5 Ιουνίου 2023

Μυρσίνη Ζορμπά: «Πολιτισμική Δημοκρατία»

Στις 21 Απριλίου 2023
πέθανε η πρώην υπουργός πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά
Οι συγκρίσεις αναπόφευκτες.
Αυτό που φεύγει, αυτό που μένει.

  • από το προφιλ της Δέσποινας Κουτσούμπα*

Θα ήθελα να θυμίσω μια ιστορία, ή μάλλον να την ξαναπώ με τον τρόπο που είμαι σίγουρη ότι έγινε.

Το καλοκαίρι του 2022, η Μυρσίνη Ζορμπά είχε ανταποκριθεί θετικά σε αίτημα του καλλιτεχνικού διευθυντή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας, Μιχαήλ Μαρμαρινού, να συμβάλει στη διαμόρφωση του Επίσημου Καταλόγου της διοργάνωσης με ένα άρθρο της, με την επιστημονική ιδιότητά της αλλά και την ιδιότητα της πρώην Υπουργού Πολιτισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στο παρά πέντε της έκδοσης του τόμου, το κείμενο «κόπηκε» από το αόρατο χέρι της… οδού Μπουμπουλίνας. Η δικαιολογία ήταν «λόγω περιορισμού του χώρου και υποχρεωτικών προτεραιοτήτων».

Η Εφημερίδα των Συντακτών δημοσίευσε το κείμενο στις 13/2/2023 και αναρωτιόταν ποιος από το ΥΠΠΟΑ έκανε τη λογοκρισία.

Για μας που γνωρίζουμε τα έργα και τις ημέρες της Λ. Μενδώνη, το ερώτημα είναι εντελώς ρητορικό. Δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει να δημοσιευτεί κείμενο της πρώην υπουργού πολιτισμού. Με τέτοια περιφρόνηση και μικροψυχία αντιμετωπίζει όποιον και όποιαν δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε αξία.

Αυτό που δεν είχε γράψει η ΕφΣυν στο δημοσίευμα αλλά τώρα μπορεί να ειπωθεί, είναι πως όταν η Μυρσίνη Ζορμπά έμαθε ότι το κείμενο “κόπηκε”, περνούσε το τελευταίο στάδιο της αρρώστιας που την οδήγησε τώρα στην (με τα δικά της λόγια) ανυπαρξία. Η κ. Ζορμπά δεν ήθελε να το λέει δημόσια, δεν ήθελε να το επικαλείται, νομίζω ότι δεν ήθελε να τη λυπούνται. Όμως η Λ. Μενδώνη το ήξερε. Και ο Μαρμαρινός το ήξερε. Και το κείμενο που είχε γράψει με κόπο, άρρωστη ούσα, κόπηκε.

Στον τόμο της Ελευσίνας δεν λογοκρίθηκε ένα κείμενο από κάποιαν πιθανή “ανταγωνίστρια” υποψήφια στις επόμενες εκλογές ή “ανταγωνίστρια” για την θέση της Υπουργού Πολιτισμού σε επόμενη κυβέρνηση. Λογοκρίθηκε το κείμενο μιας γυναίκας που πρόσφερε στο σχεδιασμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας Ελευσίνας, στη σύντομη υπουργική θητεία της, μιας γυναίκας που έχει διδάξει και έχει γράψει για την πολιτιστική πολιτική επί πολλά χρόνια, μιας γυναίκας που πολιτικά συμπορεύτηκε επί χρόνια στο ΠΑΣΟΚ με τη Λ. Μενδώνη, μιας γυναίκας που βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο της ασθένειάς της.

Αυτό είναι το έσχατο στάδιο μικροψυχιάς, αυτό είναι η εικονογράφηση της έννοιας “μαραγκιασμένη ψυχή”, αυτό είναι σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Ή καλύτερα να λέμε του Υπουργείου τέως Πολιτισμού.

Παρά τις πολιτικές διαφωνίες (τις δικές μου ή όποιου άλλου) με την Μυρσίνη Ζορμπά, πλάι στο όνομά της θα μείνει η έννοια “Πολιτισμική Δημοκρατία”. Πλάι στο όνομα της Λίνας Μενδώνη θα γράφει πάντα τις λέξεις “αυταρχισμός” και “εξυπηρέτηση συμφερόντων”.

Αντίο αξιολογότατη Μυρσίνη Ζορμπά.

 

 

(Φαντάζομαι θα βγάλει και κάποιο υποκριτικό Δελτίο Τύπου με τα συλλυπητήριά της η Λ. Μενδώνη. Δεν αναρωτιέμαι καν αν θα ντραπεί έστω εκ των υστέρων)

Ανθολογώντας από το facebook

AgrinioStories