Κεχρινιά Βάλτου – Αρχαία Μπελιχρηνιάσσα

Η Κεχρινιά
βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Πεταλά (Θύαμον),
βορειοανατολικά της λίμνης Αμβρακίας
σε απόσταση 14,5 χλμ. ΝΑ. από την Αμφιλοχία.

Πρόκειται για γραφικό χωριό με αρκετά παλιά πέτρινα σπίτια και σοκάκια του οποίου οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία. Στην περιοχή υπάρχουν σημαντικά ίχνη κατοίκησης (ερείπια κάστρου, δεξαμενή, τάφοι) από την μυκηναϊκή εποχή. Στο χωριό αναφέρονται οι περιηγητές Leon Henzey στο βιβλίο του “Το Όρος Όλυμπος και η Ακαρνανία” και ο συνταγματάρχης William Martin Leake “Ταξίδι στη Βόρεια Ελλάδα” όταν επισκέφθηκαν την περιοχή (γύρω στα 1800) γράφοντας ότι συνάντησαν στη περιοχή ερείπια αρχαίων κατοικιών. Στο όρος Πεταλάς λίγο πριν το χωριό από την είσοδο της Αμφιλοχίας, βρίσκεται το μη επισκέψιμο σπήλαιο “Πουρνάρια” και στο δρόμο προς τον οικισμό Κάναλος το σπήλαιο “Σπιρτούλη”. Η περιοχή είναι γνωστή για τα ονομαστά “Άγρια Άλογα του Πεταλά”, τα οποία ζουν ελεύθερα σε πολυπληθείς αγέλες και θεωρείται ότι ανήκουν σε σπάνια ράτσα της οροσειράς της Πίνδου.

 

 

 

 

 

Η αρχαία Μπελιχρηνιάσσα

Η αρχαία πόλη της Μπελιχρηνιάσσας βρίσκεται νοτιοανατολικά του χωριού προς τον οικισμό Κάναλος. Θεωρείται, σύμφωνα με ορισμένους, ως μία από τις πέντε πόλεις του αρχαίου κράτους της Αμφιλοχίας, ενώ σύμφωνα με άλλους ότι ανήκε στην αρχαία χώρα των Αγραίων. Έχουν βρεθεί τείχη αρχαίου κάστρου, μία αρχαία κυκλική δεξαμενή καθώς και αρκετοί μυκηναϊκοί τάφοι. Οι πιο σημαντικοί είναι στη τοποθεσία “Μέγα Βουνί”, όπου βρέθηκε θολωτός τάφος που χρονολογείται μεταξύ 1400 – 1100 π.Χ. καθώς και αυτός σε έργα της επαρχιακής οδού Κεχρινιά – Λεπενού που πιθανολογείται ότι εκεί πρέπει να βρισκόταν το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης.

 

“Μέγα Βουνί” – Θολωτός τάφος που χρονολογείται μεταξύ 1400 – 1100 π.Χ.

 

“Μέγα Βουνί” – Θολωτός τάφος που χρονολογείται μεταξύ 1400 – 1100 π.Χ.

 

Η διάμετρος του θαλάμου του είναι 3,40 και το σωζόμενο ύψος της θόλου 1,65 μ., διατηρώντας 20 δακτυλίους, που διαμορφώνονται σε κανονικές οριζόντιες σειρές (εικ. 1-2).Ο δρόμος, μήκ. 3,50 μ., καλύπτεται από οριζόντιες πλακοδοκούς. Μορφολογικά εντάσσεται στην ομάδα τάφων της βορειοδυτικής Ελλάδας με μικρές σχετικά διαστάσεις και δρόμο που οδηγεί στο θάλαμο χωρίς ειδική διαμόρφωση (στόμιο και πρόσοψη). Στο εσωτερικό του ήταν εντελώς διαταραγμένος. Περισυλλέχθηκε πληθώρα κεραμικής που ανήκει στην υστεροελλαδική IIIΑ1-ΙΙΙΑ2 (14ος αι. π.Χ.), ενώ δεν λείπει και η τοπική χειροποίητη (εικ. 3), η οποία υποδηλώνει επαφές με άλλες περιοχές του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου (Ήπειρος, Ιόνια νησιά).

Διοικητικά

Επίσημα αναφέρεται το 1836 να προσαρτάται στον τότε δήμο Αμβρακίας. Το 1912 με το ΦΕΚ 261Α – 31/08/1912 συστήνεται κοινότητας Κεχρινιάς και ο οικισμός ορίζεται έδρα της. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, μαζί με τους οικισμούς Μακρυχώρια, Κομποθέκλα, Κάναλος, Άγιοι Θεόδωροι και Φαλαγγιάς αποτελούν την Τοπική Κοινότητα Κεχρινιάς που ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Αμφιλοχίας του Δήμου Αμφιλοχίας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ως κοινότητα έχει πληθυσμό 762 κατοίκους, ενώ ως οικισμός 488.

Οι λάτρες της πεζοπορίας και της φύσης θα εντυπωσιαστούν από τις πλαγιές και τους λόφους του όρους Πεταλάς (Θύαμος), το οποίο καταλήγει σε κοιλάδα απ’ όπου κυλάει ο ποταμός Αχελώος, αλλά και από την πληθώρα από φαράγγια και σπηλιές που μπορεί κάποιος να εξερευνήσει. Το αξιοπρόσεκτο κατακόρυφο σπήλαιο του “Σπιρτούλη” ευρισκόμενο στο δρόμο προς τον οικισμό Κάναλο και το σπηλαιοβάραθρο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες “Πουρνάρια” που βρίσκεται στο δρόμο από Κεχρινιά προς Αμφιλοχία αποτελούν οπωσδήποτε το καμάρι της περιοχής. Αξιοσημείωτα επίσης στην περιοχή είναι τα μικροφαράγγια “Καστρόρεμμα” και η “Αγγέλως Σπηλιά”. Το πιο εντυπωσιακό όλων ωστόσο είναι οι αγέλες, των πανευρωπαϊκώς γνωστών άγριων αλόγων του Πεταλά, τα οποία θεωρούνται ότι ανήκουν σε σπάνια ράτσα της οροσειράς της Πίνδου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιπρόσθετα, ο επισκέπτης μπορεί να δει τα ερείπια του αρχαίου κάστρου στα ανατολικά του χωριού, το οποίο βρίσκεται πάνω σε μια μάζα βράχων σε σχήμα “πλώρης”, την αξιοπρόσεκτη για την ομορφιά της κατασκευής της κυκλική δεξαμενή που βρίσκεται μέσα στα ερείπια του κάστρου αλλά και αρκετούς μυκηναϊκούς τάφους που συναντώνται στο δρόμο από το χωριό προς το κάστρο.

Τέλος, ο ταξιδιώτης κάνοντας πεζοπορία στις αξιοθαύμαστες πλαγιές της περιοχής θα συναντήσει πολλές εκκλησίες και ξωκλήσια χτισμένα πριν το 1800, όπως ο Άγιος Ιωάννης, Άϊ Λιάς, και το μοναστήρι του αγίου Γεωργίου στη Κεχρινία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


AgrinioStorie