Μεσολόγγι – Δράση κατά του Ρατσισμού

Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:
«Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση
για την Παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού»

 Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκετην Τρίτη 21 Μαρτίου 2023, η δράση του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρόμα του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας & Πολιτισμού,για την «Παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού».

Η δράση υποστηρίχθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020 με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σε συνεργασία με το 2ο Δημοτικό σχολείο Νεοχωρίου.

 Ειδικότερα, στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης του κοινού και της πρόληψηςφαινομένωνρατσισμού που καθημερινάαπαντώνται στην κοινωνία μας,οι μαθητές της Α’ τάξης του ΔημοτικούΣχολείου Νεοχωρίουπαρακολούθησαν δύο μικρά διαδραστικάπαραμύθια με θέμα την διαφορετικότητα («Η εκπληκτική Γκρέις» και «Η Μαύρη και η Λευκή Σοκολάτα»).

Οι μαθητές υπό την καθοδήγηση της θεατρολόγου εκπαιδευτικού κ. Κατερίνας Στρατηγάκη, του Διαμεσολαβητή Ρομά κ. Παναγιώτη Πανόπουλου, της Διαπολιτισμικής Μεσολαβήτριας κ. Μαρίας Καρέτσου, της δασκάλας της τάξης, κ. Μαρίας Μπουκουβάλα και της διευθύντριας του σχολείου κ. Όλγα Τσίτση,  αφού εντόπισαν το κεντρικό θέμα των ιστοριών (ρατσισμός), κατανόησαν την άσχημη έννοια του όρου και όλοι μαζί αποφάνθησαν ότι «Δεν ντρεπόμαστε για αυτό που είμαστε αλλά για αυτό που κάνουμε», αναδεικνύοντας την σημασία της καλλιέργειας συνείδησης και σεβασμού έναντι της διαφορετικότητας στις τρυφερές παιδικές ψυχές οι οποίες με την κατάλληλη εκπαίδευση δύναται να συμβάλουν σημαντικά στην μείωση τέτοιων φαινομένων.

Η παραπάνω πρόταση αποτέλεσε και το κεντρικό μήνυμα της ημέρας, έδωσε την έμπνευση για μικρούς θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς και για τη δημιουργία ενός πανό που τα ίδια τα παιδιά ζωγράφισαν και που θα στολίζει την κεντρική αίθουσα του σχολείου για να υπενθυμίζει σε όλους μας το σεβασμό που οφείλουμε στον εαυτό μας και στην διαφορετικότητα των άλλων συνυπάρχοντας όμορφα χωρίς λόγια και πράξεις που πληγώνουν.

 Ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος σε δηλώσεις του ευχαρίστησε θερμά το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου για τη φιλοξενία των στελεχών του κέντρου κοινότητας του δήμου μας και για την πολύτιμη συνεργασία τουςκαι εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξουν περισσότερες παρόμοιες δράσεις και στο μέλλον.

 

 

 

 


AgrinioStories