Εκδήλωση για τη συμμετοχή στην Sea Food Expo Asia 2023

Έντονο το ενδιαφέρον των τοπικών φορέων
και του επιχειρηματικού κόσμου
στην  ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα:

« Πρόσκληση συμμετοχής, συντονισμού και προετοιμασίας
τοπικών επιχειρήσεων, μεταποιητών και παραγωγών προϊόντων Αλιείας,
στην έκθεση Sea Food Expo Asia 2023 »

Πραγματοποιήθηκε με έντονο ενδιαφέρον και συμμετοχή εκ μέρους των παραγωγών, τοπικών επιχειρήσεων και εκπροσώπων των τοπικών φορέων του Δήμου Αμφιλοχίας η 2η ενημερωτική εκδήλωση  με θέμα « Πρόσκληση συμμετοχής, συντονισμού και προετοιμασίας, τοπικών επιχειρήσεων, μεταποιητών και παραγωγών προϊόντων Αλιείας, στην έκθεση Sea Food Expo Asia 2023 », την Τετάρτη 26 Ιουλίου, στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Περιφερειακού Γραφείου του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στην Αμφιλοχία.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στα πλαίσια των δράσεων εξωστρέφειας και πληροφόρησης του έργου «Προώθηση/προβολή αλιευμάτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε εσωτερική αγορά και Τρίτες Χώρες » (ΟΠΣ 5076713), και του συντονισμού συμμετοχής στην Διεθνή έκθεση Sea Food Expo Asia 2023.

Συντονιστής της 2ης εκδήλωσης ήταν ο υπεύθυνος έργου Γεώργιος Ρόμπολας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την συμμετοχή τους έδωσε το λόγο στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Λαμπρινή Χαρδαλιά για ένα σύντομο χαιρετισμό.

Η Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε πρωτίστως στην εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει με το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για την υλοποίηση δράσεων προς όφελος της επιχειρηματικότητας και της αναπτυξης της τοπικής Οικονομίας στο Δήμο Αμφιλοχίας. Εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά για την υποστήριξη μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος ενός εμβληματικού για την Αμφιλοχία προϊόντος, της Γάμπαρης Αμβρακικού και αναφέρθηκε στην ανάγκη συμμέτοχης και συνέργειας όλων και ιδιαίτερα των Συλλόγων Αλιέων και του επιχειρηματικού κόσμου για την μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων των δράσεων εξωστρέφειας και την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου της περιοχής.

 

 

Το λόγο αμέσως μετά πήρε ο Απόστολος Αυγερινός, μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ακαρνανίας- Αμφιλοχίας,  ο οποίος τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο, που επί της πρώτης θητείας του δυο εμβληματικά για την Αμφιλοχία προγράμματα υλοποιούνται προς όφελος των παραγωγών, των εμπόρων και των μεταποιητών της Αμφιλοχίας, δείγμα της εξαιρετικής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των τοπικών φορέων του Δήμου Αμφιλοχίας, του Επιμελητηρίου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, με στόχο να στηριχθεί η τοπική επιχειρηματικότητα και να δοθούν λύσεις για ένα μοντέλο βιώσιμης οικονομίας σε μια δύσκολη περίοδο για το επιχειρηματικό οικοσύστημα της περιοχής.

Ακολούθως το λόγο πήρε η Προϊσταμένη Διεύθυνσης  Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Κορίνα Διαμαντή, η οποία παρουσίασε τον σκοπό και τους στόχους του έργου και της προγραμματικής αυτού καθώς και των δράσεων που θα υλοποιήσει ο κάθε φορέας, εξειδικεύοντας και εμβαθύνοντας ειδικότερα στις δράσεις του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας που αφορούν το συντονισμό και την υποστήριξη συμμετοχής σε εμπορικές εκθέσεις, την υλοποίηση εκδηλώσεων ενημέρωσης των παραγωγών και των επιχειρήσεων, τη λειτουργία τεσσάρων (4) σημείων πληροφόρησης σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα και τη διοργάνωση ενός προγράμματος κατάρτισης καθώς και τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα τους.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Υπεύθυνος του Έργου εκ μέρους του Επιμελητήριου Γεώργιος  Ρόμπολας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της συστηματικής προσέγγισης διεθνοποίησης και εξαγωγικής ανάπτυξης των παραγωγών και των επιχειρήσεων,  καθώς και στην κατανόηση των βημάτων που πρέπει να γίνουν εκ μέρους των ενδιαφερομένων για να δημιουργηθεί το κατάλληλο επίπεδο εξαγωγικής ετοιμότητας που θα επιφέρει και τα βέλτιστα αποτελέσματα στη συμμετοχή τους στις σχεδιασμένες δράσεις του προγράμματος εκθέσεων του έργου. Αναλύθηκαν τα οικονομικά στοιχεία, τα πλεονεκτήματα και οι σημαντικές ευκαιρίες που εμφανίζουν οι αγορές της Ασίας, για τα ελληνικά τρόφιμα και ειδικά του κλάδου της Αλιείας και των προϊόντων που σχετίζονται με της υψηλή γαστρονομία. Παρουσιάστηκε η Διεθνής Έκθεση Sea Food Expo Asia 2023 και τα χαρακτηριστικά της, τα στατιστικά στοιχεία της έκθεσης για το 2022, οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες που παρουσιάζονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις και όλα τα στοιχεία που την κατατάσσουν ως μια από της βασικές εκθέσεις – στόχο για τις ελληνικές εξαγωγές στην Ασία.

Κλείνοντας  έγινε παρουσίαση από τον Ευστάθιο Σίδερη της πλατφόρμας «Market Place» που έχει αναπτυχθεί από το Ευρωπαϊκό έργο REST@RTS- «Reinforcing Med Microfinance Network System for Start – Ups», για την ενίσχυση του Μεσογειακού δικτύου Μικροχρηματοδοτήσεων για Νεοφυείς Επιχειρήσεις. Αναλυθήκαν οι δυνατότητες της μεθόδου συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω της παραπάνω πλατφόρμας απευθυνόμενης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως του κλάδου της Αλιείας, η οποία θα διασυνδέει τους παρόχους μικροχρηματοδοτήσεων με τις νέες επιχειρηματικές προσπάθειες, με στόχο την πρόσβαση σε μικρό-πιστώσεις, απαραίτητες για κάθε επιχείρηση και παραγωγό.

 

 

Παρόντες επίσης στην εκδήλωση ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αμφιλοχίας Γεώργιος Λιάπης και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμφιλοχίας Γεώργιος Μολώνης.

Με τη λήξη των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους οι οποίοι έθεσαν τις ερωτήσεις τους και ακολούθησε ένας δημιουργικός και ζωντανός διάλογος και δόθηκαν διευκρινήσεις και απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν.

 


AgrinioStories