Ιερή Πόλη Μεσολογγίου, Το αλωνάκι της Θυσίας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδος
υλοποίησε την βιωματική εκπαιδευτική δράση,
«Ιερή Πόλη Μεσολογγίου, Το αλωνάκι της Θυσίας»

 

  •  της Δρ Ολυμπίας Βικάτου*

Την Παρασκευή, 7 Απριλίου, οι μαθητές της Α΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου Μεσολογγίου συμμετείχαν στο επετειακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας «ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΤΟ ΑΛΩΝΑΚΙ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ», στο πλαίσιο της 197ης επετείου της ηρωικής Εξόδου Μεσολογγίου. Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τον Κήπο των Ηρώων, όπου πληροφορήθηκαν το ιστορικό της 1ης και 2ης πολιορκίας του Μεσολογγίου, καθώς και τις τελευταίες πράξεις τέλους κατά την ηρωική Έξοδο, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον τάφο του Επισκόπου Ιωσήφ Ρωγών, πλησίον του Ι.Ν. Αγίου Αγ. Παντελεήμονος.

Η βιωματική εκπαιδευτική δράση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην περιοδική έκθεση “Επανασύσταση 21” του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, που φιλοξενείται στο “Μουσείο για τον λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό” της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου. Εκεί οι μαθητές, μεταξύ πολλών μοναδικών εκθεμάτων, που μαρτυρούν τις προπαρασκευαστικές επαναστατικές κινήσεις των Αγωνιστών της Δυτικής Ελλάδος για ανεξαρτησία, ενημερώθηκαν για τα φύλλα της εφημερίδας των “Ελληνικών Χρονικών, μέσω ειδικού διαδραστικού εκθέματος, αλλά και για τις προσπάθειες διαμόρφωσης εθνικής ταυτότητας και συγκρότησης συλλογικής μνήμης, μέσω επετείων, εορτασμών και μνημείων.

Τα έντυπα, που διανεμήθηκαν στους μαθητές, σχεδιάστηκαν το 2021 στο πλαίσιο εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος Δρ Ολυμπία Βικάτου και την μουσειοπαδαγωγο Δήμητρα Γαβρίνα, ενώ η εκπαιδευτική δράση υλοποιήθηκε από την τελευταία.

Η εκτύπωση των εκπαιδευτικών εντύπων πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

 

 

 

 

*Αρχαιολόγος – Προϊσταμένη της Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδος

AgrinioStories