Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 15 Ιουλίου…

Καλεντάρι της 15ης Ιουλίου:
(Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας)

1896: Ψηφίζεται το καταστατικό
του «Εν Αγρινίω Συλλόγου κυριών “Εργάνη Αθηνά”»
1929: Διάβημα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης
για το ζήτημα των 15 φυλακισμένων καπνεργατών,
που βρίσκονται σε απεργία πείνας.

15 Ιουλίου 1896

Ψηφίζεται το καταστατικό του «Εν Αγρινίω Συλλόγου κυριών “Εργάνη Αθηνά”». Στη φωτογραφία που ακολουθεί βλέπετε την πρώτη και τελευταία σελίδα αυτού του καταστατικού, στο οποίο καταγράφονται οι σκοποί του συλλόγου και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής.

 

Πηγή Αρ. Μπαρχαμπά, Το Αγρίνιο κάποτε

 

15 Ιουλίου 1929

Η Εργατική Βοήθεια έκανε διάβημα διά του δικηγόρου της Πορφυρογένη προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης για το ζήτημα των 15 φυλακισμένων καπνεργατών που βρίσκονται σε απεργία πείνας. Ο υπουργός παρά τη σωρεία των τηλεγραφημάτων, τα οποία στάλθηκαν στην Κυβέρνηση, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα και ότι θα ζητήσει τηλεγραφικά πληροφορίες από τον Εισαγγελέα Μεσολογγίου. Παρόλα αυτά είπε ότι δεν μπορεί να διατάξει την απόλυση των καπνεργατών. Μετά από αυτά η Εργατική Βοήθεια εξέδωσε ανακοινωθέν με το οποίο καλεί τους εργάτες όλης της χώρας να απαιτήσουν με όλα τα μέσα την απόλυση των δεκαπέντε καπνεργατών. (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 16/7/1929)

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Το σκίτσο που κοσμεί το εξώφυλλο της έκδοσης του καταστατικού του «Εν Αγρινίω Συλλόγου κυριών “Εργάνη Αθηνά”»


AgrinioStories