Κυριακή 20/2: Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται

Όσα πρέπει να γνωρίζετε στα γρήγορα,
για να είστε ενήμεροι σήμερα, Κυριακή 20/2

ΑΓΡΙΝΙΟ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ 1: Ο Γιώργος Παπαναστασίου υποδέχθηκε στο Δημαρχείο Αγρινίου τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο Δήμαρχος Αγρινίου  είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Κουτσούμπαγια την πορεία των έργων που είναι σε εξέλιξη στο Δήμο Αγρινίου αλλά και των  παρεμβάσεων  που  βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η σύνδεση της Ιόνιας Οδού με το Αγρίνιο. Οι δύο άνδρες συζήτησαν ακόμη για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα σημαντικά ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας. Τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνόδευαν ο Βουλευτής, Νίκος Παπαναστασης και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τίμος Παπανικολάου.

 

 

******

ΑΓΡΙΝΙΟ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ 2: Συνάντηση με μαζικούς φορείς της Αιτωλοακαρνανίας είχε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην περιοχή.

Ο Δ. Κουτσούμπας, στην παρέμβασή του στη σύσκεψη, αναφέρθηκε στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «είναι ένας σημαντικός νομός για τη χώρα μας με εργατικό, επιστημονικό και άλλο δυναμικό, εργαζόμενους, αγρότες, μικροεπιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενους, με νεολαία και γυναίκες, που παλεύουν μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, όπως όλοι οι συνάνθρωποί μας, οι συμπατριώτες μας σε όλη τη χώρα. Μια μεγάλη περιοχή, που βιώνει πάρα πολλά προβλήματα ως αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ.».

******

ΧΑΛΙΚΙ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ 3: Στο μπλόκο που έχουν στήσει εδώ και 13 ημέρες οι αγρότες στο Χαλίκι Αιτωλοακαρνανίας βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην περιοχή. Τον υποδέχθηκαν ο Θανάσης Τσιάρας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου στο Χαλίκι και ο Γιάννης Καρναβιάς, Α’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου στο Χαλίκι.

******

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ: Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγρινίου αναφέρει: «Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε τη μετακίνηση Νοσηλεύτριας από το Νοσοκομείο μας στο Αγρίνιο για να ασκήσει “διοικητικά καθήκοντα” Για το θέμα αυτό υπήρξε και παρέμβαση της ΠΟΕΔΗΝ προς το Υπουργείο. Τώρα έχουμε την μετακίνηση του νεοδιορισθέντα Νεφρολόγου σε νοσοκομείο της Πάτρας με απόφαση της 6ης ΥΠΕ. Την ίδια στιγμή το Νοσοκομεία μας και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού  καλύπτεται από τον μοναδικό Νεφρολόγο που έχει μείνει, με όποια προβλήματα δημιουργεί αυτό.

Ζητάμε  την άμεση ανάκληση αυτών των αποφάσεων και καλούμε όλους τους φορείς (Βουλευτές, Δημοτική Αρχή, Συλλόγους) να εναντιωθούν στην τακτική υποβάθμισης του Νοσοκομείου μας που λαμβάνει χώρα τώρα, προετοιμάζοντας το έδαφος για το τι θα ακολουθήσει.»

******

ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ: Έως το τέλος της προσεχούς εβδομάδας θα εμφανιστεί στο Taxisnet, ως οφειλή στον προσωπικό λογαριασμό των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας – 300.000 περίπου άνω των 60 ετών – το διοικητικό πρόστιμο των 50 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για τους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν εμβολιάστηκαν έως τις 17 Ιανουαρίου 2022, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Ειδικά για τον μήνα Ιανουάριο το πρόστιμο θα είναι 50 ευρώ. Σύμφωνα με τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, το πρόστιμο δεν θα βεβαιωθεί σε όσους εξαιρέθηκαν για λόγους υγείας κατόπιν απόφασης της ειδικής επιτροπής που εξέτασε το σχετικό αίτημά τους, στους άνω των 96 ετών και σε όσους δεν είναι φορολογικά ενεργοί την τελευταία 3ετία.

******

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Αύξηση στις κύριες συντάξεις το 2023 είναι πιθανό να φέρει  ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με τον  υψηλό πληθωρισμό φέτος. Και αυτό γιατί από την 1η Ιανουαρίου 2023 “ξεπαγώνουν” οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις που έχουν υπολογιστεί με βάση τους νόμους Κατρούγκαλου και Βρούτση. Η αύξηση από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους θα υπολογιστεί με βάση την φετινή πορεία του ΑΕΠ και του πληθωρισμού. Έτσι, όσο περισσότερο αυξηθεί το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός (αν και η αύξηση του πληθωρισμού αποτελεί ένα αρνητικό φαινόμενο για τα εισοδήματα όλης της κοινωνίας), τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση η οποία θα αποφασιστεί για τις κύριες συντάξεις.

******

ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΣΧΑ: Με την ακρίβεια να «γονατίζει» τα νοικοκυριά όλο και περισσότερο και τον πληθωρισμό να φτάνει σε ρεκόρ 25ετίας, στο 6,2%, η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Έτσι, προκρίνεται η χορήγηση ενός έκτακτου επιδόματος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίδομα θα δοθεί ενόψει Πάσχα σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, όπως χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια ανέργους και δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Το ύψος του επιδόματος θα ανέρχεται από 250 ευρώ έως 300 ευρώ. Υπάρχουν σενάρια και ιδέες που προφανώς συζητούνται, ωστόσο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες όταν είναι σίγουρη, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το εφάπαξ επίδομα που… έρχεται.

******

ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ: Νέος γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα ο νέος γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Ο νέος γύρος θα διεξαχθεί στη σκιά της έντασης που διέπει το τελευταίο διάστημα τις ελληνοτρουρκικές σχέσεις μετά τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και του ίδιου του προέδρου Ερντογάν για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά.

******

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: «Θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας, με ή χωρίς την στήριξη εταίρων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντόμιρ Ζελένσκι και κάλεσε τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το ΝΑΤΟ «να είναι ειλικρινείς» ως προς τις προθέσεις τους σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη ένταξη της χώρας του. Απευθυνόμενος σε όσους στηρίζουν την Ουκρανία στην τρέχουσα κρίση, ζήτησε οι κυρώσεις να επιβληθούν άμεσα, καθώς, όπως είπε, «δεν θα έχουν νόημα όταν θα έχουν αρχίσει οι βομβαρδισμοί».

Από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο ουκρανός Πρόεδρος χαρακτήρισε «ξεπερασμένο» το σύστημα ασφάλειας στην Ευρώπη και μίλησε για την ανάγκη «να οικοδομήσουμε ένα νέο σύστημα, πριν βρεθούμε πάλι με εκατομμύρια νεκρούς». «Δεν υπάρχει πλέον “αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μου” και η απειλή δεν αφορά την Ουκρανία, αλλά την Ευρώπη», τόνισε, ενώ, απευθυνόμενος και στη Γερμανία, η οποία αρνείται να παραδώσει εξοπλιστικά συστήματα στην Ουκρανία και περιορίστηκε να στείλει 5000 στρατιωτικά κράνη, ο κ. Ζελένσκι είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ζητιανεύουμε δωρεές (…) ό,τι μας δίνετε, είναι η δική σας συνεισφορά στη διεθνή ασφάλεια. Πολλά μπορούν να γίνουν, μπορούμε να σας δώσουμε λίστα. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει βούληση».

******

ΟΛΑΦ ΣΟΛΤΣ: «Ο πόλεμος απειλεί και πάλι την Ευρώπη και ο κίνδυνος κάθε άλλο παρά έχει αποτραπεί», τόνισε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και κάλεσε για μία ακόμη φορά τη Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, προειδοποιώντας για «πολύ υψηλό κόστος» σε περίπτωση «περαιτέρω παραβίασης της κυριαρχίας της Ουκρανίας».

«Οποιαδήποτε περαιτέρω παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία θα έχει πολύ υψηλό κόστος, αλλά η Δύση δεν πρέπει να αποτύχει στην αναζήτηση της διπλωματικής οδού», δήλωσε ο κ. Σολτς και χαρακτήρισε «παράδοξο» το γεγονός ότι, όπως είπε, υπάρχει ένα «casus belli» από τη Μόσχα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ αυτή τη στιγμή «δεν εκκρεμεί καν τέτοια απόφαση». Επισήμανε ωστόσο ότι το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής συμμάχων είναι αδιαπραγμάτευτο, συμπεριλαμβανομένης και της θεμελιώδους δυνατότητας της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

 


AgrinioStories