Κώστας Σιέττος: «Ήρθε η ώρα να συμπορευτούμε…»

Κώστας Σιέττος:
«Ήρθε η ώρα να συμπορευτούμε
με το κόκκινο της αυγής και της ελπίδας!»

  • του Κώστα Σιέττου

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η πρόσκληση να συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκομαι εδώ στο Αγρίνιο την ιδιαίτερη πατρίδα της μητέρας μου άρα και δική μου πατρίδα.

Το Αγρίνιο της προσφυγιάς, το Αγρίνιο των 120 κομμουνιστών ΕΑΜιτών που εκτελέστηκαν την Μ. Παρασκευή του ’44, το Αγρίνιο της Μαρίας Δημάδη, των αγωνιστών, των καπνεργατών, της αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, των εργαζομένων, των ανέργων, των καθημερινών αγωνιστών της ζωής.

Μιας ζωής που η αστική τους δημοκρατία και οι κυβερνήσεις τους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι μεταλλάξεις τους και οι συνδυασμοί τους την έχουν κάνει μαρτύριο.

Γιατί η ανάπτυξη τους βασίζεται στη διάλυση των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, τις περικοπές μισθών και των συντάξεων, την εξάλειψη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την εμπορευματοποίηση της Υγείας της Παιδείας στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.

Η ανάπτυξη τους είναι κόλαση για τους εργαζόμενους.

Ιδιαίτερα στην επαρχία που έχει εγκαταλειφθεί και την Αιτωλοακαρνανία που μαστίζεται από την ανεργία και την υποαπασχόληση. Και αυτό αντανακλάται και στη συνεχή μείωση του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της “Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών 2021”, της (ΕΛΣΤΑΤ). Ο πληθυσμός της Αιτωλοακαρνανίας ανέρχεται σε 192 χιλ, καταγράφοντας μείωση 9% σε σχέση με το 2011, σχεδόν τριπλάσια από πανελλήνιο μέσο όρο (3,5%). Ο δήμος Αγρινίου καταγράφει μείωση της τάξης του 6% με τον πληθυσμό του να ανέρχεται σε 88.971 ο δήμος Μεσολογγίου καταγράφει μείωση 7%, ο δήμος Ναυπακτίας 10%, ο δήμος Αμφιλοχίας 12%, ο δήμος Ξηρόμερου 13%, ο δήμος Ακτίου Βόνιτσας 16% και το Θέρμο 30%.

Γιατί η ανάπτυξη τους πραγματοποιείται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων λίγων με πλούτο που δεν τον βάζει ο νους που ζουν μέσα στην αφθονία και την χλιδή ενώ από την άλλη η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δεν ξέρει τι θα ξημερώσει, ζει στην εργασιακή ανασφάλεια, στην ανεργία, με στερήσεις, και ακόμα στην ανέχεια. Στην ΕΕ 1 στους 5 είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, οι άστεγοι ξεπερνούν τα 4 εκατ. Στις ΗΠΑ το διάστημα Μάρτιος – Μάιος 2020 οι άνεργοι ξεπέρασαν τα 38 εκατ. ενώ την ίδια περίοδο τα κέρδη των δισεκατομμυριούχων ξεπέρασαν τα 430 δις. δολάρια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η περιουσία 2,200 καπιταλιστών είναι διπλάσια από όσα έχει το 60% του ενήλικου πληθυσμού της γης. Απ’ την άλλη σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάθε 1 λεπτό πεθαίνει ένα παιδάκι κάτω των 5 ετών από πνευμονία και ελονοσία. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Oxfam για το 2022, 1 εκατ. άνθρωποι φτωχοποιούνται κάθε 30 ώρες ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα δημιουργείται ένας ακόμα δισεκατομμυριούχος.

Αυτός είναι ο παραλογισμός, η βαρβαρότητα του καπιταλισμού. “Οι σιτοβολώνες να είναι γεμάτοι και ο λαός να πεινάει”

Γιατί είναι παραλογισμός να υπάρχουν τόσο μεγάλες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας και που όχι μόνο δεν αξιοποιούνται για την ικανοποίηση των μεγάλων κοινωνικών αναγκών αλλά αντίθετα με ό,τι προβάλει η αστική προπαγάνδα, αυτές οι δυνατότητες εντείνουν την επίθεση προς τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Γιατί είναι βαρβαρότητα να μένεις για χρόνια άνεργος, είναι βαρβαρότητα να σου παίρνουν το σπίτι για 800 ευρώ, να βλέπεις προσφυγόπουλα από τους πολέμους τους να πνίγονται στην θάλασσα και να βλέπεις στα πνιγμένα παιδιά τα δικά σου παιδιά, να βλέπεις το παιδί σου, τους γονείς σου να πεθαίνουν λόγω των τραγικών ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Αυτό το παράλογο, βάρβαρο σύστημα που παράγει φτώχεια ανεργία, πολέμους, προσφυγιά, θα πρέπει να παραμεριστεί, και μπορεί να παραμερισθεί.

