.
Η ταυτότητα της ημέρας
και τα γεγονότα που την «σημάδεψαν»
– 10 Μαρτίου 2025 –
Είναι η 69η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο.
Υπολείπονται 296 ημέρες για τη λήξη του.
🌅 Ανατολή ήλιου: 06:43 – Δύση ήλιου: 18:27 – Διάρκεια ημέρας: 11 ώρες 44 λεπτά
🌔 Σελήνη 11.1 ημερών
| Γεγονότα
1905 – Ξεσπάει η Κρητική Επανάσταση στο χωριό Θέρισος, με αρχηγό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι κινηματίες με υπόμνημά τους προς τις μεγάλες δυνάμεις ζητούν την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ο αγγλικός στόλος κατευθύνεται προς το νησί.
Τα βασικά αίτια της επανάστασης αυτής, που έφθασε στα όρια πολεμικής σύρραξης μεταξύ Βασιλείου της Ελλάδος και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήταν τα ακόλουθα τρία:
Ο διακαής πόθος των Κρητών για την απελευθέρωσή τους από τον τουρκικό ζυγό και την ενσωμάτωση της Κρήτης με το ελληνικό κυρίαρχο κράτος, το οποίο απείχε πλέον μόλις μερικά ναυτικά μίλια μετά την ενσωμάτωση των Ιονίων νήσων, που είχε πραγματοποιηθεί δύο χρόνια πριν.
Η εκ μέρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μερική αθέτηση των όρων του μεταρρυθμιστικού Χαττ-ι Χουμαγιούν, ή άλλως «Ισλαχάτ Φερμάν», περί ισονομίας των θρησκευτικών μειονοτήτων, που είχε θεσπιστεί δέκα χρόνια πριν (1856), με την επιβολή νέων βαρύτερων φόρων και
Το λεγόμενο «μοναστηριακό ζήτημα», το οποίο αποτελούσε τον απόηχο ομοίου μεγάλου ζητήματος, που είχε ξεσπάσει την ίδια εποχή στη Ρουμανία και αφορούσε την ιδιαίτερη υψηλή φορολόγηση των μοναστηριακών περιουσιών, με συνέπεια κλήρος και λαός να εξεγερθούν.
Διαβάστε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
10 Μαρτίου 1905 | Η επανάσταση στο Θέρισο
2015 – Επανασύσταση και αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Την ομόθυμη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων συγκεντρώνει η πρόταση της προέδρου του Σώματος, Ζωής Κωνσταντοπούλου, για την επανασύσταση και αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.
| Γεννήσεις
1958 – Σάρον Στόουν. Γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1958 στο Μίντβιλ της Πενσυλβάνιας. Παιδί μιας φτωχής εργατικής οικογένειας κέρδισε μία υποτροφία σε ηλικία 15 ετών για το Πανεπιστήμιο Έντινμπρο της Πενσυλβάνιας. Σπούδασε δημιουργική γραφή και καλές τέχνες, αλλά αποφάσισε ν’ ακολουθήσει καριέρα μοντέλου, καθώς είχε αναδειχτεί Μις Πενσυλβάνια.
Στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 ήταν ένα περιζήτητο και καλοπληρωμένο μοντέλο με εμφανίσεις σε διαφημίσεις στον Τύπο και την τηλεόραση. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 μεταπήδησε στον κινηματογράφο, ξεκινώντας από το χώρο της κωμωδίας με ένα πέρασμα από την ταινία του Γούντι Άλεν «Ζωντανές Αναμνήσεις» («Stardust Memories»).
Το 1984 ερμήνευσε ένα αξιοπρόσεκτο ρόλο στην κομεντί του Τσάρλς Σάιερς «Αγεφύρωτες σχέσεις» («Irreconcilable Differences») και τρία χρόνια αργότερα προκάλεσε τρανταχτά γέλια στη φαρσοκωμωδία «Η Μεγάλη των Μπάτσων Σχολή Νο 4» («Police Academy 4: Citizens on Patrol»).Ο πρώτος σπουδαίος ρόλος της ήταν δίπλα στον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ την ταινία επιστημονικής φαντασίας του Πολ Βερχόφεν «Ολική Επαναφορά» («Total Recall», 1990), που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Φίλιπ Ντικ.
Η ταινία έσπασε ταμεία και καθιέρωσε τη Σάρον Στόουν ως πρωταγωνίστρια. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε σε μία φωτογράφιση στο περιοδικό «Playboy» και κέρδισε μια θέση στις «25 πιο σέξι σταρ του αιώνα».
| Θάνατοι
1992 – Γιώργος Ζαμπέτας. Συνθέτης, βάρδος του λαϊκού τραγουδιού και δεξιοτέχνης στο μπουζούκι. Γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1925 στην Αθήνα. Τα πρώτα μαθήματα στο μπουζούκι τα πήρε από τον κουρέα πατέρα του και από το 1950 άρχισε να εργάζεται επαγγελματικά σε λαϊκά κέντρα. Στη δισκογραφία μπήκε το 1953.
Το 1959 ο Μάνος Χατζιδάκις τον έκανε «σολίστ» στις συνθέσεις του. Τα επόμενα χρόνια, ο Γιώργος Ζαμπέτας «κέντησε» με τις ξεχωριστές πενιές του τις εισαγωγές και τα τραγούδια των Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Πλέσσα, Μαρκόπουλου, Μαρκέα, Καπνίση και πολλών άλλων συνθετών. Έγραψε ακόμα τραγούδια με τους Πυθαγόρα, Καγιάντα, Πρετεντέρη, Παπαδόπουλο, Τζεφρώνη, Μπακογιάννη και Παπαγιαννοπούλου, ενώ συνεργάστηκε στενά με τον κορυφαίο στιχουργό Χαράλαμπο Βασιλειάδη – Τσάντα, τον ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου και τον Αλέκο Σακελλάριο.
Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται πάνω από 250 τραγούδια, τα περισσότερα από τα οποία έγιναν επιτυχίες, όπως Πατέρα κάτσε φρόνιμα, Ρωμιός αγάπησε Ρωμιά, Σταλιά-σταλιά, Τι σου ’κανα και μ’ εγκατέλειψες, Τι γλυκό να σ’ αγαπούν, Ο πενηντάρης, Μάλιστα κύριε, Ο πιο καλός ο μαθητής κ.ά. Με τα τραγούδια του ανέδειξε μια ολόκληρη γενιά τραγουδιστών: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα, Δημήτρης Μητροπάνος, Βίκυ Μοσχολιού, Σταμάτης Κόκοτας, Δούκισσα κ.α. Πήρε μέρος σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες (Κόκκινα Φανάρια, Λόλα, Οδός Ονείρων κ.ά.).
Πηγαίος, αθυρόστομος, χιουμορίστας, αλλά και μάγκας, αποκριθείς σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη σχέση του με το χασίσι, απάντησε: «Αν έχω φουμάρει χασίσι; Λιβααααάδια. “Μάλιστα κύριε” (τίτλος τραγουδιού του Γ. Ζαμπέτα, με ερμηνεία δική του και στίχους του Αλέξανδρου Καγιάντα)». Πέθανε στις 10 Μαρτίου του 1992.
Διαβάστε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
Γιώργος Ζαμπέτας | Ο μελωδός του Αιγάλεω city
Στο link που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε
ακόμα περισσότερα γεγονότα που συνέβησαν αυτή την ημερομηνία
Γέγονε την 10η Μαρτίου