Μιχάλης Κότσαρης 21/12: Η ζωή των ψαράδων

Μιχάλης Κότσαρης:
Η ζωή των ψαράδων
μέσα από μια Έκθεση Χαρακτικής

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στις 19:00 μμ στον Τοπικό Κόμβο_Local HUB του Messolonghi By Locals θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Χαράσσοντας τη ζωή του Ψαρά» του εικαστικού-Χαράκτη Μιχάλη Κότσαρη.

Ο Μιχάλης Κότσαρης, βιώνοντας καθημερινά τον περίγυρο της λιμνοθάλασσας όπου δραστηριοποιούνται οι ψαράδες και εμπνεόμενος από τον βίο και τις αφηγήσεις τους, δημιούργησε πρωτότυπα χαρακτικά έργα με την τεχνική της ξυλογραφίας και της μονοτυπίας. Στα έργα αποτυπώνονται με πλήθος χρωματικών συνδυασμών και τεχνικών, πολλές φορές παίρνοντας την μορφή συμβόλων, ψάρια, αντικείμενα και αλιευτικά εργαλεία, τοπία και συμβάντα, από την καθημερινή ζωή των ψαράδων της λιμνοθάλασσας. Μέσω της χαρακτικής τέχνης, ο Μιχάλης Κότσαρης μας μεταφέρει στην λιμνοθάλασσα και μας υπενθυμίζει ότι η παραδοσιακή αλιεία αποτελεί απόδειξη για το πώς ο άνθρωπος κατάφερε να συμβιώσει για δεκαετίες με το φυσικό περιβάλλον, με σεβασμό και αίσθημα ευθύνης για την προστασία του.

Η έκθεση αποτελεί μέρος του έργου «Χαράσσοντας τη ζωή του Ψαρά» που υλοποιεί ο οργανισμός Messolonghi by Locals-Μεσολόγγι των Ντόπιων. Στόχος του έργου είναι η ανάδειξη της παραδοσιακής αλιείας στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού και η βιωματική γνωριμία ντόπιων και επισκεπτών με αυτήν. Η παραδοσιακή αλιεία στην λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού που εγγράφηκε το 2022 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αποτελεί τον βασικό πυλώνα πάνω στον οποίο στηρίχθηκε διαχρονικά η ανάπτυξη του Μεσολογγίου.

Λίγα λόγια για τον Μιχάλη Κότσαρη.

Ο ζωγράφος και Χαράκτης Μιχάλης Κότσαρης, γεννήθηκε στο Αιτωλικό. Το 1998, δημιούργησε τον πρώτο εικαστικό χώρο στην πόλη του, την Αίθουσα Τέχνης “Έργω 1998”, μαζί με τον αδερφό του Χαράκτη και ζωγράφο, Γρηγόρη Κότσαρη. Εκτός από τη ζωγραφική, έχει ασχοληθεί με την Αγιογραφία ενώ η Χαρακτική είναι σήμερα η κύρια ενασχόλησή του. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Τακτικό μέλος του ΔΣ του Μουσείου Βάσως Κατράκη-Κέντρου Χαρακτικών Τεχνών. Μέλος στο ΔΣ του Πνευματικού Ιδρύματος “Ευανθία Καρβέλη”. Πρόεδρος την τριετία 2018-2021 του ιστορικού Πολιτιστικού Συλλόγου “Το Αιτωλικό” και νύν Γραμματέας του. Έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις και δεκάδες ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2009 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην IX International Biennale, Aqui Prise- Aqui Therme, στην Genova της Ιταλίας. Έργα του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το έργο «Χαράσσοντας τη ζωή του ψαρά» είναι υπό την Αιγίδα και Επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Το Μεσολόγγι των ντόπιων
Messolonghi by Locals 
 
T: 6949926514

 


AgrinioStories