Η ουσία των πραγμάτων είναι ότι στον καπιταλισμό, το κράτος όσο “δημοκρατικό” όσο “κοινωνικό” και αν το βαφτίζουν, είναι μέγγενη καταστολής και καταπίεσης στα χέρια αυτών που έχουν τα κλειδιά της οικονομίας, με σκοπό την εκμετάλλευσή της εργατικής τάξης, είναι η δικτατορία των λίγων πάνω στους πολλούς. Είναι η “δημοκρατία” της αστυνομικής βίας και καταστολής. Και όλα τα αστικά κόμματα υπηρετούν αυτό το σκοπό ξεγελώντας τον λαό.

Αλλά δεν πρέπει και δεν έχουμε κανένα λόγο να δούμε το μέλλον με απαισιοδοξία και μοιρολατρία.

Σήμερα στα Πανεπιστήμια, στα Νοσοκομεία, στα εργοστάσια έχουν ανάψει εστίες αντίστασης που μας γεμίζουν με αισιοδοξία και δύναμη.

Η “Πανσπουδαστική” στις φοιτητικές εκλογές αναδείχθηκε πρώτη δύναμη πανελλαδικά με ποσοστό 33,43%, το μεγαλύτερό της εδώ και δεκαετίες! Η “Πανσπουδαστική” αναδείχθηκε πρώτη δύναμη σε 15 πανεπιστημιακά ιδρύματα και σε 118 Συλλόγους!

Στις εκλογές του 2022, η ΔΗΠΑΚ γιατρών αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, σε 10 νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου και συγκεκριμένα σε ”Ευαγγελισμό”, ”Αττικόν”, ”Θριάσιο”, ”Σωτηρία”, ”Ερυθρό Σταυρό”, ”Λαϊκό”, ”Τζάνειο”, Παίδων ”Αγία Σοφία”, Γενικό Ογκολογικό Κηφισιάς, ΨΝΑ Δαφνί.

Οι εργάτες στην ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν στον δρόμο του αγώνα που τους κρατά στην εργασία και τα σπίτια τους.

Το ΚΚΕ είναι στο κέντρο αυτού του αγώνα του αγώνα για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που έχουν ανάγκη ο λαός, η εργατική τάξη, οι φτωχοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία.  Για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες στη δουλειά, στην Ασφάλιση, στην Υγεία, στην Παιδεία,, για να γίνουν τα αναγκαία έργα ανάπτυξης και προστασίας για το λαό και όχι για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα:

  • που αντιστέκεται αταλάντευτα, ανυποχώρητα, χωρίς ναι μεν αλλά, για τα δίκια της λαϊκής οικογένειας,
  • που αποκαλύπτει στο λαό, τα αντιλαϊκά σενάρια που επεξεργάζονται και εφαρμόζουν τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις τους
  • που αντιστέκεται με όλες του τις δυνάμεις να μην χάσει κανείς το σπίτι του από πλειστηριασμούς που νομοθετήθηκαν από τις όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις,
  • που αντιστέκεται για να μη χάσει κανείς την δουλειά του εξαιτίας όλων των αντεργατικών νόμων που έχουν ψηφίζει και με τα δυο χέρια τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις τους
  • που βρίσκεται στα εργοστάσια στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς,
  • που αγωνίζεται για πραγματικά αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Σήμερα ήρθε η ώρα να γυρίσουμε την πλάτη μας σε όλους αυτούς που μας κοροϊδεύουν όλα αυτά τα χρόνια. Να πούμε φτάνει πια.

Σήμερα ήρθε η ώρα να συμπορευτούμε με το ΚΚΕ. Σήμερα ήρθε η ώρα να συμπορευτούμε με το ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο που φοβούνται. Το φοβούνται όπως ο διάολος το λιβάνι, Δε φοβούνται τίποτε άλλο. Σήμερα ήρθε η ώρα να συμπορευτούμε όπως λέει και ο ποιητής με το

κόκκινο της θυσίας,
της αγρύπνιας κόκκινο,
κόκκινο της αυγής και της ελπίδας,
κόκκινο κατακόκκινο».

 

Ο Κώστας Σιέττος, είναι καθηγητής Πανεπιστημίου Νάπολης Ιταλίας. Το κείμενο της ανάρτησης αποτελεί χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση του ΚΚΕ στο Αγρίνιο με κεντρικό ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα.

AgrinioStories