Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 5 Απριλίου

 

Αγρινιώτικο καλαντάρι Απριλίου

5 Απριλίου 1959

Οι δημοτικές εκλογές της 5ης Απριλίου

Οι τρίτες «επίσημες»[1] εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση στη χώρα, μετά την απελευθέρωσή της από τις δυνάμεις κατοχής του «Άξονα», πραγματοποιήθηκαν στις 5 Απριλίου του 1959. Ο νόμος όριζε ότι η εκλογή του Δημάρχου θα είναι έμμεση και ότι το πρόσωπο που θα αναδειχθεί στο συγκεκριμένο αξίωμα θα προκύψει με φανερή ψηφοφορία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα αναδειχθεί από τις εκλογές της προαναφερόμενης ημερομηνίας (5 Απριλίου 1959). Για την εκλογή του Δημάρχου απαιτούνταν αρχικά η πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνολικού αριθμού των Συμβούλων . Όριζε επίσης ότι για την κατανομή των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου θα ίσχυε το σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο έπαιρνε ως βάση την εκλογική δύναμη του κάθε συνδυασμού.

Στις εκλογές της 5ης Απριλίου 1959 στο Αγρίνιο, ψηφίσαν 9.059 εκλογείς, σε δεκατρία (13) εκλογικά τμήματα και συμμετείχαν οι τρεις συνδυασμοί που ακολουθούν:

  1. Ο συνδυασμός τουΔημήτρη Καπούλα με έμβλημα την «ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕ ΚΛΑΔΟΝ ΕΛΑΙΑΣ» και υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους τους[2]: Χρ. Αγγέλης, Δημήτρης Γιαννακάς Τίμος Γρανίτσας, Δημήτρης Ζάβρας, Δημήτρης Καπούλας, Στράτος Μπαρλάς,  Αριστείδης Παρθένης, Αντώνης Πάτρας, Γιώργος Σιατής, Γιώργος Σιδέρης, Ξενοφώντας Τσιτσιμελής και Γιώργος Φλώρος.
  1. Ο συνδυασμός τουΓιώργου Παπαϊωάννου με έμβλημα τον «ΗΛΙΟ» και υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους τους παρακάτω: Δημήτρης ΑνδρικόπουλοςΓιώργος Βακαλόπουλος, Κώστας Βλάμης, Κώστας Βεργώνης, Τασία Βότση, Κώστας Κοντοπάνος[3], Παναγιώτης Κυλάφης, Σεραφίμ Μανώλης, Γιώργος Μητρονίκας, Σωτήρης Ξυθάλης, Γιώργος Παπαϊωάννου, Σωκράτης Παπακωνσταντίνου Θύμιος ΠιστιόλαςΔημήτρης Σαραντόπουλος, Θανάσης Στραβοδήμος, Τάκης Τσιτσιμελής, Βαγγέλης Φράγκος, και Χρ. Χαβέλλας.
  1. Ο συνδυασμός τουΗλία Σαγιώργη με έμβλημα τον «ΕΛΑΤΟ»[4] και υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους τους παρακάτω: Νίκος Γαρουφαλής, Δημήτρης Κάππας, Κώστας Κιτσοπάνος, Αποστόλης ΚόκλαςΔημήτρης ΜακρήςΗλίας Σαγιώργης, Νίκος Σκεπαρνιάς, και Σωτήρης Σταθόπουλος.

Ο συνδυασμός του Γιώργου Παπαϊωάννου κέρδισε τις εκλογές λαμβάνοντας 4.090 ψηφοδέλτια. Δεύτερος σε αριθμούς ψήφων ήταν ο συνδυασμός του Δημήτρη Καπούλα, ο οποίος πήρε 2.916 ψηφοδέλτια και τρίτος ήρθε ο συνδυασμός του Ηλία Σαγιώργη με 2.053 ψηφοδέλτια.

Η νέα δημοτική αρχή εγκαταστάθηκε στις 19 Μαΐου της ίδιας χρονιάς και Δήμαρχος αναδείχθηκε, ο Γιώργος Παπαϊωάννου, μετά από τρεις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού στις πρώτες δύο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων του Δημοτικού Συμβουλίου. Την τρίτη φορά εκλέχτηκε μόνο με τις ψήφους των Δημοτικών Συμβούλων της παράταξης του και σχετική πλειοψηφία, όπως προέβλεπε ο νόμος.

Στις 31 Μαΐου το Δημοτικό Συμβούλιο εξέλεξε για πρόεδρό του τον Γιώργο Σιδέρη, αντιπρόεδρο, τον Στράτο Μπαρλά και Γραμματέα, τον Απόστολο Κόκλα.

Στη Δημαρχιακή Επιτροπή εκλέχτηκαν οι: Χρ. Αγγέλης[5], Δημήτρης Μακρής, Παναγιώτης Κυλάφης και Θύμιος Πιστιόλας.

 

* Με πληροφορίες που αντλήθηκαν από την εξαιρετική δουλειά του Επίτιμου (μετά τη συνταξιοδότησή του) Διευθυντή του Δήμου Αγρινίου, Δημήτρη Καφρίτσα, με τίτλο «Δήμαρχοι και Δημοτικά Συμβούλια 1951 – 1957», η οποία τυπώθηκε ως «Επίμετρο», στον τόμο «Δήμαρχοι και Δημαρχίες 1833 – 2007», της Μεταξούλας Μανικάρου και της Χρυσούλας Σπυρέλη, που εκδόθηκε από το «Δήμο Αγρινίου» και τις εκδόσεις «Το Δόντι», το Δεκέμβριο του 2009.
1.Είναι απαραίτητη η χρήση του επιθέτου «επίσημες», ως επιθετικός προσδιορισμός στη λέξη «εκλογές», γιατί έτσι μόνο μπορεί να είναι αληθής η αρίθμηση τους. Ας μην ξεχνάμε ότι σε τοπικό επίπεδο ήταν οι τέταρτες, αφού είχαν προηγηθεί της επίσημης αρίθμησης του κράτους οι εκλογές που είχε αποφασίσει και διεξαγάγει η επιτροπή που είχε εκλεγεί δια βοής στην Πλατεία Μπέλλου την ημέρα της απελευθέρωσης της πόλης από το Τάγμα Ασφαλείας του Τολιόπουλου, λίγες μέρες μετά την αποχώρηση από το Αγρίνιο του γερμανικού στρατού κατοχής. Σε εκείνες τις εκλογές είχε εκλεγεί, ως γνωστόν, εμμέσως από το δημοτικό συμβούλιο και με βάση τον κώδικα για την τοπική αυτοδιοίκηση της ΠΕΑΕΑ, Δήμαρχος της πόλης, ο Θανάσης Κακογιάννης. Οι εκλογές αυτές αν και αποσιωπούνται από τις επίσημες αριθμήσεις του ελληνικού κράτους, δεν αποσιωπούνται από την ιστορία. Οι ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές 1959 διεξήχθησαν την Κυριακή 5 Απριλίου 1959 μέσα σε κλίμα έντονης αντιπαλότητας, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει περιστατικά «βίας και τρομοκρατίας», σύμφωνα με τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων της εποχής. Στους περισσότερους δήμους απαιτήθηκε η διαδικασία των επαναληπτικών εκλογών προκειμένου να επιλεγούν οι ανώτατοι άρχοντες και απαιτήθηκαν αλλεπάλληλες ψηφοφορίες μεταξύ των εκλεγέντων δημοτικών συμβούλων μέχρις ότου ανακηρυχθούν επίσημα οι νέοι δήμαρχοι.| 2.Τα ονόματα που είναι γραμμένα με bold γραφή είναι όσοι εκλεχτήκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο ως τακτικά μέλη του συνδυασμού, ενώ όσα είναι γραμμένα με απλή γραφή ήταν τα αναπληρωματικά μέλη. | 3. Ο Κώστας Κοντοπάνος ήταν ο πρώτος αναπληρωματικός του συνδυασμού, ο οποίος πήρε τη θέση του Γιώργου Παπαϊωάννου, όταν αυτός εκλέχτηκε Δήμαρχος. | 4. Ο «ΕΛΑΤΟΣ» ήταν το έμβλημα του συνδυασμού του Αντρέα Παναγόπουλο, του οποίου ο Ηλίας Σαγιώργης ήταν εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος και αυτός που τον διαδέχτηκε στη θέση του Δημάρχου κατά την αυτοδιοικητική περίοδο. | 5. Ο Χρήστος Αγγέλης εκλέχτηκε, επίσης, Αντιπρόεδρος της Δημαρχιακής Επιτροπής)
Φωτογραφία ανάρτησης: Γιλωργος Παπαϊωάννου

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Γιώργος Παπαϊωάννου
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Ημερολόγιο Αγρινίου