Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 3ῃ Ιουνίου

Αγρινιώτικο καλαντάρι Ιουνίου

3 Ιουνίου 1929

Επεισόδια στο ΤΑΚ Αγρινίου. Συλλήψεις

Σύμφωνα με τηλεγράφημα από το Αγρίνιο, αρκετοί κομμουνιστές καπνεργάτες πραγματοποίησαν διαδήλωση στα γραφεία του Tαμείου Aνεργίας Kαπνεργατών και αξίωσαν από τους υπαλλήλους την καταβολή των επιδομάτων στους ανέργους. Στην άρνηση των υπαλλήλων να αποδεχθούν τις αξιώσεις των καπνεργατών, αυτοί τους επιτέθηκαν και, όπως αναφέρει η εφημερίδα, «τους εκακοποίησαν». Με επέμβασή της η αστυνομία διέλυσε βίαια τους κομμουνιστές, συλλαμβάνοντας έντεκα καπνεργάτες, «ως πρωταίτιους των σκηνών». (Σκριπ 3/6/1929)

Ο Ριζοσπάστης της 4ης Ιουνίου 1929, δίνει μιαν άλλη διάσταση των γεγονότων, αναφέροντας, ότι το κράτος δεν έστειλε επιθεωρητή να εξετάσει τα δίκαια αιτήματα των καπνεργατών, οι οποίοι «καταγανάχτησαν και ασυγκράτητοι», μπήκαν στο γραφείο του ΤΑΚ (Ταμείο Ανέργων Καπνεργατών) και «ανέτρεψαν γραφεία, καρέκλες, έσπασαν τζάμια κ.λπ.». Ύστερα όλοι μαζί φωνάζοντας «ελεύθερους γιατρούς», «θέλουμε τα φάρμακα», «κάτω η τρομοκρατία», έφτασαν στην πλατεία και ο καπνεργάτης Γερομήτσος διαμαρτυρήθηκε για τα μέσα που μετέρχεται το κράτος για να καταπνίξει τη φωνή των καπνεργατών. «Στο σημείο αυτό», αναφέρει η εφημερίδα, «η ειδοποιημένη αστυνομία από τον τρόφιμο του ΤΑΚ Κ. Χατζημιχάλην, κατέφθασε με αρκετή δύναμη χωροφυλάκων με επικεφαλής τον δαρμένο προχθές από τους εργάτες ανθυπομοίραρχο Λιαπίκο. Με προτεταμένα τα όπλα και τα περίστροφα ο ήρωας αυτός διέταξε “επί σκοπόν”, και “γεμίσατε” και διέλυσε βιαίως τη συγκέντρωση».

«Σήμερα το πρωί», συνεχίζει ο συντάκτης του Ριζοσπάστη, «κουστωδία χωροφυλάκων περιερχόταν τα καταστήματα και συνελάμβανε εργάτες τους οποίους θεωρούσε ως πρωταιτίους. […] Μέχρι στιγμής συνελήφθησαν οι εργάτες: 1) Επαμεινώνδας Σταρακάς, 2) Α. Γιάγκας, 3) Ι. Μαυραγάννης, 4) Γ. Δρούγγας, 5) Ι. Καυκιάς, 6) Ν. Φεγγαρούλης, 7) Αθανάσιος Μούτσος, 8) Π. Γκόρτζης, 9) Κ. Τριανταφύλλου, 10) Μ. Ντούρβας και 11) Γεωργ. Τσαπαρής». (Ριζοσπάστης 4/6/1929)

Δείτε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
Καπνεργάτες στα οδοφράγματα – Η ίδρυση του ΤΑΚ

Φωτογραφία ανάρτησης: Καπνεργάτριες σε καπνομάγαζο
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας