Κτίριο Χρυσόγελου 30/4 – «Το πιο γλυκό λεμόνι»

«Το πιο γλυκό λεμόνι»
του Ρένου Χριστοδουλίδη
στο Κτίριο Χρυσόγελου

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού  Νικόλαος Κοροβέσης, σε συνεργασία με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Αιτωλοακαρνανίας και τις Εκδόσεις «Γράμματα»  προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Ρένου Χριστοδουλίδη, «Το πιο γλυκό λεμόνι» την Κυριακή στις 30  Απριλίου 2023 και ώρα 11.00 π.μ στο Κτίριο Χρυσόγελου.

Η υπόθεση του έργου αφορά την ευαίσθητη και παράλληλα δυνατή ομάδα των συνανθρώπων μας που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την «πρόκληση» της αναπηρίας: « Ένα τραγικό τροχαίο, μια μεταθανάτια εμπειρία, οι τρεις Αρχάγγελοι, μια ιερή αποστολή, ένας βαρύς σταυρός, φέρνουν τούμπα τη ζωή του. Η καθημερινότητα ενός ανθρώπου που αναγκάστηκε να κινείται για το υπόλοιπο τη ζωής του πάνω σ’ ένα αναπηρικό αμαξίδιο. Μια σειρά απίθανων μικρών προσωπικών ιστοριών σφραγίζουν ανεξίτηλα την μετέπειτα ζωή του Παύλου Αστερούδη και καθορίζουν το μέλλον του. Συγκλονιστικά και αποκαλυπτικά όνειρα ενισχύουν την χριστιανική του πίστη και επαναφέρουν την αισιοδοξία στη ζωή του. Έχει ν’ αντιπαλέψει με τους δαίμονές του, τα σκοτεινά μονοπάτια της ψυχής, τα κατά διάνοια αμαρτήματα. Πρέπει να βρει τη ψυχική δύναμη να μην λυγίσει, να κοιτάξει μπροστά, να ζήσει με αξιοπρέπεια. Όλα παίζονται στο μυαλό του, στο κλικ εκείνο που αλλάζει τη φιλοσοφία της ζωής για μια αισιόδοξη θεώρησή της. Στον σκληρό αγώνα του δεν είναι μόνος. Μπροστά στα αδιέξοδα και την ατολμία του, ουράνιοι και επίγειοι Άγγελοι σπεύδουν να τον συντρέξουν. Μικρές και μεγάλες «κατακτήσεις» ενισχύουν την αυτοπεποίθησή του και του δίνουν κουράγιο. Η «γλυκιά» γεύση ενός λεμονιού είναι μια κατάκτηση που καθορίζει το υπόλοιπο της ζωής του βοηθώντας τον να εξασφαλίσει στο μέλλον όσα πίστευε ότι θα του στερούσε η αναπηρία.»

Τη βιβλιοπαρουσίαση θα πλαισιώσει με την ομιλία της η Φιλόλογος Παναγιώτα Φλωροπούλου, η οποία θα αναφερθεί στην καθημερινότητα των ΑΜΕΑ στη σύγχρονη εποχή. Την παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιήσει η Φιλόλογος Ελένη Πλακίδα, ενώ η εκδήλωση θα διανθιστεί με τη μουσική επένδυση των μαθητών της Ομάδας Φιλαναγνωσίας του 2ου Γενικού Λυκείου της Ι.Π Μεσολογγίου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα.

 Ο Τομέας Πολιτισμού εμπλουτίζει τα πρωινά της Κυριακής με ενδιαφέρουσες  βιβλιοπαρουσιάσεις που άπτονται τόσο του κοινωνικού ενδιαφέροντος και της ευαισθησίας όσο και της πνευματικής καλλιέργειας του κοινού, στοχεύοντας σε μια αδιάκοπη ενασχόληση με τον χώρο των γραμμάτων και των ανθρώπων που τα υπηρετούν επάξια.

 

 


AgrinioStories