ΙΣΑ – «Η προσφορά αίματος είναι πράξη αλληλεγγύης»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου
για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη
«Η προσφορά αίματος είναι πράξη αλληλεγγύης»

«Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( Π.Ο.Υ.) τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη», αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τη σημερινή μέρα.

Και συνεχίζει:

«Την ημέρα αυτή τιμάται, διεθνώς, ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή : 10 λεπτά από το χρόνο του και 400ml αίμα από τα περίπου 5 λίτρα που έχει.

Η 14η Ιουνίου είναι η ημερομηνία γέννησης του ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, πατέρα πρακτικά της αιμοδοσίας, που το 1900 ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και αργότερα το Ρέζους.

Στη χώρα μας μόνο το 52% του συλλεγόμενου αίματος προέρχεται από εθελοντική αιμοδοσία, ενώ το 48% προέρχεται από δότες του συγγενικού περιβάλλοντος των ασθενών. Αντίθετα, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπη το αίμα προέρχεται κατά 95-100% από εθελοντές αιμοδότες. Επίσης, η Ελλάδα έχει πολύ ισχνή δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού και μικρό αριθμό εθελοντών δοτών οργάνων.

Ο εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία, είναι μια έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης. Είναι καιρός και στη χώρα μας να αλλάξουμε την εικόνα, με συνεχή και συστηματική ενημέρωση που θα νικήσει την άγνοια, την αδιαφορία και το φόβο και θα μας εξασφαλίσει επάρκεια αίματος.

Η διαθεσιμότητα του αίματος και των προϊόντων του είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική διαχείριση

  • γυναικών με αιμορραγία λόγω επιπλοκών της εγκυμοσύνης και του τοκετού
  • ασθενών με αιματολογικά νοσήματα, κληρονομικές αιμοσφαιρινοπάθειες, όπως η μεσογειακή αναιμία και η δρεπανοκυτταρική αναιμία και ανοσιακή ανεπάρκεια
  • τραυματιών, καθώς και ασθενών που υποβάλλονται σε ιατρικές και χειρουργικές επεμβάσεις

Ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα αιμοδοσίας, που χαρακτηρίζεται από ευρεία και ενεργό συμμετοχή του πληθυσμού, είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των αναγκών σε αίμα, τόσο κατά τις ειρηνικές περιόδους, όσο και κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Καλούμε όλους τους πολίτες να στηρίξουν και να συμμετέχουν ενεργά στις εθελοντικές αιμοδοσίες που διοργανώνονται στην περιοχή μας από το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας Νοσηλευτική Μονάδα Αγρινίου και από τους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών.

Η προσφορά αίματος είναι μία πράξη αλληλεγγύης. Γίνε μέλος της προσπάθειας και σώσε ζωές.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!»

 

 

Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου, Φωτογραφία αρχείου

AgrinioStories