Μεσολόγγι – 200 χρόνια από την 1η Πολιορκία

Επετειακές Εκδηλώσεις
για τα  200 χρόνια ιστορικής μνήμης
από την πρώτη Πολιορκία του Μεσολογγίου

Σε κλίμα συγκίνησης και πατριωτισμού το Μεσολόγγι απότιστε  φόρο τιμής στους αθάνατους ήρωες της Πρώτης Πολιορκίας του Μεσολογγίου  (25 Οκτωβρίου–31 Δεκεμβρίου 1822), ως ελάχιστο αντίδωρο ευγνωμοσύνης για τη θυσία τους.

Την εκδήλωση οργάνωσε ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου σε συνεργασία με το περιοδικό «ΟΥΡΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ», την Αρχαιολογική –Ιστορική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μεσολογγίου.

Παρέστησαν ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός, ο Δήμαρχος Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, ο διοικητής του 2)39 Συντάγματος Πεζικού και πρόεδροι συλλογικών φορέων της πόλης.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους που παρέστησαν στην εκδήλωση, διότι με την παρουσία τους, όπως είπε, «υπηρετούν»   ένα μεγάλο χρέος . «Ένα ακόμη μεγάλο χρέος σε εκείνους  που τέτοιες μέρες πριν 200 χρόνια σε τούτον  εδώ τον τόπο έγραφαν ιστορία . Το Μεσολόγγι ήταν και είναι ένας ιδιαίτερος τόπος. Μοναδικός! Δεν είναι τυχαίο που στην πορεία των χρόνων διαδραματίζονται και  συμβαίνουν εδώ σπουδαία γεγονότα. Ανεπανάληπτα .

 Είναι οι άνθρωποι;  Είναι το περιβάλλον ; Είναι οι καταβολές ; Είναι η μοίρα;  Ότι και να είναι πάντως,  ένα είναι το βέβαιο.  Ότι  όλα αυτά, όλους εμάς σήμερα μας βαραίνουν! Ένα βάρος περήφανο,  τιμητικό, ευχάριστο. Αυτή θεωρώ πως είναι και πως πρέπει να είναι σήμερα  η συνείδηση του μέσου Μεσολογγίτη . Αυτή  η  ενσυναίσθητη   πυξίδα του» ανέφερε ο Κώστας Λύρος.

Επίσης ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους που εργάστηκαν για την άρτια αυτή εκδήλωση και ιδιαίτερα την ομάδα Μεσολογγιτών,  με πρωτεργάτη τον Ασημάκη Γκόρπα και την άψογη συνεργασία που ανέπτυξαν.

Μετά τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Κώστα Λύρου και του εκπροσώπου της οργανωτικής επιτροπής Συμεών Γκόρπα, εκπροσώπησε την Ακαδημία Αθηνών ο Ακαδημαϊκός και κορυφαίος ιστορικός Πασχάλης Κιτρομηλίδης, καθηγητής Πανεπιστημίων Αθήνας, Χάρβαρντ (ΗΠΑ), Οξφόρδης και Κέμπριτζ (Μ. Βρετανία), Παρισίων (Γαλλία).

Στη συνέχεια ο Μεσολογγίτης στρατηγός ε.α. και ιστορικός συγγραφέας Νικόλαος Κολόμβας,  ανέπτυξε τα πολεμικά γεγονότα,  ενώ εκ μέρους του Πολεμικού Μουσείου Ελλάδας μίλησε ο στρατηγός Αριστομένης Κράγκαρης  σύμβουλος της Διοίκησης.

Τον κύκλο των ομιλητών ολοκλήρωσε ο Τοπογράφος Μηχανικός Θεόδωρος Μυλωνάς, που αναφέρθηκε διεξοδικά στις οχυρώσεις του Μεσολογγίου, που αποδείχθηκαν σωτήριες και στη Δεύτερη Πολιορκία 1825-1826.

Στη συνέχεια εμπνευσμένο χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός.  Ακολούθησε απαγγελία Γερμανικής ποίησης για τις Πολιορκίες και τον αγώνα του Μεσολογγίου από την Αντιπρόεδρο της Αδελφότητας Απογόνων Ελευθέρων Πολιορκημένων Μεσολογγίου Μαρία Γυφτογιάννη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με υπέροχες μουσικές στιγμές και δημοτικά τραγούδια, από το μουσικό σύνολο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, υπό την διεύθυνση και την επιμέλεια του μαέστρου-καθηγητή μουσικής Σπύρου Χολέβα.

Ενώ απαγγελία έγινε από την Γενική Γραμματέα της Αδελφότητας Απογόνων,  Μαρίνα Κασσαβέτη.

Στους πολίτες που παραβρέθηκαν διατέθηκε το επετειακό τεύχος του περιοδικού «ΟΥΡΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ» που αφορά αποκλειστικά την Πρώτη Πολιορκία Μεσολογγίου και περιέχει άρθρα εκλεκτών ιστορικών και επιστημόνων Ελλήνων και ξένων και το οποίο με την οικονομική στήριξη του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, θα διανεμηθεί στους μαθητές των σχολείων του Δήμου μας.

Ο εορτασμός για τα 200 χρόνια από την  Πρώτη Πολιορκία του Μεσολογγίου ολοκληρώθηκε στην Ι.Π. Μεσολογγίου την Κυριακή το πρωί, 1η Ιανουαρίου 2023, με Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στον Τύμβο του Κήπου των Ηρώων .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


AgrinioStories