Εμπορική Συλλογική Κίνηση: «Δεν είναι κακό να χάνεις.»

Εμπορική Συλλογική Κίνηση:
«Δεν είναι κακό να χάνεις.
Κακό είναι να μην ξέρεις να χάνεις.»

 • Ανακοίνωση της Εμπορικής Συλλογικής Κίνησης

«Τον Αύγουστο του 2020 οι 98 ψήφοι στα 220 μέλη τότε του Συλλόγου ήταν θρίαμβος και αλλαγή σελίδας στη διοίκηση του ΕΣΑ με το συνδυασμό Ενωμένο Εμπόριο να παίρνει την αυτοδυναμία με 5 έδρες στις 9.

Για σχεδόν 2 χρόνιαοι 5 στους 9 του ΔΣ έπαιρναν σχεδόν όλες τις αποφάσεις μονομερώς. Κλείνοντας τα αυτιά σε κάθε διαφορετική άποψη ή αντίδραση. Η πλειοψηφία αποφάσιζε αυταρχικά και με αλαζονεία. Θα κριθεί στις εκλογές έλεγε με έπαρση. Την ώρα μάλιστα που μάζευε στρατιά ψήφων εγγράφοντας στο σύλλογο επιχειρήσεις με κύριο αντικείμενο δραστηριότητας την παροχή υπηρεσίας κ.α..

Στις 01/06/2022 κάλεσε την πρώτη Γεν. Συνέλευση στη θητεία της μην μπορώντας να την αποφύγει πια. 101 μέλη του Συλλόγου έδωσαν το παρών και καταψήφισαν με ποσοστό άνω του 70% τις προτάσεις του Ενωμένου Εμπορίου. Χρειάστηκε να γίνει μάλιστα 3 φορές  καταμέτρηση σε ψηφοφορία, μήπως και περάσει τελικά ο Διοικητικός Απολογισμός έστω με 1 ψήφο.

Μικρή και μη αντιπροσωπευτική συμμετοχή είπαν τότε. Βολεμένοι, Τεμπέληδες με εξοχικά οι έμποροι που τους καταψήφισαν είπαν.

Στις 03/06/2022 με ρεβανσισμό και αδιαφορώντας για το χάος που θα προκαλούσαν παραιτήθηκαν και οι 5 στα τοπικά μέσα. Διαλύοντας το ΔΣ, αφήνοντας απλήρωτη την υπάλληλο, τις εργοδοτικές της εισφορές, το νερό, το τηλέφωνο, το ρεύμα στα γραφεία. Δεν είχε κανείς την νομιμοποίηση να καλέσει εκλογές άμεσα και να τους διασύρει για την απρεπή και ανεκδιήγητη συμπεριφορά τους.

Έκαναν μονόδρομο την επιλογή διορισμού διοίκησης Πρωτοδικείου.

Από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι και τις εκλογές στις 14 και 15 Φεβρουαρίου του 2023 έριχναν λάσπη και ειρωνείες στο προσωρινό και διορισμένο ΔΣ. Στα 9 μέλη του Συλλόγου δηλαδή που με την πρωτοβουλία ανάληψης ευθύνης, τους γλίτωσαν από βέβαιες οικονομικές και νομικές συνέπειες. Έχει αναρωτηθεί κανείς εάν οι εργοδοτικές εισφορές της υπαλλήλου δεν πληρωνόταν για 7-10 μήνες από που θα ζητούσε το Ταμείο λεφτά; Φυσικά από τον κ. Κωστίκογλου. Αυτός ήταν ο οικονομικός υπεύθυνος του ΕΣΑ σε όλες τις υπηρεσίες και αυτό δεν το άλλαξε η μη σύννομη παραίτησή του.

Στις πρόσφατες εκλογές το Ενωμένο Εμπόριο κίνησε Γη και Ουρανό για να τις κερδίσει, αλλά δεν κατάφερε να σαρώσει όπως ήλπιζε.

Η πιπίλα για μη αντιπροσωπευτική συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες με 210 μέλη μαςκαι ποσοστό άνω του 83% να προσέρχονται στις κάλπες,δεν μπορούσε πια να χρησιμοποιηθεί. Οπότε πήγαν στην πιπίλα του θερινού πενθημέρου, αν και καμία πρόταση ή προεκλογική δέσμευση της Εμπορικής Συλλογικής δεν μιλούσε για κλειστά Σάββατα. Σε αντίθεση με την τακτική του Ενωμένου Εμπορίου και τις υποσχέσεις της προεκλογικά σε μέλη του Συλλόγου μας.

Αποτέλεσμα εκλογών για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία όπου δεν τίθεται θέμα θερινού πενθημέρου: 102 η Εμπορική Συλλογική Κίνηση, 79 το Ενωμένο Εμπόριο και 5 έδρες έναντι 4.

