...
| Aγρινιώτικο καλαντάρι |
13 Ιουνίου
1903: Μέγα ξενοδοχείον ύπνου το «Αγρίνιον»
1904: Διώξη λαθρεμπορίου καπνού
13 Ιουνίου 1903
Στο ΣΚΡΙΠ εκείνης της μέρας συναντάμε ένα μονόστηλο ρεπορτάζ, το οποίο, με τίτλο «Διά τους εις Αγρίνιον Ταξειδεύοντας» (διατηρούμε την ορθογραφία του πρωτοτύπου με εξαίρεση το πολυτονικό), αναφέρεται στο «αρτίως εν Αγρινίω συσταθέν μέγα ξενοδοχείον του ύπνου το «Αγρίνιον», το κείμενον ακριβώς παρά την μεγάλην πλατείαν», στο οποίο οι ταξιδιώτες, σύμφωνα με τον συντάκτη, βρίσκουν μεγάλη καθαριότητα και περιποίηση.
Πληροφορούμαστε επίσης ότι ιδρυτές του ξενοδοχείου ήταν οι αδελφοί Αλεξανδρόπουλοι, «οίτινες μεγάλως φημίζονται δια την φιλοκαλίαν των, μη φεισθέντες δε δαπανών και κόπων μετέβαλον το ξενοδοχείον τούτο εις αληθές στόλισμα της πόλεως του Αγρινίου». Διευθυντής του ξενοδοχείου ήταν ο Αντώνης Αντωνόπουλος, ο οποίος ξεχώριζε για την ευγένεια των τρόπων του και για την περιποιητικότητά του. «Πας επισκεπτόμενος», καταλήγει το ρεπορτάζ, «έστω και άπαξ το ξενοδοχείον τούτο πραγματικώς θέλει μείνει κατενθουσιασμένος.
13 Ιουνίου 1904
Ο διευθυντής του καπνοκοπτηρίου Αγρινίου, Φλαμπουράρης, κατόρθωσε με τη βοήθεια χωροφυλάκων να συλλάβει τον λαθρέμπορο Κ. Πάσχο, ο οποίος πωλούσε λαθραίο σιγαρόχαρτο. Το γεγονός της επίθεσης του Πάσχου ανάγκασε τον Φλαμπουράρη να στείλει έγγραφο στο υπουργείο και να ζητήσει την ενίσχυση της δίωξης του λαθρεμπορίου, που εκείνη την εποχή βρισκόταν σε έξαρση στην παραμεθόρια περιοχή του Αγρινίου, με στρατιωτικό σώμα ευζώνων.
Με την ευκαιρία, να σημειώσουμε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου εκείνης της χρονιάς σε όλα τα καπνοκοπτήρια του ελληνικού κράτους είχαν κοπεί 38.715 οκάδες καπνού, σε αντίθεση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της προηγούμενης χρονιάς, όταν κόπηκαν 31.706. Δηλαδή 7.009 οκάδες περισσότερες.
————————————————————————————————————————————————————–
Υποσημείωση: Οι χρονολογίες που καταγράφονται πριν την 16η Φεβρουαρίου 1923 είναι σύμφωνες με την χρονολόγηση των πηγών. Για την αντιστοίχιση με τη σημερινή χρονολόγηση πρέπει στην αντίστοιχη χρονολογία να προστεθούν 13 μέρες
Φωτογραφία: Xαβάνι, Λαογραφικό Μουσείο Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Xαβάνι, Ταξινομικός αριθμός – 950. Εργαλείο που χρησίμευε για την κοπή του καπνού.
Αποτελείται από μια ξύλινη τρίποδη βάση, από ένα αυλάκι που τοποθετείται ο καπνός
και λέγεται κουπάνα, επενδεδυμένο με λαμαρίνα εσωτερικά, και από ένα μαχαίρι
που είναι σιδερένιο και στερεώνεται στη μια του άκρη κατά τέτοιο τρόπο,
που να ανεβοκατεβαίνει με ευκολία.
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν


