Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 7ῃ Ιανουαρίου | 1963: Διεκδίκηση του «15% για την Παιδεία»


.

Aγρινιώτικο καλαντάρι

7 Ιανουαρίου

–  1963: Διεκδίκηση του «15% για την Παιδεία» –


7 Ιανουαρίου 1963

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 είναι που μαθητές Γυμνασίων αψηφώντας τις υποδείξεις των καθηγητών που στήριζαν το σύστημα της Μέσης Παιδείας άρχισαν σιγά-σιγά να μετέχουν στις εκδηλώσεις της ΔΕΣΠΑ.

Η ΔΕΣΠΑ, η ιστορική φοιτητική οργάνωση που έδινε παραδείγματα μαχητικών διαδηλώσεων στο κέντρο της πρωτεύουσας για το Κυπριακό οργάνωσε παράλληλα μαχητική διεκδίκηση του «15% για την Παιδεία». Φοιτητές και μαθητές γύριζαν στους δρόμους της πρωτεύουσας και μάζευαν υπογραφές για το «15% για την Παιδεία» – ήταν το ποσοστό του κρατικού προϋπολογισμού που η φοιτητική και μαθητιώσα νεολαία απαιτούσαν να διατίθεται για την Παιδεία.
Στο Αγρίνιο συγκροτείται «τακτική επιτροπή αγώνος δια την αναγέννησιν της παιδείας» πρόεδρος της οποίας ήταν ο πρώην δήμαρχος Αγρινίου, Δημήτρης Βότσης και μέλος της ο τότε δήμαρχος Γ. Παπαϊωάννου.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Φύλλο: 10/1/1963, Σελίδα: 8

 

Φωτογραφία: Οι δήμαρχοι Αγρινίου Δ. Βότσης και Γιώργος Παπαϊωάννου
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για  να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν