«Ευρώπη μένουμε» σίγουρα· Θέρμο όμως, μένουμε;

Είναι σίγουρο, ότι και για φέτος θα «μένουμε Ευρώπη»…
Τώρα, αν θα μένουμε και Θέρμο,
αυτό δεν μπορεί να μας το διαβεβαιώσει κανείς!

  • του Λευτέρη Τηλιγάδα

Μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής του Θέρμου, αναφέρει το ψήφισμα (μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ) που εξέδωσε το Δημοτικό συμβούλιο του ομώνυμου ορεινού δήμου της περιοχής μας με άμεση συνέπεια την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της οικονομικής ζωής του Δήμου.

Οι τράπεζες βέβαια δεν καταλαβαίνουν από ψηφίσματα. Είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν να υπακούουν στον Ενιαίο Μηχανισµό Εποπτείας (SSM), ο οποίος τους υπενθυμίζει διαρκώς ότι πρέπει να προχωρήσουν και μάλιστα σύντομα σε δραστικές περικοπές στα κόστη.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Τραπεζών, το  2010 οι 19 τράπεζες που δραστηριοποιούνταν τότε στην ελληνική αγορά, χωρίς να περιλαμβάνονται οι συνεταιριστικές, είχαν αναπτύξει ένα δίκτυο καταστημάτων που αριθμούσε  4.000 καταστήματα και απασχολούσαν 64.000 εργαζόμενους. Στο τέλος του  2020 ο αριθμός των καταστημάτων είχε μειωθεί στα 1.620 και ο αριθμός των εργαζομένων στις 32.000. Πέρυσι (2021) οι τράπεζες έκλεισαν 155 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και σύμφωνα με τον προγραμματισμό προγραμματίζουν άλλα 120 με 125 «λουκέτα». Και φυσικά το κλείσιμο των καταστημάτων συνοδεύεται με στοχευμένα προγράμματα εθελούσιας εξόδου για τους εργαζόμενους.

Για φέτος για παράδειγμα, η Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία αναφέρεται το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Θέρμου, σχεδιάζει να περιορίσει τον αριθμό των καταστημάτων στα 370 από 422 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2021.

Με άλλα λόγια ετοιμάζεται να κλείσει 52 καταστήματα, ενώ πέρυσι έκλεισε σχεδόν 60. Στόχος αναφέρουν οι δημοσιεύσεις είναι το δίκτυο των καταστημάτων της να φτάσει τέλος τους έτους να αριθμεί 318 καταστήματα.

Η οικονομική, υγειονομική και κοινωνική συρρίκνωση
η ερημοποίηση της υπαίθρου, συνεχίζεται αμείλικτα.

Και δυστυχώς οι αντιδράσεις μας
παρεμένουν θεσμικά χαλαρές και κινηματικά ανύπαρκτες

 


AgrinioStories