Μήτσου Κασόλα: Η Γερακίνα

Μήτσος  Κασόλας: «Η Γερακίνα αποτελεί ένα πρόσωπο
το οποίο είναι δάνειο από πολλά πρόσωπα»

Στο τρίτο μέρος της τριλογίας που άρχισε με τον περίφημο «Πρίγκιπα» και συνεχίστηκε με τη θρυλική «Αγγελίνα» ο Μήτσος Κασόλας αφηγείται την ιλαροτραγωδία μιας κλειστής κοινωνίας, μιας Ελλάδας σε μικρογραφία.

Η “Γερακίνα” είναι η ιστορία μιας χώρας που πεθαίνει και «ανασταίνεται» σαν τους ήρωες των βιβλίων του. Είναι η «ιστορία ενός ολόκληρου λαού», όπως είχε γράψει για τον «Πρίγκιπα» ο Αντρέας Φραγκιάς.

Ένας κόσμος ολόκληρος στροβιλίζεται γύρω από την ύπαρξη της Γερακίνας, που παρά τα εκατόν δεκατρία χρόνια της είναι σε θέση να βαδίζει στο χωριό της, το Δαφνί, και στα σοκάκια του. Η μνήμη της, βαθιά χαμένη και σαλεμένη από τα βάσανα, όποτε αρχίζει να λειτουργεί γίνεται απειλητική. Πολλοί τρομάζουν με τις αναλαμπές της, ενώ άλλοι γελάνε με τις τρέλες της. Πίσω όμως από τον τρόμο ή και το γέλιο που προκαλεί, κρύβει θαμμένες αλήθειες, φοβερά μυστικά χρόνων για πράξεις ιερόσυλες και πάθη καταραμένα.

 

 

Μήτσος  Κασόλας: «Η Γερακίνα είναι το τρίτο μέρος μιας τριλογίας. Εκτυλίσσεται στον ίδιο τόπο που κινούνταν τα πρόσωπα του Πρίγκιπα και της Αγγελίνας, κι αυτό είναι μεγάλο ευεργέτημα του τόπου σε μένα, διότι ξέρει πού θα πάει ένας ήρωάς μου όταν ξεκινήσει απ’ το σπίτι του. Ξέρω τον περίγυρό του, κι αυτός -όπως κι η Γερακίνα- ξέρουν και μένα. Κατά κάποιο τρόπο μου λέει: «Κασόλα, γράψε αυτά που είμαστε, και που είσαι κι εσύ. Η Γερακίνα αποτελεί ένα πρόσωπο το οποίο είναι δάνειο από πολλά πρόσωπα, από βιώματα και διηγήσεις ανθρώπων. Κατά τούτο, αισθάνομαι ότι τα πρόσωπα αυτά δεν είναι μακριά από μένα. Τα ξέρω και με ξέρουν. Κι αυτό ίσως για έναν αναγνώστη που ίσως είναι επαρκής να το αντιλαμβάνεται και να του προξενεί συγκίνηση.»

 

Λεπτομέρειες

ISBN: 9789600366549
Εκδότης: Καστανιώτης
Χρονολογία Έκδοσης: Οκτώβριος 2019
Αριθμός σελίδων: 256
Διαστάσεις: 21×14
Κωδικός Πολιτείας:2250-5957
Θέμα: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ/ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

 


AgrinioStories | Επιμέλεια: Λευτέρης Τηλιγάδας