Μεσολόγγι – Ένταξη του Επισκοπείου στο ΕΣΠΑ

Συνάντηση με την Αρχιτέκτονα Μηχανικό κ. Δήμητρα Γουργιώτου
είχε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ. Δαμασκηνός,
την Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023
για την ένταξη Ένταξη του Επισκοπείου στο ΕΣΠΑ

Η κ. Γουργιώτου εκπόνησε την μελέτη αποκατάστασης, λειτουργικού εκσυγχρονισμού και ανάπλασης του άμεσου περιβάλλοντος χώρου του ιστορικού και διατηρητέου κτιρίου του Επισκοπείου της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας στο Μεσολόγγι και ενημέρωσε τον Σεβασμιώτατο για την πορεία του έργου ένταξης του Επισκοπείου στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ ως κτίριο ανάδειξης και προβολής της εκκλησιαστικής ιστορίας του τόπου μας, η οποία βρίσκεται στην τελική φάση ένταξης.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του έργου, καθώς και την ευαρέσκειά του προς την ερίτιμη Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, τον αξιότιμο Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τους συνεργάτες του και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για την άριστη συνεργασία και δήλωσε, ότι η ανακαίνιση και η λειτουργία του ιστορικού Επισκοπείου στο Μεσολόγγι αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της επισκοπικής του διακονίας. Πρόκειται για ένα κτίριο που αποτελεί σημείο αναφοράς της εκκλησιαστικής ιστορίας της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο φιλοξένησε τους Μητροπολίτες Αιτωλίας και Ακαρνανίας από τον μακαριστό Κωνσταντίνο και έπειτα, καθώς και σημαντικά ιστορικά εκκλησιαστικά γεγονότα.

Επίσης, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ. Δαμασκηνός απευθύνει έκκληση προς όποιον κατέχει ιερά κειμήλια των μακαριστών Μητροπολιτών Αιτωλίας και Ακαρνανίας, λοιπά κειμήλια και αντικείμενα που σχετίζονται με την τοπική εκκλησιαστική ιστορία και το μεγάλο γεγονός της Εξόδου του Μεσολογγίου να τα παραχωρήσει στην Ιερά Μητρόπολη, προκειμένου να εκτεθούν στους εσωτερικούς χώρους προβολής της τοπικής εκκλησιαστικής ιστορίας εντός του Επισκοπείου.

 


AgrinioStories