Ο Φρανκ Σινάτρα ζούσε το παρόν.
Κάθε νύχτα για αυτόν ήταν μία περιπέτεια
και την απολάμβανε σαν να μην υπάρχει αύριο.
Ρούφηξε την ζωή μαζί με την παλιοπαρέα του,
κοιμήθηκε με εκατοντάδες γυναίκες,
παντρεύτηκε τέσσερις φορές
και τραγούδησε για εκατομμύρια ανθρώπους.
Παρά την έλλειψη μουσικής παιδείας, εξελίχθηκε σε φαινόμενο της αμερικανικής κουλτούρας και ίνδαλμα για τις υπερενθουσιώδεις νεαρές θαυμάστριές του που έμειναν γνωστές στην ιστορία ως bobby soxers.
Άφησε το στίγμα του στο σινεμά με ταινίες όπως το “Όσο υπάρχουν άνθρωποι”, ενώ απογείωσε ερμηνευτικά το “Fly me to the moon”, το “That’s Life”, το “Strangers in the night” και φυσικά το χιλιοπαιγμένο “My Way”, που θεωρείται ακόμη και σήμερα το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι όλων των εποχών, αυτό που σημάδεψε για πάντα την “Φωνή” και αποτυπώνει πλήρως την πορεία και την στάση του απέναντι στις επιλογές του.
Εκτός από μοναδικό ταλέντο, ο Σινάτρα αποτελούσε τον τέλειο συνδυασμό του στυλ, της αυτοπεποίθησης και της κομψότητας. Ήταν ένας άντρας που ήξερε να μεταμορφωθεί πολύ εύκολα στον πιο καλοντυμένο τύπο οπουδήποτε και αν βρισκόταν, και αυτός είναι ο λόγος που ακόμα και σήμερα θεωρείται είδωλο του στυλ. Αν ο και “Ol’ Blue Eyes” έγινε ο σούπερ-σταρ της μουσικής βιομηχανίας και του κινηματογράφου, είχε πολλές σκοτεινές περιόδους κατά την διάρκεια της καριέρας του, καθώς το όνομα του συνδέθηκε με την ιταλική Μαφία και αρκετά από τα ονόματα των συνεργατών του περιέχονταν σε «ύποπτους» φακέλους του FBI.
Ποια είναι όμως 20 πράγματα που μπορεί να μην γνωρίζατε για τον θρυλικό ερμηνευτή;
Η γέννησή του ήταν μία τραυματική εμπειρία
Όταν στις 12 Δεκεμβρίου 1915 γεννήθηκε σε ένα διαμέρισμα στο Χόμποκεν του Νιου Τζέρσεϊ ο Φρανκ Σινάτρα, ήταν μπλε και δεν ανέπνεε. Όλοι θεώρησαν ότι το μωρό ήταν νεκρό, η γιαγιά του όμως το πήρε και το έκανε ένα μπάνιο με κρύο νερό, διαπιστώνοντας πως είναι ζωντανό και υγιές.
Έχει κάποιες ουλές από την γέννα του
Την εποχή εκείνη, οι γέννες δεν ήταν όπως τις ξέρουμε σήμερα. Ο Φρανκ Σινάτρα είχε γεννηθεί με την βοήθεια κάποιων λαβίδων, οι οποίες άφησαν το σημάδι τους στην αριστερή πλευρά του προσώπου του, σε σχήμα ουλής που απλώνεται από τη γωνία του στόματός του μέχρι τη γραμμή του σαγονιού του. Εξαιτίας των ουλών του, ως έφηβος είχε το παρατσούκλι Scarface.
Είχε ανασφάλειες με την εμφάνισή του
Παρόλο που για χιλιάδες έφηβες ο Φρανκ Σινάτρα ήταν ο εφηβικός τους έρωτας και για χιλιάδες άνδρες το είδωλό τους, ο ταλαντούχος τραγουδιστής και ηθοποιός είχε αρκετές ανασφάλειες με την εμφάνιση του. Είναι γνωστό πως φορούσε παπούτσια με πάτους, καθώς ήταν 1,50 και ήθελε να φαίνεται πιο ψηλός. Ακόμα, πέρα από τις ουλές που απέκτησε στην γέννα του, ως έφηβος πέρασε μία δύσκολη περίπτωση ακμής, η οποία του άφησε σημάδια στα μάγουλα, τα οποία πάσχιζε να κρύψει με το μακιγιάζ.
Η εικόνα του από το αστυνομικό τμήμα είναι πραγματική
Η εικόνα του κακού παιδιού Φρανκ Σινάτρα, ξεκίνησε με τη διαβόητη λήψη του που κυκλοφόρησε το 1938, από ένα αστυνομικό τμήμα. Η φωτογραφία αυτή ήταν πραγματική και η κατηγορία που τον βάραινε ήταν για αποπλάνηση. Στη συνέχεια αυτή η κατηγορία μειώθηκε σε μοιχεία και τέλος ο Σινάτρα απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες.
