Κρυονέρι – Παράδεισος αναρρίχισης και οικογενειακών διακοπών

Το Κρυονέρι με το γραφικό λιμανάκι του
βρίσκεται 3 χιλ. ανατολικά του Γαλατά Μεσολογγίου

 

Είναι ένας πανέμορφος παραλιακός οικισμός με 90 περίπου κατοίκους και  ανήκει διοικητικά στη Τοπική Κοινότητα Γαλατά του δήμου Ναυπακτίας. Θεωρείται το επίνειο του Γαλατά και βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Αιτ/νίας, σχεδόν απέναντι από την Πάτρα, στην ακτή του όρμου Καλυδώνας και στους πρόποδες του όρους  Βαράσοβα.  Εντυπωσιακή είναι η ομορφιά των πανύψηλων αυτών βράχων που  είναι ιδανικοί για αναρριχήσεις.

 

 

Αν προχωρήσετε ανατολικά, μπορείτε να απολαύσετε τα  παγωμένα και κρυστάλλινα νερά της γλύφας και αν περάσετε το πέτρινο γεφυράκι, θα βρεθείτε κάτω από τα απότομα βράχια της Βαράσοβας και  στις διαδρομές αναρρίχησης, καθώς και στο μονοπάτι της γλύφας που είναι από σιδηροκατασκευή.

 

Η διαδρομή αναρρίχισης “Ρεμάλι” στη Βαράσοβα, ακριβώς απέννατι από το Κρυονέρι (Πηγή https://anevenontas.gr/)

 

Στo μικρό λιμανάκι του Κρυονερίου αράζουν ψαροκάικα και σκάφη αναψυχής. Οι ναυτικοί, όμως δεν το θεωρούν ασφαλή όρμο ούτε καλό αγκυροβόλιο, γιατί στην περιοχή πνέουν άνεμοι με μεγάλη ένταση. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και όταν δεν φυσούν δυνατοί, ανατολικοί άνεμοι το Κρυονέρι  είναι ιδανικό για θαλάσσια σπορ (θαλάσσιο σκι , σέρφιγκ , Jet ski , κ.ά.)

Η όμορφη, μικρή παραλία  του Κρυονερίου ενδείκνυνται για κολύμπι. Είναι ιδιαιτέρως  ασφαλής για τα μικρά παιδιά, αφού διαθέτει κρυσταλλένια, ρηχά νερά ενώ στην υπέροχη  παραλία της Καβουρότρυπας θα απολαύσετε τον ήλιο ξαπλώνοντας στα ασπρόμαυρα βότσαλά της .

 

 

 

Στο Κρυονέρι υπάρχουν αρκετά σύγχρονα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια με όλες τις ανέσεις  για μαγευτική διαμονή. Στη περιοχή επίσης υπάρχουν ψαροταβέρνες, Club, καφετέριες , ουζερί από τα οποία άλλα λειτουργούν το χειμώνα και άλλα όχι. Εδώ  δεν θα βρείτε super market.  Το πιο κοντινό είναι στο Γαλατά. Χωρίς να υπάρχει οργανωμένο κάμπινγκ, δεν είναι λίγοι οι λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ, που κάθε χρόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επισκέπτονται το Κρυονέρι.

Στο Κρυονέρι μπορείτε να πάτε  οδικώς με  το αυτοκίνητό σας, είτε με το δικό σας σκάφος, αν ερχόσαστε διά θαλάσσης. Υπάρχει βεβαίως μαρίνα για σκάφη αναψυχής αλλά εδώ δεν θα βρείτε βενζινάδικο. Αν τυχόν χρειασθείτε καύσιμα για το σκάφος σας  το πλησιέστερο βρίσκεται στο Γαλατά. Νομίζω όμως ότι με ένα τηλεφώνημα μπορούν να σας εξυπηρετήσουν.

Επίσης, στο Kρυονέρι μπορείτε να πάτε και δια αέρος και  με το ελικόπτερό σας να προσγειωθείτε στην άκρη της προβλήτας όπου  υπάρχει πρόχειρο ελικοδρόμιο, να φάτε τα ωραία σας ψάρια  και να αναχωρήσετε.

Επίσης υπάρχουν 8 δρομολόγια ημερησίως των αστικών συγκοινωνιών από Μεσολόγγι προς Γαλατά και κάποια προς Κρυονέρι.

Το τρένο στα χρόνια της 10ετίας του 1880

Το τρένο ήρθε στη ευρύτερη περιοχή μας στα χρόνια της 10ετίας του 1880 στη θητεία του πρωθυπουργού Χαρ. Τρικούπη. Αρχικά , συνδέθηκε το Μεσολόγγι με το Αγρίνιο και κατά το 1891 συνδέθηκε και  το Κρυονέρι. Η κατασκευή του τρένου εκείνη την εποχή δημιούργησε πολλές αντιδράσεις από εκείνους που θίχτηκαν τα κτήματά τους γιατί έχασαν τη γη τους, όπως συνέβη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος.

 

 

«Η άφιξις ενταύθα του αρχηγού της αντιπολιτεύσεως κ. Τρικούπη συνεδέθη με αξιοσημείωτον γεγονός. Πρώτος εγκαινίασε την γραμμήν του σιδηροδρόμου Κρυονερίου, διότι  η χθές φέρουσα εκ Κρυονερίου τον κ. Τρικούπην αμαξοστοιχία ήτο η πρώτη τεθείσα εις κοινήν χρήσιν . Και ούτως έπρεπε να συμβή. Ο πρωτεργάτης του σιδηροδρομικού τούτου έργου, όπερ εμποιεί τιμήν τη χώρα ημών, έπρεπε και να εγκαινιάση αυτό. Οποία ευοίωνος σύμπτωσις! Από Κρυονερίου δε μέχρι της πόλεως Μεσολογγίου άπασαι αι εξοχικαί οικίαι ήσαν σημαιοστόλιστοι, ιδίως δε το χωρίον Γαλατά έπλεεν εις τας σημαίας και τα φώτα. Ενταύθα είχον κατέλθει και πλείστοι των δημάρχων χαιρετίσαντες τον κ. Τρικούπην».(Απόσπασμα από ρεπορτάζ της εφημερίδας  « Νέα εφημερίς » 27 Απριλίου 1891 για τα εγκαίνια της νέας σιδηροδρομικής γραμμής).

 

Ο Χαρ. Τρικούπης, ερχόμενος για τον τελευταίο του προεκλογικόν αγώνα στις εκλογές που έχασε παταγωδώς (16/29 Απρ. 1895) όταν βρέθηκε στο Κρυονέρι μπροστά σε άσχημες για την αποβίβαση των επιβατών καιρικές συνθήκες, ακούστηκε να λέει: «Με εξηπάτησεν!», υπονοώντας το Γάλλο λιμενολόγο μηχανικό, ο οποίος είχε προκρίνει ως ασφαλή τη θέση του Κρυονερίου.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.galatas.gr | www.anevenontas.gr

AgrinioStories