Μεσολόγγι – Ο Λύρος για το Κατράκειο

Κώστας Λύρος:
«Στο έργο της Βάσως Κατράκη
έχουν εγχαραχθεί σημαίνουσες στιγμές
της Ελληνικής ιστορίας»

«Επ’ ουδενί δεν πρέπει αυτό να αποτελεί
αντικείμενο μικροπολιτικών διαφορών και συμφερόντων.
Ο πολιτισμός είναι υπόθεση  όλων μας!»

Με αφορμή την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του  «Κέντρου Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσω Κατράκη»  την 18η Ιουλίου 2023 ο Δήμαρχος Ι.Π Μεσολογγίου και Πρόεδρος κ.Κώστας Λύρος δήλωσε τα εξής:

«Στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του «Κατράκειου» μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε διεξοδικά για τα ζητήματα που αφορούν το Μουσείο, ορισμένα εξ αυτών χρόνια. Κατ´ αρχάς, έχω την υποχρέωση να καταστήσω σαφές, προς κάθε κατεύθυνση, ότι το «Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσω Κατράκη» αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και όχι ιδιωτική επιχείρηση.

Συνεπώς, η λειτουργία του διέπεται από τους συγκεκριμένους κανόνες,  που αφορούν όλη τη σφαίρα της δημόσιας διοίκησης.

Τα θέματα και τα ζητήματα του «Κατράκειου»  αδιαμφισβήτητα είναι  γνωστά και μας βρίσκουν όλους σύμφωνους και αλληλέγγυους. Αφορούν τη συντήρηση των εκθεμάτων, των κτιριακών υποδομών του Μουσείου και φυσικά την ενίσχυση της εξωστρέφειάς του, της προβολής και αξιοποίησης του πλούτου του. Ωστόσο, πρόκειται για μια κατάσταση που υφίσταται εδώ και 17 ολόκληρα χρόνια, δηλαδή πολύ πριν το Μουσείο, με εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης», περιέλθει στη δικαιοδοσία του Δήμου μας.

Κατά την θητεία μας, η οποία δεν έχει ακόμη λήξει, και αφορά τα 4 τελευταία, όπου για δύο από αυτά  ζούσαμε σε συνθήκες εγκλεισμού και  πανδημίας παρά τον  ελάχιστο, σε σχέση με τις απαιτήσεις ωρίμανσης δράσεων,  χρόνο που μας διατέθηκε,  δείξαμε έμπρακτα το αληθινό μας ενδιαφέρον . Μια  απτή απόδειξη αυτού  είναι η επίτευξη του στόχου της πάνω από 100%  αύξησης της επισκεψιμότητας, μέσω της προβολής του Μουσείου, αλλά και η προώθηση των διαδικασιών για την  ψηφιοποίηση και συντήρηση των έργων, όπως ακριβώς έχει γίνει και με άλλους χώρους πολιτισμού του Δήμου μας.

Οφείλω να καταστήσω σαφές ότι για την ψηφιοποίηση  του Μουσείου δεν υπάρχει  απόφαση  απένταξης  του χρηματοδοτικού προγράμματος. Η απόφασή μας είναι η υλοποίηση του να προχωρήσει με διαύγεια και  διαφάνεια, μακριά από φωτογραφικές διακηρύξεις οι οποίες,  εν τέλει,  μόνο προς όφελος του Μουσείου δεν λειτουργούν! Επιπλέον είναι στο σχεδιασμό μας η διεκδίκηση  επιπλέον χρηματοδότησης για την εργασίες συντήρησης του.

Για το λόγο αυτό εντάξαμε στον προϋπολογισμό μας κονδύλι για την αντίστοιχη  μελέτη καθώς και δαπάνες συντηρήσεως και εκσυγχρονισμού.

Με σεβασμό στο «Κατράκειο», στο δημόσιο χρήμα και στους νόμους που διέπουν το νομικό πρόσωπο κινούμε  όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Μουσείου και της αντάξιας αυτού προβολής του.

Στο έργο της Βάσως Κατράκη έχουν εγχαραχθεί σημαίνουσες στιγμές της Ελληνικής ιστορίας και επ’ ουδενί δεν πρέπει αυτό να αποτελεί αντικείμενο μικροπολιτικών διαφορών και συμφερόντων.

Ο Πολιτισμός είναι υπόθεση όλων μας!»

 


AgrinioStories