Ο Φρανκ Σινάτρα ήταν ένα από τα πρώτα εφηβικά είδωλα της Αμερικής
Στη δεκαετία του 1940, ο Φρανκ Σινάτρα έγινε ένα από τα πρώτα εφηβικά είδωλα της Αμερικής. Ο κόσμος εκδήλωνε έντονα την αγάπη του προς τον τραγουδιστή, ο οποίος είχε τρομάξει με την πρωτόγνωρη αυτή συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντί του.
Έχει πολλές διακρίσεις
Οι μουσικές αλλά και υποκριτικές διακρίσεις του Φρανκ Σινάτρα δεν είναι καθόλου αμελητέες. Του απονεμήθηκαν συνολικά έντεκα βραβεία Grammy, μεταξύ αυτών και το βραβείο για τη συνολική προσφορά του, ως ηθοποιός απέσπασε το βραβείο Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου για την ταινία “Όσο υπάρχουν άνθρωποι” (1953), ενώ ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο “Ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι” (1955). Ακόμα, τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον Ρόναλντ Ρίγκαν το 1985 και με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου το 1997.
Οι διακρίσεις συνεχίζονται
Ο Σινάτρα έχει μια ξεχωριστή διάκριση στην ιστορία του Billboard. Έχει στο ενεργητικό του ένα ντουέτο με την κόρη του Νάνσι, που έφτασε στο νούμερο ένα, το Something Stupid. Κανένας άλλος καλλιτέχνης δεν έχει κάνει κάτι παρόμοιο μέχρι και σήμερα.
Μερικοί από τους φαν του, πληρώνονταν για να φωνάζουν στις συναυλίες του
Παρόλο που η μαγευτική φωνή του και η ικανότητα να ενθουσιάζει τα πλήθη ήταν πραγματικά εξωπραγματική, η υπερβολική τρέλα κάποιων φαν που δημιουργήθηκε και παρέμεινε κατά την διάρκεια της πορείας του, ήταν κάπως υποκινημένη. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Τζορτζ Έβανς, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Σινάτρα, έκανε οντισιόν σε κορίτσια, για το πόσο δυνατά μπορούσαν να ουρλιάξουν και στη συνέχεια τους έδινε πέντε δολάρια και τις τοποθετούσε στρατηγικά στο κοινό.
Μία ταινία μικρού μήκους τον συνέδεσε με τον κομμουνισμό
Το 1945, ο Σινάτρα γύρισε μια ταινία μικρού μήκους, το The House I Live In, στην οποία μιλούσε κατά του αντισημιτισμού και του ρατσισμού. Κατά ειρωνικό τρόπο, μια δεκαετία αργότερα, η φιλελεύθερη αυτή κίνησή του, τον σημάδεψε ως φιλικά διακείμενο του κομμουνισμού, κατά την διάρκεια μία δίκης.
Το FBI είχε ενεργό φάκελο για τον Φρανκ Σινάτρα.
Το αρχείο του FBI για τον γνωστό τραγουδιστή είχε ξεκινήσει όταν ένας ακροατής ραδιοφώνου απευθύνθηκε στην υπηρεσία, λέγοντας: «Τις προάλλες άνοιξα ένα πρόγραμμα του Φρανκ Σινάτρα και σκέφτηκα πόσο εύκολο θα ήταν για ορισμένους, να δημιουργήσουν ακόμη έναν Χίτλερ εδώ στην Αμερική, μέσω της επιρροής που έχει η μαζική υστερία». Ο Σινάτρα είχε επίσης ερευνηθεί από το FBI για κάποιες ύποπτες διασυνδέσεις του με γνωστά ονόματα της μαφίας αλλά και επειδή φέρεται να πλήρωσε κάποιους γιατρούς με 40.000 δολάρια, για να τον κηρύξουν ανίκανο να υπηρετήσει στις ένοπλες υπηρεσίες.
Το “Something” των Beatles ήταν ένα από τα αγαπημένα του τραγούδια
Ο Φρανκ μπορεί να μην αγαπούσε ιδιαίτερα το ροκ εν ρολ, αλλά ήταν μεγάλος θαυμαστής του «Something» των Beatles, που έγραψε ο Τζορτζ Χάρισον. Το τραγούδι αυτό μάλιστα, το έλεγε σε κάθε εμφάνισή του, προς το τέλος της καριέρας του.
Είχε ανακηρυχτεί επίτιμος αρχηγός φυλής
Συγκεκριμένα, το Τάγμα της Λεοπάρδαλης, η ύψιστη διάκριση στη Μποπουτατσουάνα της Νότιας Αφρικής, δόθηκε στον Φρανκ Σινάτρα την εποχή του απαρτχάιντ. Ο τίτλος αυτός ήταν ένδειξη ευγνωμοσύνης από τον πρόεδρο Λούκας Μανγκόπε, για τις εμφανίσεις του Σινάτρα στο καζίνο Sun City, το οποίο οι περισσότεροι μποϊκόταραν.
