Κραυγή αγωνίας από παραγωγούς του Καινούργιου

Να στηριχθούν οι παραγωγοί
του Καινούργιου Αγρινίου
της πράσινης επιτραπέζιας ελιάς Αγρινίου

  • του Γρηγόρη Θεοδωράκη

Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι παραγωγοί της  πράσινης επιτραπέζιας ελιάς στο Καινούργιο Αγρινίου. Ειδικότερα με ψήφισμα που εξέδωσαν από κοινού η Δημοτική Κοινότητα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός και ο Αγροτικός Σύλλογος της περιοχής αναφέρονται στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν (απουσία εργατικών χεριών, έλλειψη αρδευτικών έργων, κακή αγροτική οδοποιία)  και επικεντρώνονται στις χαμηλές τιμές που διαμορφώνονται φέτοςοι οποίες σε συνδυασμό με την εκτόξευση του κόστους παραγωγής (αύξηση τιμής πετρελαίου, λιπασμάτων και γενικά αγροτικών εφοδίων) καθιστούν σχεδόν αδύνατη την επιβίωσή τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα για τη στήριξη συνολικά του αγροτικού κόσμου, ιδίως στην κατεύθυνση μείωσης του κόστους παραγωγής. Ειδικότερα, η  επιτραπέζια ελιά Αγρινίου, ένα ιδιαίτερα ποιοτικό προϊόν το οποίο αποτελεί το βασικό μέσο βιοπορισμού για πολλούς κατοίκους της περιοχής πρέπει να στηριχθεί με κάθε μέσο.  Η πολιτεία οφείλει να παρέμβει άμεσα  ώστε να διασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές εισόδημα στους καλλιεργητές. Ταυτόχρονα πρέπει να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση για την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της επιτραπέζιας πράσινης ελιάς που παράγεται στην περιοχή στην Αιτωλοακαρνανίας,  την ενδυνάμωση της ποιότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης της στην αγορά.

Ο πρωτογενής τομέας είναι η μεγάλη δύναμη της Αιτωλοακαρνανίας. Ο νόμος διαθέτει πλούσιους φυσικούς  πόρους,εξαιρετικήγεωμορφολογία και παράγειπροϊόντα εξαιρετικής ποιότητας. Χρέοςόλων  μας να στηρίξουμε τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο και ιδίως τουςνέους παραγωγούς. Χρέος όλων μας να αναδείξουμε την Αιτωλοακαρνανία σε πρότυπο κέντρο του αγροτοδιατροφικού τομέα.

 


AgrinioStories