.
Εξέταση σε ειδικά μαθήματα
Σε ποιες σχολές απαιτείται
Ο τρόπος, ο τόπος και ο χρόνος εξέτασης και βαθμολόγησης
Τις σχολές, τα τμήματα και τις εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΑΣΤΕ για την εισαγωγή στα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα, καθώς και των αντίστοιχων ειδικών μαθημάτων, του τρόπου, του τόπου και του χρόνου εξέτασης και βαθμολόγησης της εξέτασης στα ειδικά αυτά μαθήματα και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια ορίζονται σε απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.
Διαβάστε εδώ αναλυτικά το ΦΕΚ
Για τη λήψη της Απόφασης ελήφθησαν υπόψη μεταξύ άλλων:
- Τα σχετικά έγγραφα των Σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τα οποία προτείνονται τα τμήματα και οι σχολές για τα οποία, λόγω της φύσης του
- γνωστικού τους αντικειμένου, οι υποψήφιοι για εισαγωγή απαιτείται να εξετάζονται σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα.
- H υπό στοιχεία Φ.253/128314/Β6/29-11-2002 (Β’ 1538) Yπουργική Aπόφαση.
- Το υπόμνημα που κατέθεσε η Κεντρική Επιτροπή Ειδικών Μαθημάτων στη Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων, σχετικά με τον τρόπο εξέτασης του Ειδικού Μαθήματος «Γραμμικό Σχέδιο».
- Η Απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και καταργεί την υπό στοιχεία Φ.253/128314/Β6/24-11-2002 (Β’ 1538) Υπουργική Απόφαση, μόνο όσον αφορά τις διατάξεις που αναφέρονται στις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων και στα αντίστοιχα ατομικά και συλλογικά όργανα.
Η εξέταση του ειδικού μαθήματος «Ελεύθερο Σχέδιο»
Η εξέταση του ειδικού μαθήματος «Ελεύθερο Σχέδιο» περιλαμβάνει ελεύθερη σχεδίαση αντικειμένων, που τοποθετούνται πάνω σε βάθρο και επιδιώκεται η εξακρίβωση της ικανότητας του υποψηφίου να αποδίδει και να εκφράζει τα χαρακτηριστικά μορφικά γνωρίσματα του θέματος, που δίνεται για σχεδίαση. Κατά την εξέταση στο «Ελεύθερο Σχέδιο», δίνεται στους υποψηφίους κατάλληλο χαρτί σχεδίασης.
Ο κάθε υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του στις εξετάσεις πινακίδα σχεδίασης, διαστάσεων αναλόγων με το χαρτί σχεδίασης. Η σχεδίαση γίνεται με μολύβια, οτιδήποτε άλλο που μπορεί να φέρει μαζί του ο κάθε υποψήφιος στην εξέταση ανακοινώνεται κάθε φορά με σχετικό δελτίο τύπου.
Για την εξαγωγή του τελικού βαθμού στην εκατοντάβαθμη κλίμακα, αξιολογούνται τα παρακάτω κριτήρια:
- Α) Η απεικόνιση του θέματος στον καθορισμένο χώρο σχεδίασης, βαθμολογείται με είκοσι (20) μονάδες.
- Β) Η σχεδιαστική απόδοση των αναλογιών των αντικειμένων της σύνθεσης καθώς και των σχημάτων που προκύπτουν από τα αντικείμενα, βαθμολογείται με τριάντα (30) μονάδες.
- Γ) Η απόδοση με τονική διαβάθμιση των φωτεινών και σκιερών επιφανειών που συνθέτουν το σύνολο του θέματος, βαθμολογείται με τριάντα (30) μονάδες.
- Δ) Η ποιότητα απεικόνισης του θέματος, βαθμολογείται με είκοσι (20) μονάδες.
Η εξέταση του ειδικού μαθήματος «Γραμμικό Σχέδιο»
Η εξέταση του ειδικού μαθήματος «Γραμμικό Σχέδιο» περιλαμβάνει σχεδίαση γεωμετρικών σχημάτων και μορφών, τα οποία δίνονται σε φύλλο χαρτιού και επιδιώκεται η εξακρίβωση της ικανότητας του υποψηφίου για σχεδίαση με ακρίβεια και καθαρότητα.
Κατά την εξέταση στο «Γραμμικό Σχέδιο» δίνεται στους υποψηφίους κατάλληλο χαρτί σχεδίασης. Ο κάθε υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του στις εξετάσεις πινακίδα σχεδίασης με παραλληλογράφο ή «ταυ», σε διαστάσεις ανάλογες με το χαρτί σχεδίασης καθώς και τα απαραίτητα για τη σχεδίαση όργανα και υλικά, έτσι όπως ανακοινώνονται κάθε φορά με σχετικό δελτίο τύπου.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει επίσης να φέρουν μαζί τους μηχανικά μολύβια διαφορετικής σκληρότητας και πενάκια μαύρης μελάνης για σχεδίαση γραμμών με διαφορετικά πάχη. Επισημαίνεται ότι, είτε πρόκειται για τελική σχεδίαση με μελάνη είτε πρόκειται για τελική σχεδίαση με μολύβι, θα πρέπει οι υποψήφιοι να επιτύχουν τις κατάλληλες διαβαθμίσεις πάχους και έντασης γραμμών ανάλογα με την κλίμακα του σχεδίου και σύμφωνα με τους κανόνες της ορθής σχεδίασης.
Για την εξαγωγή του τελικού βαθμού στην εκατοντάβαθμη κλίμακα, αξιολογούνται τα παρακάτω κριτήρια:
- Α) Η διάταξη στο χαρτί, βαθμολογείται με δέκα (10) μονάδες στην εκατοντάβαθμη κλίμακα.
- Β) Η σωστή σχεδίαση του θέματος, βαθμολογείται με σαράντα (40) μονάδες στην εκατοντάβαθμη κλίμακα.
- Γ) Η κατάλληλη επιλογή γραμμών, βαθμολογείται με είκοσι (20) μονάδες στην εκατοντάβαθμη κλίμακα.
- Δ) Οι συμβολισμοί και τα γράμματα, βαθμολογούνται με είκοσι πέντε (25) μονάδες στην εκατοντάβαθμη κλίμακα.
- Ε) Το συνολικό αποτέλεσμα, βαθμολογείται με πέντε (5) μονάδες στην εκατοντάβαθμη κλίμακα.
Για κάθε ένα από τα παραπάνω κριτήρια, η ΚΕΕΜ δύναται να προβεί σε περαιτέρω διάκριση υποκριτηρίων, με αντίστοιχη κατανομή της βαθμολογίας, η οποία θα αποτυπώνεται στη διατύπωση των θεμάτων.