Είχε την δική του σειρά με… σάλτσες
Το 1990 ο Φρανκ Σινάτρα απέκτησε την δική του σειρά με σάλτσες για ζυμαρικά, όπως είχαν κάνει και κάποιοι άλλοι διάσημοι της εποχής. Παρά το γεγονός ότι εμπνεύστηκε από τη συνταγή της μητέρας του, η σάλτσα του δεν γνώρισε επιτυχία.
Χρειαζόταν μόνο λίγα λεπτά για την τέλεια σκηνή
Η προτίμηση του Σινάτρα να προσεγγίζει τους κινηματογραφικούς του ρόλους με αυθορμητισμό και χωρίς υπερβολικές πρόβες, του χάρισε το παρατσούκλι «One-Take Charlie». Δηλαδή, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Χόλιγουντ, ο ταλαντούχος καλλιτέχνης χρειαζόταν μόνο ένα γύρισμα για να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα.
Έκανε αρκετές απόπειρες αυτοκτονίας
Στις αρχές της δεκαετία του ’50, το αστέρι του Φρανκ Σινάτρα κινδύνευε να σβήσει. Η καριέρα του είχε φτάσει σε ένα πολύ χαμηλό σημείο και η ψυχολογία του σε ένα ακόμα χαμηλότερο. Τότε ήταν που έκανε την πρώτη του απόπειρα αυτοκτονίας. Περπατώντας στην Times Square, είδε όχλους κοριτσιών που περίμεναν να μπουν σε μια συναυλία του νέου λαμπερού τραγουδιστή, Έντι Φίσερ. Νιώθοντας προδομένος, ο Σινάτρα επέστρεψε στο διαμέρισμά του, έβαλε το κεφάλι του στη σόμπα και άναψε το γκάζι. Ευτυχώς, ο μάνατζέρ του τον βρήκε εγκαίρως. Ο Σινάτρα έκανε άλλες τρεις απόπειρες αυτοκτονίας, εξαιτίας αυτή τη φορά της ασταθούς σχέσης του με την ηθοποιό Άβα Γκάρντνερ.
Δεν του άρεσαν οι μεγαλύτερες επιτυχίες του
Το αγαπημένο τραγούδι όλων, My Way, δεν έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στον Σινάτρα. Όμως σε πολύ χειρότερη υπόληψη είχε το Strangers in the Night, το οποίο αποκάλεσε άθλιο και “το χειρότερο τραγούδι που έχω ακούσει ποτέ”, όταν το πρώτο άκουσε.
Είχε μία αμοιβαία αντιπάθεια με τον Μάρλον Μπράντο
Ο Σινάτρα ήταν γνωστός ως ένας από τους πιο συμπαθείς σταρ του Χόλιγουντ, αλλά ο Μάρλον Μπράντο μάλλον δεν συμφωνούσε με αυτό. Οι δυο τους δεν τα πήγαιναν καθόλου καλά όταν πρωταγωνίστησαν στο Guys and Dolls του 1955. Ο Σινάτρα, ο οποίος φέρεται να ήθελε τον ρόλο του Μπράντο στην ταινία, αναφέρθηκε στον συμπρωταγωνιστή του ως «Κύριο Ψέλλισμα», ενώ ο Μπράντο τον έλεγε «Κύριο Φαλακρό».
Ο Φρανκ Σινάτρα έχει στον τάφο του καραμέλες
Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ταλαντούχος καλλιτέχνης θάφτηκε μαζί με μερικές από τις αγαπημένες του καραμέλες, τις tootsie rolls, τσιγάρα, έναν αναπτήρα και ένα μπουκάλι Jack Daniels.
Η διαθήκη του είχε ρήτρα
Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο θάνατός του δεν θα οδηγούσε σε νομικές διαμάχες, η διαθήκη του Σινάτρα περιλάμβανε μια ρήτρα, η οποία ουσιαστικά τόνιζε πως όποιος προσπαθούσε να προσβάλει την διαθήκη, θα αποκληρωνόταν εντελώς.
Το My Way και οι μυστηριώδεις θάνατοι
Από το 2000, πάνω από 6 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί ενώ πριν είχαν τραγουδήσει το κλασικό αυτό τραγούδι. Με το όνομα «My Way Killings», το περίεργο φαινόμενο έχει γίνει τόσο διαδεδομένο, που ορισμένα μπαρ έχουν αφαιρέσει εντελώς από τα τραγούδια τους το My Way.
Πηγές: perpetual.gr και monopoli.gr
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα με click στο Posted in Μαρτυρίες