Αποτέλεσμα εκλογών για το ΔΣ του ΕΣΑ: 94 η Εμπορική Συλλογική Κίνηση, 92 το Ενωμένο Εμπόριο με τις έδρες να μοιράζονται 4-4.

1η Αποτίμηση εκλογών κ. Κωστίκογλου:

Το οριακό αποτέλεσμα στις ψήφους και κυρίως η μη ύπαρξη πλειοψηφίας στις έδρες είναι μια εξέλιξη που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και αυτό θα το κάνουμε με κύριο στόχο την ΕΝΟΤΗΤΑ του συλλόγου, σύμφωνα πάντα με τις αρχές μας και κυρίως με αυτά που όλο αυτό το διάστημα υποστηρίξαμε.

1η Αποτίμηση εκλογών Εμπορικής Συλλογικής Κίνησης:

Η μη ύπαρξη πλειοψηφίας από ένα συνδυασμό στο ΔΣ όχι μόνο δεν μας προβληματίζει, αλλά μας χαροποιεί, καθώς δίνει τη δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση πλέον σε κάθε συνδυασμό να προσπαθήσει, να επιχειρηματολογήσει και να πείσει το συμβούλιο για να περάσει τις προτάσεις του.

Έτσι ελπίζουμε να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για τους συναδέλφους μας μέσω συνεργασιών, σύνθεσης αλλά και αντιπαράθεσης απόψεων όπου και όποτε χρειαστεί.

Ενημέρωση προς τα μέλη μας :

 • Η Εμπορική Συλλογική Κίνηση στο πρώτο ΔΣ συγκρότησης σε Σώμα, ενωτικά, δημοκρατικά και συνδικαλιστικά ηθικά πρότεινε αναλογική εκπροσώπηση στο Προεδρείο από τους 3 Συνδυασμούς.
 • Το «Ενωμένο» Εμπόριο αποποιήθηκε κάθε ευθύνη αξιώματος, μην έχοντας πλέον εξασφαλισμένη έστω την οριακή πλειοψηφία των 5 στους 9 και αρνήθηκε κάθε πρόταση, για συμμετοχή στο Προεδρείο.
 • Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων ενώ αποδέχθηκε τη συμμετοχή της με το ρόλο του Αντιπροέδρου στη σύνθεση αναλογικού Προεδρείου με 2 πλέον συνδυασμούς, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και για τους δικούς της λόγους την απέσυρε.
 • Έτσι προέκυψε η σημερινή σύνθεση του Προεδρείου στο ΔΣ από μέλη αποκλειστικά της ΕΣΚ.

Τα 2 επόμενα ΔΣ που συγκάλεσε το Προεδρείο, μετά τη συγκρότηση σε σώμα, είχαν τα παρακάτω θέματα συζήτησης, άμεσης προτεραιότητας:

 • Αίτημα ΟΕΣΒΔΕΝ από τις 21/02/2023 με αρ. πρωτοκόλλου 3105 για υπόδειξη εκπροσώπων των εργοδοτών για την ανασυγκρότηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Δ.ΥΠ.Α.ΚΠΑ2 Αγρινίου.
 • Ωράριο Μ. Παρασκευής.
 • Εργασίες σε δρόμους της αγοράς την περίοδο των εορτών.
 • Ενημέρωση για την οικονομική θέση του Συλλόγου.
 • Ψηφίσματα και θέσεις για ζητήματα κοινωνικής αιχμής.
 • Άρνηση χορήγησης σύνταξης σε συναδέλφους λόγω ασφαλιστικών υποχρεώσεων

Παρόντες:

 • Γιαννόπουλος, Καλαϊτζόπουλος, Πιερράτος, Χριστοδουλόπουλος (Εμπορική Συλλογική Κίνηση)
 • Λίτσας (Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων)

Απόντες:

 • Γιοπάνος, Δεληγιάννης, Κωστίκογλου, Τσερπέλης

Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

ΥΓ1: Η Εμπορική Συλλογική Κίνηση είναι το παρόν και όχι το παρελθόν. Δε θα ισχυριστεί ποτέ ότι θα κριθεί στις εκλογές. Εμείς νιώθουμε ότι κρινόμαστε καθημερινά για τις πράξεις και τις δεσμεύσεις μας. Θα αγωνιζόμαστε και θα προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να υπάρχει και αύριο το Αγρινιώτικο μικρομάγαζο. Εμείς αυτό εκπροσωπούμε.
ΥΓ2: Μιας και το Ενωμένο Εμπόριο επέλεξε να δώσει στα ΜΜΕ τη δική της αποτίμηση των εκλογών, δεν μπορούμε και εμείς να μην απαντήσουμε δημόσια.»

AgrinioStories