτημα των τιμών των καπνών και η απορρόφηση των καπνών του Αγρινίου και του Ξηρομέρου. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να διατεθούν τα αναγκαία ποσά στην αγροτική Τράπεζα, για να χορηγηθούν «πλασματικά» δάνεια στην ασφαλείας στους καπνοπαραγωγούς. (Εμπρός, φύλλο: 10.2.1946)

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης: 
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Ημερολόγιο Αγρινίου