Erasmus: Τεράστια ευκαιρία για τους φοιτητές

Erasmus: H τεράστια ευκαιρία επαγγελματικής αποκατάστασης για φοιτητές

Είναι το μεγαλύτερο και το πλέον επιτυχημένο και αναγνωρίσιμο στους νέους, Ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης και αποτελεί πραγματικό στόχο ζωής για εκατομμύρια νέους ανθρώπους καθώς τα οφέλη που αποκομίζουν είναι τεράστια σε προσωπικό, εκπαιδευτικό και επαγγελματικό επίπεδο και για αυτό όλοι συνιστούν στους νέους : Mην το χάσετε γιατί προσφέρει Συναρπαστικές Εμπειρίες. Αμέτρητες Ευκαιρίες. Επαγγελματικές Προοπτικές. Μεταπτυχιακές Σπουδές. Επαγγελματική Αποκατάσταση.

Πρόκειται για το γνωστό σε όλους πλέον Εrasmus+ το οποίο για το 2022, έχει αυξημένο προϋπολογισμό, που πανευρωπαϊκά αγγίζει τα 3.9 δισ. ευρώ!. Στόχος είναι να προσφέρει τη δυνατότητα σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων να πάρουν μέρος σε αυτό και να επωφεληθούν από τη συμμετοχή τους, καθώς δίνει έμφαση σε: Εκπαίδευση και κατάρτιση. Προσωπική και επαγγελματική καλλιέργεια. Φιλίες και αναμνήσεις.

Στον Οδηγό Erasmus+ 2022 περιλαμβάνονται: Οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων. Οι προτεραιότητες του Προγράμματος. Οι δράσεις που υποστηρίζονται. Η διαθέσιμη χρηματοδότηση για κάθε δράση.

Πληροφορίες για τη συμμετοχή

Κάθε δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας που δραστηριοποιείται στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού μπορεί να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης, με τη βοήθεια των εθνικών οργανισμών του Erasmus+ που εδρεύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και σε τρίτες χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα, καθώς και με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού. Λεπτομέρειες σχετικά με τις συγκεκριμένες δράσεις και τις σχετικές προθεσμίες υποβολής αιτήσεων είναι διαθέσιμες στα έγγραφα που δημοσιεύονται στη διεύθυνση εδώ

Τι είναι το ERASMUS+

Το πρόγραμμα Erasmus είναι πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημιουργήθηκε το 1987. Από το 2014 που ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα , πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αυτό. Πρόκειται για το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό που στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης (Ανώτατη Εκπαίδευση, Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Εκπαίδευση Ενηλίκων, Σχολική Εκπαίδευση, δραστηριότητες νεολαίας κτλ). Η δράση του προγράμματος Erasmus+ για τον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης συνδέεται άρρηκτα με το πρόγραμμα Erasmus και επιχορηγεί την κινητικότητα φοιτητών και προσωπικού σε Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης σε χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Λόγω της μεγάλης αναγνωρισιμότητάς του, το πρόγραμμα Erasmus έδωσε το όνομά του στο νέο πρόγραμμα Erasmus+.

Η κινητικότητα φοιτητών και προσωπικού στο εξωτερικό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, διότι τα οφέλη που αποκομίζουν οι μετακινούμενοι είναι πολλά. Μέσω της κινητικότητας οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και προσόντα, τα οποία συμβάλλουν στην προσωπική τους ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να βελτιώσουν τις γλωσσικές ικανότητές τους, να αναπτύξουν διαπολιτισμικές δεξιότητες, να εξελιχθούν σε πολίτες της Ευρώπης, ενώ επιπλέον οι φοιτητές που μετακινούνται για πρακτική άσκηση μπορούν να αποκτήσουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία σε επιχείρηση/οργανισμό του εξωτερικού. Το Erasmus+ συμβάλλει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας και υποστηρίζει τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας.

Γιατί ονομάστηκε έτσι

Το Πρόγραμμα Erasmus ονομάστηκε προς τιμήν του Ολλανδού Erasmus Desiderius van Rotterdam (Ρότερνταμ 1466 – Ελβετία 1536), ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως φιλόλογος, θεολόγος και μεγάλος ανθρωπιστής. Το όνομα Έρασμος (Erasmus) είναι εξελληνισμένη μορφή του κανονικού του ονόματος (Desiderius). Σπούδασε στη Γαλλία, την Ιταλία και την Αγγλία και ήταν άριστος γνώστης της αρχαίας ελληνικής και της λατινικής γλώσσας. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Τορίνο, διατηρούσε προσωπικές επαφές με πολλούς λόγιους της εποχής του, ταξιδεύοντας συχνά. Το έργο του διαπνέεται από φιλειρηνισμό, ανθρώπινες αξίες, ενοποίηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, χαρακτηριστικά που τον καθιστούν τυπικό εκπρόσωπο του ουμανιστικού πνεύματος.

Μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αντίκτυπο του προγράμματος Erasmus

Μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε αυτό που όλοι ξέρουν. Ότι η ανταλλαγή φοιτητών της ΕΕ τονώνει την απασχολησιμότητα και την επαγγελματική κινητικότητα. Οι νέοι άνθρωποι που σπουδάζουν και εκπαιδεύονται στο εξωτερικό κερδίζουν γνώσεις σε συγκεκριμένες επιστήμες, αλλά και ενδυναμώνουν τις βασικές εγκάρσιες δεξιότητες τους που θεωρούνται πολύτιμες από τους εργοδότες. Μια μελέτη της Ε.Ε, για την ανταλλαγή φοιτητών αποδεικνύει ότι οι απόφοιτοι με διεθνή πείρα έχουν πολύ καλύτερες προοπτικές στην αγορά εργασίας. Έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μακροχρόνια ανεργία σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν σπουδάσει ή δεν έχουν παρακολουθήσει κατάρτιση στο εξωτερικό και, πέντε χρόνια μετά την αποφοίτησή τους, το ποσοστό ανεργίας τους είναι κατά 23% χαμηλότερο. Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, είναι η μεγαλύτερη του είδους της και έλαβε απαντήσεις από σχεδόν 80.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών και επιχειρήσεων.

 


AgrinioStories