Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 8ῃ Απριλίου | 1970: Τα χαλκούνια-βόμβες της Δημοκρατικής Άμυνας


...

Aγρινιώτικο καλαντάρι

 | 8 Απριλίου | 

1987: ιδρύεται στο Αγρίνιο Ευζωνικό Τάγμα | 1926: συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου επί ενστάσεων στο σχέδιο πόλης | 1929: Ριζοσπάστης vs Παπαπέτρου και Παπαστράτου  | 1934: οι καπνέμποροι της πόλης κατά του μονοπωλίου του καπνού | 1970: Τα χαλκούνια-βόμβες της Δημοκρατικής Άμυνας


 | 8 Απριλίου 1897

Με Βασιλικό Διάταγμα, που υπογράφεται εκείνη την ημέρα, ιδρύονται στη χώρα 11 νέα τάγματα στις παρακάτω πόλεις: Μεσολόγγι, Βόλο, Αθήνα και Αγρίνιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Εμπρός, της 8ης Απριλίου του 1897.

Στο Μεσολόγγι ιδρύεται το 5ο τάγμα, στο Βόλο το 60 και 7ο, στην Αθήνα το 8ο, το 9ο και το 10ο, τα οποία ήταν όλα τάγματα πεζικού.
Στο Αγρίνιο ιδρύεται το 12ο Ευζωνικό τάγμα και στην Αθήνα το 13ο.
Στην Αθήνα επίσης, δημιουργείται ένα τάγμα πυροβολικού και ένα σύνταγμα ιππικού

 

8 Απριλίου 1926

Στις 8 Απριλίου του 1926 συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο με την παρουσία και του Δημάρχου Ανδρέα Παναγόπουλου.  Ο πρόεδρος του οργάνου  εισηγήθηκε τα πεπραγμένα της επιτροπής που είχε σχηματιστεί για το σχέδιο της πόλης. Η Επιτροπή είχε δεχθεί μία σειρά από πολεοδομικές ενστάσεις για τις οποίες έπρεπε να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο.

 

8 Απριλίου 1929

Στις 8 Απριλίου του 1929 ο Ριζοσπάστης στο πλαίσιο των εκλογών για τη Γερουσία επιτίθεται με άρθρο του κατά των δύο κορυφαίων μεγαλεμπόρων του Αγρινίου, Γιάννη Παπαστράτου και Τάσου Παπαπέτρου, οι οποίοι, ο μεν πρώτος με το κόμμα του Βενιζέλου (Φιλελεύθεροι) ο δε δεύτερος με το κόμμα του Καφαντάρη, έβαζαν υποψηφιότητα για γερουσιαστές και αναζητούσαν ψήφους από τον καπνεργατικό και καπνοκαλλιεργητικό κόσμο με τον οποίο είχαν διατηρούσαν σχέσεις αλληλοεξάρτησης.

Διαβάστε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
Καπνέμποροι σκορπούν «φιλόφρονα μειδιάματα»

8 Απριλίου 1934

Ο Καπνεμπορικός Σύλλογος της πόλης με τηλεγράφημά του προς τη Βουλή, τη Γερουσία, τους βουλευτές και τους γερουσιαστές του νομού, καθώς και τους αρχηγούς των κομμάτων, εξέθεσε τις απόψεις του για τη μελετώμενη ίδρυση Μονοπωλίου Καπνού. Στο τηλεγράφημα αυτό οι καπνέμποροι της πόλης σημείωναν: «Καπνεμπορικός Σύλλογος Αγρινίου συνεδριάσας επί μελετωμένη συστάσει Μονοπωλίου Καπνού διαμαρτύρεται ζωηρώς κατά πάσης τοιαύτης σκέψεως τεινούσης υποδουλώση ελευθερίαν εργασίας και καθιερώση σοσιαλιστικόν κράτος. καπνεμπορικός κόσμος πιστεύει ότι μέτρα προστασίας και διαδόσεως ελληνικού καπνού δύναται ληφθούν και σήμερον άνευ προσφυγής εις Μονοπώλιον το οποίον αποτελεί επικίνδυνον πειραματισμόν και εις στιγμάς καθ’ ας δημοσιονομικοί λόγοι εξέλειπον». Το τηλεγράφημα είχε την υπογραφή του προέδρου εκείνη την εποχή του Καπνεμπορικού Συλλόγου Ιωάννη Κόκκαλη. (πηγή: Φως του Αγρινίου, φύλλο της 8ης Απριλίου του 1934, σελ. 1)

 

8 Απριλίου 1970

Στη δίκη της «Δημοκρατικής Άμυνας», σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ταχυδρόμου του Καΐρου, στην οποία ως γνωστόν, είχε οδηγηθεί ως κατηγορούμενος και ο Χρήστος Ροκόφυλλος, εμφανίστηκε στις 8 Απριλίου του 1970, ως μάρτυρας υπεράσπισης, ο τέως αρεοπαγίτης Αντώνιος φλώρος, ο όποιος είπε ότι δεν ήταν ειδικός για να πει αν αυτά που τοποθετήθηκαν ήταν βόμβες, κροτίδες η ο,τιδήποτε άλλο. «Το μόνο που ξέρω», συνέχισε, «είναι ότι η κυβερνητικός παράγων χαρακτήρισε τις βόμβες αυτές σαν εκείνα που χρησιμοποιούν την ημέρα του επιταφίου στο Αγρίνιο και εγώ προσθέτω και στο Μεσολόγγι. Πρόκειται για τα χαλκούνια Αγρινίου, όπως τα λένε. Νομίζω μάλιστα ότι την άποψη αυτή την εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας Αν λοιπόν κανείς σκεφτεί ότι έχουμε πολλές βόμβες αλλά δεν υπάρχουν θύματα τότε θα καταλήξει το συμπέρασμα ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούσε ή τοποθέτησή τους.

Στη συνέχεια αναπτύχθηκε ο παρακάτω διάλογος:

  • Στρατοδίκης:  Διαβάσετε ότι προ διετίας στην ταράτσα του υπουργείου δικαιοσύνης εξεράγει ένα από αυτά τα χαλκούνια Αγρινίου με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία αθώα κοπέλα; Τι σχέση είχε η κοπέλα αυτή;
  • Μάρτυρας: Καμία.
  • Στρατοδίκης: Την εγκρίνεται την ενέργεια;
  • Μάρτυρας; Λυπάμαι για το θάνατο αλλά αν ασκηθεί το δικαίωμα της αντιστάσεως θα υπάρχουν και θύματα.
  • Στρατοδίκης: Η επιλογή των στόχων και η ώρα εκρήξεως των βομβών δικαιολογεί τον συλλογισμό σας ότι δεν απέβλεπαν στην ύπαρξη ανθρωπίνων θυμάτων;
  • Μάρτυρας: Των δικαιολογεί το αποτέλεσμα.
  • Στρατοδίκης: Είχαμε 12 τραυματίες
  • Μάρτυρας: Και στην πατρίδα μου, στην περιφορά του επιταφίου τα χαλκούνια έχουν κάθε χρόνο από 1 έως 15 τραυματίες. Οι κατηγορούμενοι δεν επιδίωξαν ούτε ήθελαν να ανατρέψουν το καθεστώς. Το λέω αυτό με πλήρη επιστημονική γνώση.

 

 

Φωτογραφία κορυφής: Η «Δημοκρατική Άμυνα» στο εδώλιο
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για  να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν